Η αξιολόγηση με τα μέτρα των 3,6 δισ ευρώ που ζητούν οι Θεσμοί , δεν πρόκειται να κλείσει άμεσα και ας υπάρχουν έξωθεν διαρροές περί καλού κλίματος και προόδου στις διαβουλεύσεις.


Το κόστος του πακέτου η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να το πάρει, όχι τουλάχιστον πριν να εξαντληθούν οι πιθανότητες για χαμηλότερη 'λυπητερή ' στη δέσμη μέτρων ή έστω αν δεν υπάρξει δέσμευση πως η νέα υποχώρηση θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.
Το τελευταίο διήμερο έβριθε μηνυμάτων από την ελληνική πλευρά προς τους δανειστές με τον Αλέξη Τσίπρα να διαμηνύει σε υψηλούς τόνους πως εάν το ΔΝΤ δεν αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία, ήτοι να μειώσει το δυσθεώρητο ύψος των 3.6 δισ, η εκκρεμότητα της αξιολόγησης θα παραταθεί και άλλες εβδομάδες ή μήνες.
Μπορούν στην Κυβέρνηση να κλωτσήσουν την μπάλα για το καλοκαίρι; Ταμειακώς, μπορούν. Αυτό θα σημάνει βέβαια την οριστική ταφόπλακα στο μαξιμινό αφήγημα περί ρευστότητας και εξόδου της χώρας στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο του 2017 καθώς και την πλήρη καταστροφή σε ό,τι έχει μείνει όρθιο από την πραγματική οικονομία, εξ #39; ού και το δίλημμα δεν έχει ακόμη απαντηθεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ , εμφανίστηκε διατεθειμένος να επιστρέψει το μπαλάκι σε Βερολίνο και IMF, δηλώνοντας πως αν το IMF δεν ..διορθώσει τις προβλέψεις του και ο Σόιμπλε τη στάση του, η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Μπορεί να πάρει κανείς σοβαρά τις νέες διακηρύξεις του δεδομένου πως μέσα σε λίγες μόλις ημέρες πέρασε ευκόλως από το 'δε νομοθετούμε ούτε ένα ευρώ μέτρα ' στο 'δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών ';
Και ναι, και όχι.
Το πακέτο των μέτρων που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαβουλεύσεων έχει κόστος τεράστιο για το κυβερνών κόμμα. Για να το σηκώσει, θα χρειαστούν 'τονωτικές ' ενέσεις σε αντίμετρα τόσο για τους βουλευτές όσο και για την καταπράυνση της κοινής γνώμης προκειμένου να μην συνεχιστεί η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.
Εάν δοθεί από τους πιστωτές το φαρμάκι δίχως ... ζάχαρη, τότε εξετάζεται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο να παραταθεί η διαπραγμάτευση με την αξιολόγηση ορθάνοιχτη μέχρι να ... αλλάξει ( sic) η Ευρώπη.
Αντιθέτως, εάν μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες ( αφού εκτός συγκλονιστικού απροόπτου έχει ήδη χαθεί και το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου), η πρόταση των δανειστών 'λουστραριστεί ' με τέτοιο τρόπο που να μπορεί ο πρωθυπουργός να την παρουσιάσει ως 'κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά βιώσιμη ', τα μέτρα θα υπογραφούν και θα συνεχίσουν να ...εκπέμπουν κανονικά το πρόγραμμά τους με νέο αφήγημα : Η Ευρώπη, το Φθινόπωρο αλλάζει.
Προς το παρόν ωστόσο, ισχυρά δείγματα ότι τις επόμενες ημέρες η Κυβέρνηση οδηγείται ολοταχώς σε συμφωνία, δεν υπάρχουν.
Για αυτό και ενώ αναμενόταν η συνεδρίαση της Κ.Ε το σαββατοκύριακο να διεξαχθεί σε υψηλούς τόνους, κανένα τέτοιο ενδιαφέρον δεν υπήρξε από εσωκομματικής πλευράς.
'Παραφωνία ' αλλά αναμενόμενη από το Μαξίμου, ήταν η ομιλία του Νίκου Φίλη, ο οποίος  πέραν της πρότασης για άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ, αμφισβήτησε ξεκάθαρα τη στρατηγική  της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση καθώς και τα εργαλεία της 'ανάλυσής ' της.
'Σταθείτε παιδιά, δεν επιβεβαιωθήκαμε σε τίποτα ' αναφώνησε ο πρώην υπουργός Παιδείας.
Όλοι μαζί τα κάνουμε
Εξόχως ενδιαφέρουσα ήταν η παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κ.Ε. Πέραν των αναμενόμενων πυρών που εκτόξευσε προς το Ταμείο, ο υπουργός Οικονομίας για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων μηνών (η πρώτη ήταν στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο), φρόντισε να υπενθυμίσει στους συντρόφους του πως η διαπραγμάτευση και οι επιλογές για το πώς αυτή θα ολοκληρωθεί, δεν βαραίνει τον ίδιο, αλλά συλλογικά κόμμα και κυβέρνηση.
Παράλληλα, φέρεται να έριξε και 'καρφί ' σε παριστάμενους και αλλήλους πως οσάκις ενημερώνει για συγκεκριμένα στοιχεία της πορείας των διαβουλεύσεων τα βλέπει μετά να κυκλοφορούν στα ΜΜΕ.
Προς τι το άγχος του ΥΠΟΙΚ; Είναι προφανές πως ο Ευ. Τσακαλώτος δεν πιέζεται μόνον από την ομάδα των '53 ' των οποίων είναι έστω ατύπως, επικεφαλής. Ψυχανεμίζεται ενδεχομένως ότι μια κακή κατάληξη στη διαπραγμάτευση ( είτε πρόκειται για άτακτη υποχώρηση είτε για νέα καταστροφική παράταση) διόλου απίθανο είναι, να φορτωθεί στον ίδιο.
Το έργο άλλωστε, το έχει ξαναδεί επί βαρουφακειάδας.
 Της Νίκης Ζορμπά
capital.gr

Δημοσίευση σχολίου