Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας λόγο για αναγκαία διαχείριση πολλαπλών κρίσεων που πλήττουν την Ευρώπη. Η πρώτη που ανέφερε είναι η οικονομική κρίση, η οποία έχει ως επίκεντρο την Κίνα και έχει προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, επηρεάζοντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. 


Η δεύτερη κρίση που ανέφερε είναι των μεταναστευτικών ροών, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμών μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Σχετικά με τη διαχείριση αυτής της κρίσης, δήλωσε πως η Ευρώπη φαίνεται σαστισμένη και αμήχανη. Η τρίτη κρίση που ανέφερε, είναι η κρίση ασφάλειας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η οποία ανατροφοδοτεί την αβεβαιότητα. Είπε πως διαθέτει την πολιτική βεβαιότητα, για να μετατραπεί η Ελλάδα σε μέρος λύσης του προβλήματος.
Εν συνεχεία, σχολίασε πως η Ελλάδα δε θα περιοριστεί σε στάση αναμονής απέναντι στην Ευρώπη και πως μετατρέπεται σε χώρα κόμβο για τις εξελίξεις, μετατρέποντας ξανά τη χώρα σε γέφυρα δύσης-ανατολής.
Δήλωσε πως η ανάπτυξη των τριγωνικών σχέσεων με την Αίγυπτου, την Κύπρο και το Ισραήλ, θα αναπτύξει τον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας. Με την επίσκεψη στην Παλαιστίνη επιθυμεί να ανοίξει μία σχέση εμπιστοσύνης με στόχο την απονομή δικαιοσύνης. Με την επίσκεψη στο Ιράν, δήλωσε πως θα βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές, καθώς έκλεισε σημαντικές συμφωνίες στους τομείς των μεταφορών, της ενέργεια και των αγροτικών προϊόντων. Μάλιστα δήλωσε πως είναι βέβαιος για την αλλαγή της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία για το κυπριακό, καθώς δήλωσε πως έχει ανοίξει ένα νέο παράθυρο ελπίδας. Επιθυμεί την επίτευξη δίκαιης λύσης και την αποκατάσταση των σχέσεων με την Τουρκία. Τόνισε όμως πως το κυπριακό αποτελεί ζήτημα κατοχής και πως παλεύει για δίκαιη λύση που θα ξεκινά με απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής.
Επίσης έκανε λόγο για την κόπωση του λαού από τα έξι χρόνια λιτότητας, ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει φως στον ορίζοντα, επιδιώκοντας έγκαιρη αξιολόγηση δίχως κωλυσιεργίες και τακτικισμούς από τους δανειστές. Από το 2015 τα έσοδα αποδεικνύουν πως αλλάζει κάτι στη χώρα, καθώς απορροφήθηκε το 97% των χρημάτων του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Σχετικά με τη συμφωνία, τόνισε πως θα τηρηθεί κατά γράμμα, έχοντας ως προτεραιότητα την προστασίας των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Το μεγάλο ζήτημα της χώρας είναι το ασφαλιστικό, καθώς η υποχρέωση για κάλυψη 1,25% του ΑΕΠ έχει σχεδόν καλυφθεί, ενώ έχει μείνει μόνο ένα μικρό ποσοστό, το οποίο θα βρεθεί από την αύξηση των εισφορών των εργοδοτών κατά 1%.
Η μεγάλη μεταρρύθμιση που είναι αναγκαία, είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμοιση, καθώς είπε πως αφορά εμάς και όχι του θεσμούς και πως είναι υποχρέωση των δυνάμεων της κυβέρνησης, η οποία αφορά τις επόμενες γενιές, καθώς είναι αναγκαία για το μέλλον.
Επιπλέον, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η κυβέρνηση παλεύει για προστασία των εισοδημάτων των ασθενέστερων, εξασφαλίζοντας τους αξιοπρεπή σύνταξη.
Δε στάθηκε όμως εκεί, καθώς εξαπέλυσε επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για ανευθυνότητα, αφού σχολίασε πως ο καιρός υπομονής της κυβέρνησης απέναντι στην αντιπολίτευση έλαβε τέλος.
Στην προσπάθεια τους να προστατευτούν τα χαμηλά εισοδήματα, μοιράστηκε το βάρος στα υψηλά και μεσαία εισοδήματα, δημιουργώντας επιβαρύνσεις που πρέπει να εξεταστούν ξανά. Νέα εξέταση θα γίνει και για το αγροτικό.
Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, τόνισε πως δε κόψει συντάξεις, θα προχωρήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για προστασία των αδυνάμων, θα βάλει τέλος στη διαπλοκή και τη φοροδιαφυγή, αλλά και την αναρχία που επικρατεί στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Επίσης ανακοίνωσε δωρεάν περίθαλψη για όλους τους ανασφάλιστους και πως θα δοθούν 4 τηλεοπτικές άδειες.

Δημοσίευση σχολίου