Ορκίστηκε ως 45ος πρόεδρος  ο Ντόναλντ Τραμπ. Η τελετή ξεκίνησε με την ορκωμοσία του Αντιπροέδρου Μάικ Πενς και στη συνέχεια ακολούθησε αυτή του Τραμπ.

Ακολούθησε η ομιλία που είχε ξεκάθαρα αμερικανοκεντρικό χαρακτήρα με αναφορές σε πολλά από τα ζητήματα που είχε θέσει και  προεκλογικά. Αφού πρώτα ευχαρίστησε τους δικαστές και τους πρώην προέδρους και ειδικά το ζεύγος Ομπάμα είπε ότι στόχος είναι να γίνει η Αμερική μεγάλη. 
Μεταξύ άλλων είπε: «Σήμερα η εξουσία επιστρέφει στον αμερικανικό λαό». Θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, θα τα καταφέρουμε. Μαζί θα αποφασίσουμε τη μοίρα των ΗΠΑ και του κόσμου. Αυτό που έχει σημασία είναι αν η κυβέρνησή μας ελέγχεται από τον λαό. Η επιτυχία του καθενός θα γίνει δική μας επιτυχία. 
Ο όρκος μου σημαίνει πίστη σε σας. Υπερασπιστήκαμε τα σύνορα άλλων κρατών και όχι τα δικά μας, κάναμε άλλες χώρες πλούσιες ενώ η δική μας έχει υποστεί ρήγμα. Αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τώρα κοιτάζουμε το μέλλον.Ένα νέο όραμα θα βγει από αυτή τη χώρα. Η Αμερική πάνω απ΄ όλα. Ποτέ δεν θα σας απογοητεύσω. 
Η Αμερική θα αρχίσει να κερδίζει και πάλι όπως ποτέ στο παρελθόν.Θα χτίσουμε νέους δρόμους, αεροδρόμια, θα φέρουμε πίσω τον πλούτο μας, θα ξαναφέρουμε τους Αμερικάνους στην αγορά εργασίας. Δικαίωμα του κάθε έθνους να βάζει πρώτο το δικό τους συμφέρον. Θέλουμε να αποτελούμε παράδειγμα. Πρέπει να έχουμε το νου μας ανοιχτό και να επιδιώκουμε την αλληλεγγύη. Θα είμαστε προστατευμένοι λόγω του στρατού και των οργάνων τάξης.
Δεν θα δεχτούμε πολιτικούς που είναι λόγια και όχι πράξεις. Ήρθε η εποχή της δράσης. Η χώρα θα ανθίσει για άλλη μια φορά. Στον πατριωτισμό δεν υπάρχουν προκαταλήψεις. Όλοι έχουμε στις φλέβες το κόκκινο αίμα του πατριωτισμού. Από κοινού θα κάνουμε την Αμερική πιο ασφαλή και σπουδαία ξανά.» 
Την ώρα της που ορκιζόταν ο Τράμπ η Ουάσιγκτον καιγόταν.

Δημοσίευση σχολίου