Γ    

  Για τα «κόκκινα» δάνεια και ασφαλιστικό ·  Ζητούν να επισπευσθούν οι αποκρατικοποιήσεις ·   Με το σταγονόμετρο η δόση ·  Σταδιακά κάθε μήνα μέχρι τον Οκτώβριο ·  Ασαφές αν κάθε δόση θα έχει και ξεχωριστούς όρους · Συμβιβαστική πρόταση από Κομισιόν-ESM ·   Μάχη ΔΝΤ-Γερμανίας για το χρέος ·  Νέο διάλειμμα για διαβουλεύσεις.


Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι στη συνεδρίαση εμφανίστηκε ένα ακόμη εμπόδιο, για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα.
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να «ξεπαγώσουν» οι εκταμιεύσεις, αλλά η τελική έγκριση θα εξαρτηθεί από «τεχνικές διορθώσεις» στα ελληνικά νομοσχέδια. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, παρεμβάσεις απαιτούνται στα «κόκκινα» δάνεια, το ασφαλιστικό- με συγκεκριμένη αναφορά στο ΕΚΑΣ- αλλά και η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με το Reuters, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει επί της αρχής το πακέτο των μεταρρυθμίσεων που θα «ξεκλειδώσει» τις δόσεις, αλλά φαίνεται ότι απέχουν από τη δέσμευση για την ελάφρυνση χρέους που απαιτεί το ΔΝΤ. Το μέγεθος της επόμενης δόσης δεν έχει αποφασιστεί, αναφέρουν αξιωματούχοι στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, με τις προτάσεις να κυμαίνονται από 8-9 δισ. ευρώ, μέχρι 12 δισ. ευρώ.
23:14 Διάλειμμα στο Eurogroup
Ο σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών της Σλοβακίας φρόντισε να δείξει πώς είναι τα διαλείμματα του Eurogroup. «Αυτό είναι κάτι που όλοι λατρεύουμε... Η αναμονή», έγραψε, δημοσιεύοντας τη φωτογραφία από την αίθουσα συνεδρίασης του Eurogroup, από την οποία λείπουν πολλά μέλη του.
Ωστόσο, λίγο μετά τις 23:00 κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκταμιεύονται για την Ελλάδα περίπου 10,3 δισ. σε δύο δόσεις. Η «μεγάλη» ύψους περίπου 7,5 δισ. άμεσα τον Ιούνιο και το εναπομείναν ποσό (2,8 δισ.ευρώ), το προσεχές φθινόπωρο. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ελληνική πλευρά απορρίπτει το σενάριο διαρκούς πλεονάσματος 3,5% μετά το 2018, ενώ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. 
Κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση
Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «στη συνεδρίαση του Εurogroup γίνεται ένα μνημειώδες μπρα ντε φερ μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας. Το ΔΝΤ προσπαθεί να πιέσει τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες για το θέμα του χρέους, στο οποίο επιμένει. Από την άλλη πλευρά, ο Σόιμπλε εκβιάζει την Ελλάδα για νέα μέτρα ή και αλλαγές στα υπάρχοντα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί». Σύμφωνα πάντα με πηγές του Μαξίμου «η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει περαιτέρω» και παρά τις διαφορές υπάρχει η αισιοδοξία πως το Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία.
Εξαλλοι 3 υπουργοί με Τσίπρα για το ΕΚΑΣ
Οπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κουτσομύτης – και είχε μεταδώσει και το ΜΝΙ - τρεις υπουργοί του Eurogroup εμφανίζονται «έξω φρενών» με τον Αλέξη Τσίπρα, επειδή άλλαξε το ΕΚΑΣ χωρίς την συγκατάθεση των θεσμών.



Δημοσίευση σχολίου