Ξεκινά ο επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων για την ειρήνη στην Συρία υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ. Η εκεχειρία που επιτεύχθηκε χάρη στην συμβολή της Ρωσίας, έδωσε στους πολίτες της Συρίας προσωρινή ηρεμία.


Το αντιπολιτευτικό στρατόπεδο βρήκε, εν τω μεταξύ, χρόνο να ανασυνταχθεί, αναφέρει το ρωσικό ειδησεογραφικό δίκτυο «Russia Today». Οι τρομοκράτες και οι σουνίτες στρατιώτες συσπειρώθηκαν κάτω από την σημαία της al-Nusra και εξακολουθούν να υποστηρίζονται από την Τουρκία, υπογραμμίζουν οι Ρώσοι δημοσιογράφοι.
«Οι τρομοκρατικές ομάδες σπάνε την συμφωνία για εκεχειρία με διαταγή της Τουρκίας και της Σαουδικής Αραβίας», σημειώνει ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εκτιμά πως η εν λόγω στρατηγική αποσκοπεί στο να οδηγήσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις σε αποτυχία.
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε στο προεδρικό μέγαρο τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, με μια λαμπρή τελετή. Τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη Σύνοδος της Οργάνωσης για την Ισλαμική Συνεργασία (OIC). Τουρκία και Σ. Αραβία έχουν έρθει πολύ κοντά μετά τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ και την κοινή αρνητική τους στάση απέναντι στο σιιτικό Ιράν.
Και οι δύο χώρες υποστηρίζουν ανοιχτά την ένοπλη επίθεση κατά της κυβέρνησης στην Δαμασκό. Μέχρι σήμερα στοχεύουν στο να ανατρέψουν τον Πρόεδρο της Συρίας Άσαντ και ως εκ τούτου τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσουν εντατικές συζητήσεις σε σχέση με μια κοινή στρατηγική στο θέμα της Συρίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση, η «Υψηλή Επιτροπή Διαπραγμάτευσης» της συριακής φιλοισλαμιστικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει σχηματιστεί από την Σαουδική Αραβία, μπλοκάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Μάλιστα, το προηγούμενο σαββατοκύριακο οι εκπρόσωποί της επανέλαβαν για πολλοστή φορά την «αποτυχία» της κατάπαυσης του πυρός, ενώ την Δευτέρα «έστησαν» στο Κάιρο τον Ρώσο διαπραγματευτή για την Συρία, Michail Bogdanow.
Είναι ξεκάθαρο πως Τούρκοι και Σαουδάραβες θέλουν να αποτρέψουν την όποια ειρηνική διευθέτηση στην Συρία, η οποία θα ενδυναμώσει την θέση της Δαμασκού αλλά και των Κούρδων. Έτσι οι δύο χώρες παίζουν με την φωτιά, καθώς αδιέξοδο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκρουση με την ρωσική υπερδύναμη, σηματοδοτώντας την αρχή του τρίτου παγκοσμίου πολέμου.

 prisonplanet.gr

Δημοσίευση σχολίου