Επιβαρύνσεις στα χαμηλά και στα υψηλά εισοδήματα φέρνουν οι αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και στην κλίμακα της εισφοράς αλληλεγγύης για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, σύμφωνα με όσα έχει προτείνει η Αθήνα. Ωστόσο το θέμα αυτών των αλλαγών δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν, δεδομένου ότι η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου απ’ ό,τι προβλέπει η ελληνική πρόταση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, βάσει των προτεινόμενων αλλαγών από την κυβέρνηση στις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης, ωφελημένοι θα είναι όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από 28.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ. 

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι τα παραπάνω μπορεί να ανατραπούν, εξαιτίας της πίεσης που ασκεί η τρόικα για μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου. Στο οικονομικό επιτελείο, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι δεν θα δεχτούν μεγαλύτερη μείωση του αφορολόγητου ορίου και θεωρούν ότι το θέμα των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος έχει κλείσει από τη στιγμή που οι προτεινόμενες τροποποιήσεις φέρνουν επιπλέον έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ή 1% του ΑΕΠ. 



Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι αλλαγές αρχίζουν να πλήττουν τα εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ. Μέχρι το σημείο αυτό υπάρχουν ελαφρύνσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν και τα 700 ευρώ, αλλά από εκεί και πάνω οι επιβαρύνσεις είναι ιδιαιτέρως υψηλές και ξεπερνούν ακόμα και τα 9.000 ευρώ (για εισοδήματα 90.000 ευρώ).

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι δανειστές προτείνουν επίσης αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές στο Δημόσιο, αυξάνοντας την πίεση προς την Αθήνα.

Εξάλλου, το κουαρτέτο ζητά να μπουν στη συμφωνία δεσμεύσεις για ομαδικές απολύσεις, για απεργιακό νόμο και για τις συλλογικές συμβάσεις. Ο υπουργός Εργασίας συναντάται με τους επικεφαλής των θεσμών το απόγευμα. 

«Στο επόμενο 48ωρο, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές» εκτίμησε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας. «Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όσο γίνεται πιο γρήγορα» διαβεβαίωσε. 

Δημοσίευση σχολίου