Eντονες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία εκφράζουν Ευρωπαίοι παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.


Ανησυχίες και έντονες επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία εκφράζουν 20 Ευρωπαίοι παρατηρητές που παρακολούθησαν την εκλογική διαδικασία.
Η ομάδα παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που παρακολούθησαν την διαδικασία, σε συνέντευξή τους μία μέρα μετά το δημοψήφισμα δηλώνουν ότι το δημοψήφισμα ήταν κατώτερο των διεθνών προτύπων και τονίζοντας ότι δεν δόθηκε η ίδια ευκαιρία στους υποστηρικτές του “όχι” να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.
Κάνοντας λόγο για ένα “ανώμαλο γήπεδο” πάνω στο οποίο παίχτηκε το πολιτικό παιχνίδι, οι παρατηρητές προσθέτουν ότι οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν για όσα πρόκειται να αλλάξουν στο σύνταγμα.

“Το δημοψήφισμα έγινε σε ένα πολιτικό περιβάλλον στο οποίο οι θεμελιώδεις ελευθερίες, απαραίτητες για μια γνήσια δημοκρατική διαδικασία, περικόπηκαν υπό το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και οι δύο πλευρές δεν είχαν ίσες ευκαιρίες για να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους” δήλωσε η Τανα ντε Ζουζουέλτα, η ιταλίδα επικεφαλής της ομάδας των παρατηρητών.
Απηχώντας τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης για νοθεία, η επιτροπή των παρατηρητών εξέφρασε ανησυχίες για την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής αν δεχθεί ως έγκυρα ακόμη και ασφράγιστα ψηφοδέλτια. “Αλλαγές της τελευταίες στιγμής στην διαδικασία καταμέτρησης αφαίρεσαν σημαντικές δικλείδες ασφαλείας” δήλωσε ο Σεζαρ Φλοριν Πρέντα, ρουμάνος πολιτικός και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Ενας άλλος παρατηρητής, ο Στέφαν Σκεναχ, αυστριακός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε μια σειρά από αναρτήσεις του στο Twitter κάνει λόγο για άδικη και ανελεύθερη διαδικασία.
“Πέμπτη μέρα στην Τουρκία: Φεύγουμε σήμερα από τον Μαρντίν. Υπο αυτές τις άδικες και ανελεύθερες συνθήκες, το 49% είναι μια μεγάλη επιτυχία για την αντιπολίτευση και τις μη-κυβερνητικές οργανώσεις” αναφέρει χαρακτηριστικά ο αυστριακός πολιτικός

Ο ίδιος καταγγέλλει ότι σε δύο περιπτώσεις, η αστυνομία εμπόδισε τους παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους, και προσθέτει: “μετά την ολοκλήρωση της αποστολής μας στο Μαρντίν και το Ντιγιάρμπακιρ ανησυχούμε βαθύτατα”.

Ακύρωση του δημοψηφίσματος ζητά η αντιπολίτευση

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε τη Δευτέρα την ακύρωση του δημοψηφίσματος και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.
Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.
Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.

Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Κι ενώ το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο ανακοινώνει ότι δεν είναι σε θέση να μετρήσει τα επίμαχα ψηφοδέλτια που δεν φέρουν την επίσημη σφραγίδα, κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να αντιδράσουν με δυναμικές κινητοποιήσεις σε διάφορες πόλεις. Ηδη για το βράδυ της Δευτέρας προγραμματίζονται πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Κωνσταντινούπολη.
Το βράδυ της Κυριακής στις ανατολικές επαρχίες της χώρας ένας από τους εξόριστους ηγέτες του φιλοκουρδικού κόμματος, ο Ρεμζί Καρτάλ ζήτησε από τους Κούρδους να ξεχυθούν στους δρόμους και να υψώσουν την φωνή τους.
Το κυβερνόν Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαμηνύει ότι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να αλλάξουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Δημοσίευση σχολίου