Νέα φάμπρικα με τις …ροζ ΜΚΟ ανοίγει η κυβέρνηση σε άρθρο του νομοσχεδίου που συζητείται στην Bουλή όπου προβλέπεται η χρηματοδότηση μη κερδοσκοπικών οργανώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό για υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας.
Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση ζητά από τους δήμους να πληρώνουν έξοδα νοσοκομείων, από την πίσω πόρτα συμβάλει στην κατάρρευση των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και χρηματοδοτεί ΜΚΟ για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 3.500 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» είναι απλήρωτοι 8 μήνες με κίνδυνο να χάσουν την δουλειά τους και το υπουργείο Υγείας ανοίγει διάπλατα την πόρτα της χρηματοδότησης σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις για την παροχή των ίδιων υπηρεσιών με αυτές που παρέχουν οι δήμοι σε ευπαθείς ομάδες.
Συγκεκριμένα η ρύθμιση που έχει εισαχθεί στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί και συζητείται στην βουλή αναφέρει ότι: «Παράγραφος 8 ως εξής: «8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δύναται να επιχορηγούνται από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου (ΕΦ 33-220) είτε µέσω των Περιφερειών µε µμεταφορά αντίστοιχης πίστωσης είτε απευθείας από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (κοινωφελή ιδρύματα, φιλανθρωπικά σωματεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κ.α.), που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και εφόσον είναι ειδικώς πιστοποιημένα ως Φορείς παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, σύμφωνα µε τις διατάξεις του παρόντος άρθρου του ν. 2646/1998. Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται, πέρα της κείμενης νομοθεσίας, επιπλέον κριτήρια και προϋποθέσεις για την καταβολή των ως άνω επιχορηγήσεων». 
Xαριστική βολή
Η ρύθμιση τροποποιεί το άρθρο 5 του νόμου Γιαννόπουλου το 1998 που ενέτασσε τις ΜΚΟ στο Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Φροντίδας. Στον χώρο της αυτοδιοίκησης και στους συνδικαλιστές των δήμων και του δημόσιου υπάρχει αναβρασμός. Δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση με αυτήν την τροπολογία δίνει το τελειωτικό χτύπημα στις κοινωνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ που δεν χρηματοδοτούνται και φτιάχνει ένα παράλληλο σύστημα κοινωνικών υπηρεσιών φιλικά προσκείμενο προς την κυβέρνηση με ΜΚΟ και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις που θα πιστοποιούνται με μία απλή απόφαση υπουργού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του TheTOC, στον αυτοδιοικητικό χώρουπάρχει σύγκρουση μεταξύ του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και δημάρχων που προέρχονται από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κάνουν λόγο για συμφωνία Πατούλη – κυβέρνησης να υποβαθμίσουν τις δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες αφήνοντας τiς να καταρρεύσουν ανοίγοντας τον δρόμο στις ροζ ΜΚΟ. 

Δημοσίευση σχολίου