'Φρένο ' στην υποτροπή της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 40-80%, βάζουν νέα φάρμακα. Την ενθαρρυντική αυτή για ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και τους συγγενείς τους εκτίμηση εξέφρασε ο καθηγητής Αλέξανδρος Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος με θέμα: 'Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας '.

Ταυτόχρονα ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την ελπίδα πως τα επόμενα χρόνια, με την εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης αλλά και της φαρμακολογίας, θα κερδηθούν κι άλλες μάχες στον πόλεμο για την οριστική αντιμετώπιση της πολυπαραγοντικής αυτοάνοσης ασθένειας, που οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε αναπηρία.
Τα κύρια συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση πλήττει ουσιαστικά το κεντρικό νευρικό σύστημα του ασθενή. Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιαστούν;
Θάμπωμα ματιών (οπτική νευρίτιδα)
Διπλωπία ή απώλεια της αντίθεσης και των 'ζωντανών ' χρωμάτων
Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα προσώπου ή άνω και κάτω άκρων
Πόνος, μυικές συσπάσεις και μυϊκή δυσκαμψία που εμφανίζονται συχνά στα κάτω άκρα και δυσχεραίνουν κυρίως τη βάδιση
Προβλήματα ισορροπίας και συχνά επεισόδια ιλίγγων
Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος επιβάλλει την άμεση εξέταση από γιατρό καθώς η έγκαιρη διάγνωση της νόσου είναι καθοριστική για την εξέλιξη της. 
'Η νόσος εμφανίζει εξάρσεις και υφέσεις και όταν το μεσοδιάστημα αυτών είναι μεγάλο τότε η εξέλιξη και η πρόγνωση της νόσου είναι καλή για τον ασθενή ' τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου.
Παράγοντες που ενοχοποιούνται
Η πολυπαραγοντική αυτή νόσος σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, εσωτερικούς και εξωτερικούς οι οποίοι ευαισθητοποιούν κύτταρα, προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση και διάσπαρτες εστίες φλεγμονής. Σύμφωνα με την εισήγηση του καθηγητή, οι παράγοντες που σχετίζονται με την πυροδότηση της νόσου μπορεί να είναι πολλοί και διαφορετικοί, από γενετικοί έως σχετικοί με τη διατροφή και το άγχος και από λοιμώξεις έως κλιματολογικές συνθήκες. Ο καθηγητής τόνισε πως σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου φαίνεται να παίζει το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία που δείχνει πως αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε ηλικίες κάτω των 18 ετών, ενώ αντίθετα η χορήγηση της βιταμίνης D προσφέρει ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι της ασθένειας.
Στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα, ο καθηγητής σχολίασε πως περιβαλλοντικές και επιδημιολογικές μελέτες μας έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την δυνατότητα πρόληψης της αναπηρίας και τα νέα φάρμακα τα οποία είναι διαθέσιμα βελτίωσαν σημαντικά την κλινική εικόνα και την πορεία των ασθενών.

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου