Στο μικρό νησί του Ατλαντικού, την Μαδέρα, βρίσκεται ίσως το πιο δύσκολο αεροδρόμιο της Ευρώπης και οι συνθήκες που επικρατούσαν εκεί χθες έκαναν τις προσγειώσεις των αεροπλάνων πραγματικά επικίνδυνες


Το μικρό νησάκι στον Ατλαντικό, η Μαδέρα, εκτός από πολύ όμορφο και με έντονα τα «χρώματα» της Πορτογαλίας που ανήκει διοικητικά και των μαύρων της Αφρικής με την οποία γειτνιάζει, φημίζεται και για το αεροδρόμιό της.
Για την ακρίβεια η φήμη του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Φουνσάλ είναι αντιστρόφως ανάλογο με την ομορφιά του νησιού, καθώς η προσγείωση εκεί είναι μία ιδιαίτερα απαιτητική δουλειά (λόγω θέσης και μήκους του διαδρόμου) ακόμα και στις καλές ημέρες.
Όταν πάντως φυσούν δυνατοί άνεμοι -κάτι που συμβαίνει συχνά σ’ αυτόν τον «βράχο» στη μέση του ωκεανού- το αεροδρόμιο κερδίζει επάξια τον τίτλο του πιο τρομακτικού της Ευρώπης, όχι μόνο για τους επιβάτες αλλά και για τους πιλότους.
Στο βίντεο που τραβήχτηκε χθες στο μικρό αυτό νησί, βλέπουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πιλότοι να ευθυγραμμιστούν με τον διάδρομο προσγείωσης και κάποιοι -όχι όλοι- να προσγειώσουν τελικά τα αεροπλάνα τους, με πλάγιους ανέμους που φθάνουν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.
Σκεφτείτε τι γίνεται όταν οι άνεμοι είναι ακόμα πιο δυνατοί, κάτι που συμβαίνει για αρκετές φορές τον χρόνο. Πάντως ακόμα και κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την τρομάρα που σίγουρα έχουν πάρει οι επιβάτες, ένα παραμένει σίγουρο: τα σύγχρονα αεροπλάνα είναι τα πιο ασφαλή μέσα μεταφοράς. Έστω και αν μερικές φορές χρειάζεται λίγο παραπάνω σφίξιμο στο στομάχι και γερά νεύρα για να φθάσουν επιτέλους στην πύλη εξόδου ενός από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου.





Δημοσίευση σχολίου