Η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε σε πρώτο στάδιο το «Σχέδιο Νόμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γνωστοποίηση αποχώρησης)», το νομοσχέδιο που δίνει στην κυβέρνηση την εξουσιοδότηση να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιδιώκει την ψήφιση της νέας νομοθεσίας με την οποία ζητεί από τους βουλευτές «να μεταφέρουν στην πρωθυπουργό την εξουσία να γνωστοποιήσει, σύμφωνα με το άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση», σε μια επιβεβλημένη διαδικασία έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Νωρίτερα σήμερα η Μέι, μιλώντας στο κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δώσει αύριο στη δημοσιότητα τη Λευκή Βίβλο, το έγγραφο όπου περιγράφεται το σχέδιό της για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Με 498 ψήφους υπέρ και 114 κατά, οι βουλευτές ενέκριναν το Σχέδιο Νόμου, επιτρέποντας την συνέχιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε πιο λεπτομερές στάδιο. Νωρίτερα σήμερα η πλειοψηφία απέρριψε μια πρόταση απόρριψης του νομοσχεδίου που κατέθεσαν βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) με επιχειρήματα ότι η κυβέρνηση δεν συμβουλεύτηκε τα τοπικά κοινοβούλια, δεν δημοσιοποίησε τη Λευκή Βίβλο για τη στρατηγική της και «αρνείται να δώσει εγγυήσεις για την κατάσταση των υπηκόων των χωρών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν απάντησε σε μια σειρά άλλων ερωτημάτων που αφορούν τις επιπτώσεις από την αποχώρηση από την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά.
Ο εκπρόσωπος του SNP Στίβεν Γκέτινς χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με ανακοίνωση του «μια καταστροφική ενέργεια υπονόμευσης της οικονομίας της Σκωτίας».
Παρά τις διαφωνίες που επικρατούσαν εντός του Συντηρητικού Κόμματος, η Μέι εξασφάλισε την σχεδόν ομόφωνη στήριξη από τους βουλευτές του Κόμματος που ηγείται.
Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είχε επίσης δεσμευτεί το κόμμα του να στηρίξει το νομοσχέδιο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, αλλά 47 από τους βουλευτές του αψήφησαν την εντολή του και καταψήφισαν το σχέδιο νόμου.

Η εξέταση του κειμένου του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Βουλή των Κοινοτήτων στις 6, 7 και 8 Φεβρουαρίου, οπότε και θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Δημοσίευση σχολίου