Ίσως το σημαντικότερο νέο της χρονιάς που φεύγει είναι η απόφαση των Βρετανών να «αποχαιρετήσουν» της Ευρωπαϊκή Ένωση. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστήριξαν ότι η απόφαση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Άλλοι, το είδαν ως ευκαιρία ανάπτυξης. Τι ακριβώς συνέβη;

Πριν ακριβώς 6 μήνες, δηλαδή όταν ελήφθη στις 23 Ιουνίου η απόφαση για έξοδο της Αγγλία από την ΕΕ, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στις δημοσκοπήσεις, το πρώτο «σοκ» που έπαθε η χώρα ήταν συναλλαγματικό. Η ισοτιμία Αγγλικής Λίρας έχασε μέσα σε 3 μέρες 8%, ενώ τις επόμενες μέρες ακολούθησε περαιτέρω πτώση που οδήγησε σε συνολικές απώλειες 12%. Πολλοί ήταν εκείνοι, τότε, αναλυτές κυρίως από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, που εκτίμησαν ότι θα επέλθει πλήρης κατάρρευση του νομίσματος. Πτώση υπήρξε και στις χρηματιστηριακές τιμές, περίπου 8%-15% ανάλογα τον δείκτη, ο πληθωρισμός άρχισε να ανεβαίνει (από 0,5% σε 0,6%) και οι εκτιμήσεις των επιχειρηματικών στελεχών για την αγορά πέρασαν από εκείνες της «ανάπτυξης» σε εκείνες της «ύφεσης». Πολλοί φοβήθηκαν ότι η έξοδος τραπεζών από το Λονδίνο, θα ήταν σαρωτική για την οικονομία, και θα οδηγούσε άμεσα σε σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας και θέσεων εργασίας. Οι πρώτες ενδείξεις επίσης στην αγορά ακινήτων ήταν άσχημες, δείχνοντας πτώση τιμών ως και 10% σε μερικές περιοχές, καθώς ξένοι εγκατέλειπαν το ενδιαφέρον τους για αγορά σπιτιών. Υπήρξε μάλιστα και μια μικρή υποχώρηση στους ρυθμούς αύξησης των μισθών, από 2,5% σε 2,4%. Όμως 6 μήνες μετά η κατάσταση δείχνει κάπως διαφορετική.
Η αγορά των εταιριών λιανικής πώλησης αναθερμάνθηκε, περνώντας από ύφεση (-1%) σε ανάπτυξη (2%) τον Οκτώβριο σε σταθμισμένη, συγκρίσιμη, βάση! Η ανεργία μειώθηκε από 5% σε 4,8%, ιστορικά χαμηλότερα επίπεδα από το…2004, ενώ οι μισθοί τον Οκτώβριο, τελευταίος διαθέσιμος μήνας, ανέβηκαν κατά 2,5% σε ετήσια, σταθμισμένη βάση!
Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας ξεπέρασαν τα προηγούμενα (προ δημοψηφίσματος επίπεδα), πχ PMI από 52, ενώ αρχικά, σε 1 μήνα μετά το δημοψήφισμα έπεσε στο 48, εκτοξεύτηκε στο 55 τώρα, (οτιδήποτε πάνω από 50 δείχνει ανάπτυξη στον δείκτη)! Το εμπορικό έλλειμμα αντί να αυξάνεται, πλέον εμφανίζεται μειωμένο, δείχνοντας ότι η χώρα εστιάζεται πλέον κυρίως σε δικά της προϊόντα αντί εισαγωγών και μειώνει την εξάρτηση! Τα χρηματιστήρια βρίσκονται 5% ως και 10% πάνω από τα επίπεδα προ δημοψηφίσματος, ανακάμπτοντας 20% περίπου από τα χαμηλά! Το νόμισμα, μετά κάποιες υποχωρήσεις που οδήγησαν ως και 18% πτωτικά, έφτασε πλέον να κερδίζει ξανά, έχοντας πλέον μέσες απώλειες έναντι ισχυρών νομισμάτων περιορισμένες στο 12%. Ακόμη και η αγορά ακίνητων δείχνει να κινείται σχετικά ικανοποιητικά και πάντως ανοδικά. Εκεί που «εκτροχιάστηκε» η οικονομία είναι σε μόνο σε ένα πράγμα, στον πληθωρισμό, καθώς αυτός έφτασε το 1,2%, κάτι πάντως όχι υψηλό για τα Αγγλικά δεδομένα σε ιστορικά επίπεδα.

Συνολικά, η χώρα δεν φαίνεται να είδε το τέλος του κόσμου όπως πολλοί προέβλεπαν, δείχνοντας ότι παρά τη σκληρή απόφαση να εξέλθει από την ΕΕ, το επιχειρηματικό κλίμα ισχυροποιήθηκε, η ανάπτυξη επιταχύνεται, η ανεργία μειώνεται, το νόμισμα ανακάμπτει! Καθόλου άσχημα, επομένως  τα νέα από την Αγγλία!
Του Κωνσταντίνου Βέργου
liberal.gr

Δημοσίευση σχολίου