Οφειλές περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να καταβάλει η ΑΕΠΙ στους δημιουργους, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Αθήνας.

Στη Δικαιοσύνη είχαν προσφύγει πριν από 21 χρόνια, δηλδή το 1996, οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος,   Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος  Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.
Σήμερα με την υπ' αριθμ. 1103/2017 απόφαση, κρίθηκε πως η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%)  και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37, 5 %), είναι καταχρηστική.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, η ΑΕΠΙ οφείλει από το 2003 και μετά να επιστρέψει τη διαφορά στους δημιουργούς, ποσό που υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, το δικαστήριο αναγνωρίζει ως καταχρηστική πρακτική τη παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση  10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.

Δημοσίευση σχολίου