Να μην δηλώνονται τα μετρητά ή τιμαλφή που φυλάσσονται στο στρώμα (εκτός τραπεζών) ή σε θυρίδες στο πόθεν έσχες, πέτυχαν οι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας. Η εξαίρεση αυτή, όμως, έγινε δεκτή μέσα από μια δικαστική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ενώπιον της οποίας είχαν προσφύγει τέσσερις δικαστικές ενώσεις, θεωρώντας αντισυνταγματικό να:
– δηλώνονται στο πόθεν έσχες τα μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ) εκτός τραπεζών, τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ,
– δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά.), τη στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.
Απορρίφθηκαν γιατί είχαν ήδη εξαιρεθεί
Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας, Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου) με την υπ΄ αριθμ. 1468/2016 απόφασή της, έκρινε ότι η υπουργική απόφαση που ζητούν την ακύρωσή της ως αντισυνταγματική και παράνομη, «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς» και αυτό επιπρόσθετα προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα. Δηλαδή, οι δικαστικοί λειτουργοί είχαν ήδη απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση των υπολοίπων Ελλήνων που υποβάλλουν πόθεν έσχες.
Του Παναγιώτη Στάθη
 ΠΗΓΗ: capital

Δημοσίευση σχολίου