Προειδοποίηση για "συλλήψεις" Αυστριακών κατά την άφιξή τους στην Τουρκία, η οποία αφορά ιδιαίτερα τους αυστριακούς πολίτες τουρκικής καταγωγής, πριν από το δημοψήφισμα που οργανώνεται στις 16 Απριλίου από την Άγκυρα, εξέδωσε το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών.

Το αυστριακό υπουργείο υπογραμμίζει πως «αυστριακοί πολίτες συνελήφθησαν ή τέθηκαν υπό κράτηση κατά την άφιξή τους (στην Τουρκία) χωρίς να τους γνωστοποιηθούν συγκεκριμένα κίνητρα από τις τουρκικές αρχές».Το υπουργείο υπενθυμίζει πως στην Τουρκία «οι δημόσιες εκφράσεις (ακόμη και στα κοινωνικά δίκτυα) κατά του τουρκικού κράτους και των κορυφαίων θεσμών του απαγορεύονται, τιμωρούνται και μπορεί να οδηγήσουν σε συλλήψεις».

Στις αρχές Μαρτίου, ο βουλευτής Πέτερ Πιλτς (Πράσινοι, αντιπολίτευση), ειδικευμένος σε θέματα ασφαλείας, είχε ζητήσει την έκδοση επίσημης προειδοποίησης για τους ταξιδιώτες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν αντίπαλοι του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Πιλτς, «τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις συλλήψεων τουρκικής καταγωγής αυστριακών πολιτών έχουν καταγραφεί στην Τουρκία, κυρίως επειδή είχαν επικρίνει στην Αυστρία» τον Ερντογάν.
Στην Αυστρία ζουν περίπου 360.000 άνθρωποι τουρκικής και κουρδικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων 117.000 τούρκοι πολίτες.

Καθώς κατηγορήθηκε για παθητική στάση αναφορικά με τις υποψίες για διενέργεια κατασκοπείας υπέρ της Άγκυρας στους κόλπους της κοινότητας αυτής, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως διεξάγει προκαταρκτική έρευνα.ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου