Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν γύρω στις 6 τα ξημερώματα οι πρώτοι αγρότες από την Κρήτη, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα στην Αθήνα. Από τα Χανιά έφτασε το Blue Galaxy στο οποίο επέβαιναν περίπου 300 αγρότες και κτηνοτρόφοι,οι οποίοι αποβιβάστηκαν πεζή χωρίς τα τρακτέρ.


Από το Ηράκλειο έφτασε το «Kύδων» και το «Kνωσσός Palace» στο οποίο βρίσκονταν 500 αγρότες.
Μετέβησαν με τρένα στο κέντρο της Αθήνας με προορισμό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου και έφθασαν.
Οι αγρότες έφθασαν με την συνοδεία Κρητικών επαναστατικών ασμάτων και με διάθεση να μην κάνουν βήμα πίσω από της θέσεις τους για το ασφαλιστικό.
Σημαντική εκπροσώπηση θα έχει το μπλόκο αγροτών της Νίκαιας στο σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου, στο Σύνταγμα, καθώς υπολογίζεται ότι θα κατέβουν στην Αθήνα 35-40 πούλμαν.
Τα λεωφορεία από τη Λάρισα και τα γύρω χωριά θα ξεκινήσουν από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι, ενώ πολλοί αγρότες θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους. Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση, ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οπότε και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.
Στο μεταξύ άνοιξαν από τις 9 το βράδυ της Πέμπτης τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους, αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.
Η μεγάλη συγκέντρωση των αγροτών θα ξεκινήσει περίπου στις 18:00, ενώ το πρόγραμμα προβλέπει να κατασκηνώσουν εκεί στο Σύνταγμα τουλάχιστον μέχρι και το Σάββατο.
Την αλληλεγγύη της στους αγρότες που ετοιμάζονται να κατέβουν στην Αθήνα εκφράζει η ΑΔΕΔΥ η οποία καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος.
«Παραμένουμε στην πλατεία Συντάγματος και το Σαββατοκύριακο, μαζί με τους αγρότες, διεκδικώντας να μην περάσει το σχέδιο νόμου – έκτρωμα για την Κοινωνική Ασφάλιση» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη των εργαζομένων στο Δημόσιο στον αγώνα των αγροτών, των κτηνοτρόφων και των αλιέων κόντρα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και στα νέα φορολογικά μέτρα.

«Οι αγρότες είναι από τα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται βάναυσα από το τρίτο μνημόνιο και γενικότερα από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Ο πρωτογενής τομέας που θα έπρεπε να είναι ο θεμέλιος λίθος της οικονομίας μας κινδυνεύει με εξαφάνιση. Εάν εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου δεν θα μπορέσει να επιβιώσει κανείς νέος αγρότης ή κτηνοτρόφος.

Την απάντηση σε αυτή τη πολιτική τη δίνουν για άλλη μια φορά οι εξουθενωμένοι αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς με τα αγωνιστικά μπλόκα στους δρόμους. Αντιστέκονται στη λαίλαπα των νέων μέτρων και δίνουν μάχη για να επιβιώσουν οι οικογένειές τους, για να υπάρχει αύριο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας και να μη διαλυθεί η ύπαιθρος και η ελληνική περιφέρεια» αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

Δημοσίευση σχολίου