Μία από της μεγαλύτερες γιορτές του Ελληνισμού είναι η γιορτή της Παναγίας.

Τον δεκαπενταύγουστο χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο σε όλες τις εκκλησιές της Ελλάδας για να προσευχηθούν, να παρακαλέσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής στην μητέρα όλων. Την παναγιά μας. 

Στην παναγία της Τήνου, την παναγία Σουμελά, στην παναγία της καρδιάς που έχει ο καθένας μέσα του, εναποτίθενται ελπίδες για μικρό η μεγάλο θαύμα για να απαλειφθεί ο  ανθρώπινος πόνος.

Η παναγία, μητέρα του Χριστού, εμφανίζεται στα ιερά ευαγγέλια και σε πολλά κείμενα του χριστιανισμού.

Από το βιβλίο των Πράξεων των Αποστόλων γνωρίζουμε ότι η Παναγία παρέμεινε στη γη μετά την σταύρωση και ανάσταση του Ιησού, μέχρι την ημέρα της Πεντηκοστής. 

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ την ενημέρωσε ότι πλέον ήρθε η ώρα της κοιμήσεώς της, δίνοντας της μεγάλη χαρά αφού θα έβλεπε ξανά το παιδί της. 

Η παράδοση αναφέρει ότι την τρίτη ήμερα από την εμφάνιση του αγγέλου, λίγο πριν κοιμηθεί η Θεοτόκος, οι Απόστολοι δεν ήταν όλοι στα Ιεροσόλυμα, αλλά σε μακρινούς τόπους όπου κήρυτταν το Ευαγγέλιο. Τότε, ξαφνικά νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε όλους μπροστά στο κρεβάτι, όπου ήταν ξαπλωμένη η Θεοτόκος και περίμενε την κοίμηση Της. 

Μαζί δε με τους Αποστόλους ήλθε και ο Διονύσιος Aρεοπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος ο διδάσκαλος του Διονυσίου, ο Απόστολος Τιμόθεος, και άλλοι.

Όταν εκοιμήθη, με ψαλμούς και ύμνους την τοποθέτησαν στο μνήμα της στη Γεσθημανή. Ο μοναδικός που δεν ήταν παρών στο γεγονός ήταν ο Απόστολος Θωμάς. 

Λέει η παράδοση πως όταν η νεφέλη, το σύννεφο δηλαδή, μετέφερε τον Θωμά στη Γεσθημανή συνάντησε την Θεοτόκο την στιγμή της ανόδου Της στον ουρανό. Εκείνη του χάρισε την ζώνη Της για να μπορεί να αποδείξει την συνάντησή τους. Όταν ο Θωμάς πήγε και εξιστόρησε το γεγονός στους υπόλοιπους Αποστόλους, άνοιξαν τον τάφο και είδαν πως το σώμα έλειπε.

Η Παναγία όταν μπήκε στο Ναό ήταν τριών ετών. Έμεινε στο ιερό δώδεκα χρόνια. Τρείς μήνες αφού βγήκε από το ιερό μέχρι τον Ευαγγελισμό και εννέα μήνες κυοφορία, δεκαέξι ετών γεννά τον Χριστό. Έζησε με τον Χριστό τριάντα δύο χρόνους, άρα 48 ετών ζει την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψή Του. Έζησε μετά απ’ την Πεντηκοστή άλλα έντεκα χρόνια και εκοιμήθη στη Γεσθημανή σε ηλικία 59 ετών.


Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου