Μπροστά σε ένα δημοσιονομικό «σοκ» κινδυνεύει να βρεθεί η κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ακυρώνει τις μνημονιακές περικοπές σε συντάξεις.


Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, δημοσίευσε απόφαση «βόμβα» που κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν από 1/8/12 (με τον ν. 4093/12) στους μισθούς των εν ενεργεία και στις συντάξεις των συνταξιούχων ιατρών του ΕΣΥ.
Την ίδια ώρα τα εμπόδια της κυβέρνησης δεν τελειώνουν καθώς εκκρεμεί και «τσουνάμι» αγωγών – προσφυγών για αναδρομικά που αφορούν κάθε είδους αποδοχές, φόρους, αλλά και την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επίσης κρίνεται αντισυνταγματική για πολλούς συνταξιούχους.
Σύντομα αναμένεται και η δημοσίευση των αποφάσεων που δικαιώνουν όχι μόνο τους συνταξιούχους άλλων «ειδικών μισθολογίων» αλλά και εκείνες που κρίνουν αντισυνταγματική την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, δημιουργώντας προσκόμματα στον τρόπο υπολογισμού της σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό και την αξιολόγηση βρίσκονται σε εξέλιξη, σταδιακά καταρρέουν μέσω δικαιοσύνης οι προηγούμενες περικοπές του 2ου μνημονίου, μεγαλώνοντας τον λογαριασμό των οφειλών του κράτους προς διάφορες κατηγορίες εργαζομένων και συνταξιούχων.
Η μοναδική «ανακούφιση» για τα δημοσιονομικά του κράτους αποτελεί, εκτός από τη νομολογία των ανώτατων δικαστηρίων που αναφέρθηκε πιο πάνω, πως κάποιοι στο πολιτικοδικαστικό τοπίο σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας μερικής αναστροφής της νομολογίας για να μπει «φρένο» στα διαρκώς διογκούμενα κρατικά χρέη, ίσως και για να κερδηθεί και κάποιος χρόνος με την παραπομπή ορισμένων ζητημάτων στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ) για οριστική επίλυση.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣ, η ολομέλεια δέχθηκε, μεταξύ άλλων, πως οι περικοπές του ν. 4093/2012 έγιναν με καθαρά αριθμητικά κριτήρια χωρίς να εξεταστούν οι επιπτώσεις, εάν δηλαδή απομένουν αποδοχές επαρκείς για την αντιμετώπιση του κόστους αξιοπρεπούς διαβίωσης και ανάλογες της αποστολής των ιατρών.
Εισφορά αλληλεγγύης
Σύντομα αναμένεται να δημοσιευτούν οι αποφάσεις του ΕΣ που θα κρίνουν αντισυνταγματική την εισφορά αλληλεγγύης που επιβλήθηκε σε συνταξιούχους άνω των 1.000 ευρώ και που δέχονται ότι ο υπολογισμός έγινε με λάθος τρόπος, διογκώνοντας το ύψος της.
Και σε αυτό το σημείο να υπογραμμιστεί ότι, όπως μεταδίδει η εφημερίδα, η ολομέλεια του ΕΣ δεν θα επιτρέψει την αναδρομική είσπραξη από όλους, αλλά μόνο σε εκείνους που πήραν μέρος στη σχετική πιλοτική δίκη (10 συνταξιούχοι) και σε όσους είχαν επίσης προσφύγει στα δικαστήρια (υπολογίζεται σε λίγες χιλιάδες) περιμένοντας την «πιλοτική» επίλυση του θέματος.
Οι σχετικές επιστροφές σε αυτούς θα κυμανθούν από 15 έως 187 ευρώ μηνιαίως, ενώ σε κάποιες περιπτώσει υψηλών συντάξεων τα αναδρομικά μπορεί να φτάσουν τα 21.940 ευρώ για μία διετία.

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου