Έφυγε σήμερα σε ηλικία 90 ετών ένας μεγάλος επαναστάτης. Ο Φιντέλ Κάστρο, ηγέτης της νικηφόρας κουβανέζικης επανάστασης, αλλά και σημείο αναφοράς όλων των επαναστατών του κόσμου σε πολλές γενιές.
Στις 26 Ιούλη του 1953 ο Φιντέλ Κάστρο οδήγησε περίπου 150 συντρόφους του σε μια επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σαντιάγο ντε Κούβα. Σκοπός των επαναστατών ήταν να καταλάβουν το στρατόπεδο και να ανατρέψουν τον στρατηγό Φουλχένσιο Μπατίστα που είχε καταλάβει πραξικοπηματικά την εξουσία τον Μάρτη του 1952.
Η επιχείρηση ήταν κακο-οργανωμένη και απέτυχε ολοκληρωτικά. Ο Κάστρο και δεκάδες σύντροφοί του συνελήφθησαν, δικάστηκαν και φυλακίστηκαν.
«Όσο για μένα, ξέρω πως η φυλακή θα ‘ναι σκληρή όσο δεν ήτανε ποτέ για κανένα, πως θα βρω μπροστά μου απειλές, παγίδες και άτιμες βιαιότητες. Μα, δεν τις φοβούμαι, όπως δεν τρέμω τη μανία του άθλιου τυράννου που πήρε τη ζωή εβδομήντα αδελφών μου. Καταδικάστε με, δεν πειράζει, η Ιστορία θα με δικαιώσει».
Με τούτα τα λόγια έκλεισε την ιστορική του απολογία, στις 6 του Οκτώβρη του 1953, στο δικαστήριο του Σαντιάγκο της Κούβας, ο Φιντέλ Κάστρο κατηγορούμενος για την επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα.
Η ιστορία δικαίωσε τον Κάστρο καθώς σήμερα αποτελεί σύμβολο αντίστασης και σημείο αναφοράς κάθε επαναστατικής δράσης.
 Η φυσιογνωμία του θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη συλλογική μνήμη του αγώνα για την καταστροφή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική επανάσταση και τον κομμουνισμό. Δίπλα στους μεγάλους επαναστάτες που άλλαξαν τη ροή της ιστορίας. Που άνοιξαν το δρόμο για την απελευθέρωση της ανθρωπότητας από τα δεσμά της ταξικής κοινωνίας. 
Η επανάσταση της Κούβας του 1959 αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ της παγκόσμιας επανάστασης. Μια ακόμα έφοδος στον ουρανό. Οι οπαδοί του τέλους της ιστορίας μπορεί να διακηρύττουν προς τους απανταχού καταπιεσμένους ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (ΤΙΝΑ) αλλά κάθε φορά η επανάσταση θα επιστρέφει, ακόμα πιο μυαλωμένη, ακόμα πιο έτοιμη να λύσει μια και καλή τους λογαριασμούς της με την αντιδραστική και παρακμιακή καπιταλιστική αριστοκρατία. Στη διαδρομή αυτή ο Κάστρο, δίπλα στον Τσε θα αποτελούν ένα ακόμα φωτεινό παράδειγμα σε αυτόν τον αγώνα.


Δημοσίευση σχολίου