Τσίπρας και Μητσοτάκης μαλώνουν για το ποιος θα φέρει το 4ο μνημόνιο.
Ο Γεωργιάδης δίνει μάχη για να είναι ο Μητσοτάκης ο εκλεκτός του 4ου μνημονίου. Την επιθυμία του αυτή βέβαια δεν τολμάει να την πει ανοικτά αλλά με δηλώσεις του αναφέρει ότι την αξιολόγηση θα την κλείσει ο Μητσοτάκης.
Το θέμα του 4ου μνημονίου συζητά και ο αρχηγός της ΝΔ με την Μέρκελ, πιέζοντάς την να είναι ο αυτός που θα το φέρει στην Ελλάδα και όχι ο Τσίπρας γιατί, όπως λέει, ο Τσίπρας είναι αδύνατον να φέρει 4ο μνημόνιο γιατί δεν μπορεί να το περάσει, ενώ εμείς θα πούμε ότι το κληρονομήσαμε από την αριστερά.
Το πρακτορείο Bloomberg, σε σημερινό του δημοσίευμα περιγράφει την αλήθεια των πραγμάτων καθώς αναφέρει το ασφυκτικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα εξαιτίας της καθυστέρησης της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης.
 Παράλληλα, τονίζει ότι οι επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης είναι δύο και αυτές δεν είναι άλλες από την ψήφιση νέων μέτρων και την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες την ώρα που ένα 4ο Μνημόνιο είναι ante portas.
Σύμφωνα με το Bloomberg, "η Αθήνα καλείται να υιοθετήσει τα επώδυνα μέτρα που της υπαγορεύουν για να μην βρεθεί ξανά στο χείλος του Grexit, όπως το 2015 -ενώ ένα τέταρτο μνημόνιο την περιμένει στη “γωνία".
Όπως σημειώνει το δημοσίευμα "μόνο μία εβδομάδα έμεινε μέχρι το κρίσιμο Eurogroup και οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα. Η Αθήνα κατηγορεί το Ταμείο ότι πιέζει ασφυκτικά για νέες, επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το αφορολόγητο αψηφώντας τις θυσίες του ελληνικού λαού".
Ακόμη πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις τονίζουν με νόημα, ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας, παρά τις ανοιχτές διαφωνίες τους με τους υπολογισμούς  του ΔΝΤ, επιμένουν ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος 86 δισ. ευρώ, δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν το Ταμείο να συμμετέχει στο πρόγραμμα.
"Η τακτική της επίρριψης ευθυνών στο ΔΝΤ για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις είναι μια στρατηγική που δεν αποδίδει πλέον, αφού ο Τσίπρας βρίσκεται απέναντι σε ένα ενωμένο μέτωπο", επισημαινεται. 
Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής σπουδών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πολιτικής στις Βρυξέλλες Γιάννης Εμμανουιλίδης αναφέρει ότι "υπάρχει ο κίνδυνος η ελληνική κυβέρνηση να μην αξιολογεί σωστά τις διαθέσεις των δανειστών όπως η Γερμανία και το ΔΝΤ συνεχίζοντας να προβάλλει αντίσταση στις απαιτήσεις τους. "Στη χειρότερη περίπτωση, τόσο οι Ευρωπαίοι εταίροι όσο και το ΔΝΤ θα θεωρήσουν ότι δεν υπάρχει λόγος να γεφυρώσουν τις διαφορές αναβιώνοντας τον κίνδυνο του Grexit" καταλήγει.
Σύμφωνα δε με το Bloomberg, αξιωματούχος των Βρυξελλών, ο οποίος διατηρεί την ανωνυμία του, σημειώνει ότι η επιμονή του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την εμπλοκή του στο πρόγραμμα έχει δώσει ένα διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στο ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. Εάν δεν προλάβει την προθεσμία, η ελληνική κυβέρνηση κινδυνεύει να μην μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις ύψους 6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Οι πιστωτές περιμένουν να ακούσουν τις θέσεις της Ελλάδας για να δουν αν υπάρχει κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών που να δικαιολογεί την επιστροφή των Θεσμών στην Αθήνα, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος.
Ωστόσο παρά το ότι οι εκτιμήσεις των δανειστών για την ελληνική οικονομία διαφέρουν, οι δυο πλευρές συγκλίνουν στα μέτρα που ζητούν από την Αθήνα.
“Η σύγκλιση αυτή φέρνει τον Τσίπρα σε δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει είτε να αποδεχθεί τα επώδυνα μέτρα που ζητούν οι δανειστές, όπως μείωση του αφορολόγητου και νέες μειώσεις στις συντάξεις, ή να προκηρύξει πρόωρες εκλογές υιοθετώντας τη γνωστή ρητορική ενάντια στους δανειστές και τη λιτότητα –διακυβεύοντας έτσι την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη”, αναφέρεται στο άρθρο.
Ακόμη και αν ο Τσίπρας δεχθεί να νομοθετήσει τα μέτρα που ζητούν οι Θεσμοί -συνεχίζει το δημοσίευμα- οι επόμενοι μήνες του πιθανότατα θα επιφυλάσσουν ένα ακόμη πιο πικρό ποτήρι: ένα τέταρτο μνημόνιο.
Τέλος ο ο Ζολτ Ντάρβας, ανώτατος συνεργάτης του think tank Bruegel στις Βρυξέλλες αναφέρει πως «δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές διεκδικώντας βιώσιμα επιτόκια το 2018». «Εάν οι Ευρωπαίοι δανειστές δεν διαγράψουν το μισό χρέος της Ελλάδας -κάτι που είναι πολιτικά μη ρεαλιστικό- θεωρώ αναπόφευκτο ένα τέταρτο μνημόνιο», καταλήγει.


Δημοσίευση σχολίου