Λίγο πριν την λήξη της θητείας του, ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φέρεται να ενέκρινε τη διακριτική μεταφορά περισσότερων από 227 εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους λογαριασμούς, παρακάμπτοντας του Ρεπουμπλικανούς που μπλόκαραν τα κεφάλαια.



Πάνω από το 97% των χρημάτων αυτών πήγε στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αρκετούς βοηθούς του Κογκρέσου, όπως αναφέρει το Associated Press, περίπου 221 εκατομμύρια δολάρια πήγαν στην Παλαιστινιακή Αρχή (PA), το ενδιάμεσο αυτοδιοικούμενο Παλαιστινιακό σώμα που ιδρύθηκε το 1994.
Το υπόλοιπο των κεφαλαίων μεταφέρθηκε σε πρακτορεία σε όλο τον κόσμο, με περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια να πηγαίνουν σε προγράμματα κλιματικής αλλαγής για την μείωση των ρύπων και τη δημιουργία ενός τεχνολογικού κλιματικού κέντρου, 1.250.000 δολάρια να πηγαίνουν στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Οικοδόμηση της Ειρήνης και άλλα προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών, και 1.050.000 δολάρια στα γραφεία των Ειδικών Εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και το Γραφείο υποθέσεων της Νότιας και Κεντρικής Ασίας.
Τα κονδύλια για την Παλαιστινιακή Αρχή είχαν αρχικά εγκριθεί από το Κογκρέσο τα φορολογικά έτη 2015 και 2016 και είχαν ως στόχο την υποστήριξη των προσπαθειών της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές δεν το πέρασαν. Ο Ρεπουμπλικάνος Εντ Ρόις, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για κεφάλαια που θα χρηματοδοτούσαν την τρομοκρατία.
Σε δήλωσή του τον Ιούλιο του 2016, ο Ρόις είπε πως η Παλαιστινιακή Αρχή χρησιμοποιεί τα χρήματα βοηθείας των ΗΠΑ ως 'κεφάλαια μαρτύρων' για να πληρώσουν τις 'οικογένειες των Παλαιστίνιων κρατουμένων και των βομβιστών αυτοκτονίας'.
Στο παρελθόν, οι Πρόεδροι σεβάστηκαν τις αποφάσεις του Κογκρέσου. Ωστόσο, πάντα είχαν τη δύναμη να ανατρέψουν οποιαδήποτε απόφαση για την κατανομή των κονδυλίων. Ο Ομπάμα, ένθερμος υποστηρικτής της Παλαιστινιακής Αρχής, είχε πιέσει το Κογκρέσο εδώ και χρόνια για την αποδέσμευση των πόρων.
Το 2012, το Κογκρέσο πάγωσε ένα πακέτο βοήθειας 192 εκατομμυρίων δολαρίων για την Παλαιστινιακή Αρχή, όταν ο Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επικαλέστηκε την κρατική υπόσταση του ΟΗΕ το 2011. Ο Ομπάμα ήρε την απαγόρευση, δηλώνοντας πως η βοήθεια ήταν 'σημαντική για τα συμφέροντας ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών' ανέφεραν οι Times του Ισραήλ.
Πηγή: RT

Δημοσίευση σχολίου