Σάλο προκαλούν οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. Αφορούν την  υπόθεση με τους ακροδεξιούς στρατιωτικούς που σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις και προβοκάτσια, με στόχο να προκαλέσουν μίσος σε βάρος των προσφύγων.

Όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία, οι ύποπτοι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον κορυφαίων πολιτικών και δημόσιων προσώπων, ανάμεσά τους τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιοακίμ Γκάουκ και τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μας.

Η εισαγγελία ανακοίνωσε επίσης τη σύλληψη ενός ακόμα ένστολου, αυξάνοντας τον αριθμό των συλληφθέντων σε τρεις.
Ο νεότερος συλληφθείς είναι ένας 27χρονος στρατιωτικός που έχει ταυτοποιηθεί ως Μαξιμίλιαν Τ. Θεωρείται ύποπτος για το σχεδιασμό «σοβαρής ενέργειας που απειλεί την κρατική ασφάλεια».
Θεωρείται συνεργός του 28χρονου αξιωματικού Φράνκο Α., ο οποίος συνελήφθη στα τέλη Απριλίου αφού αποκαλύφθηκε πως σχεδίαζε τρομοκρατικό χτύπημα προσποιούμενος τον πρόσφυγα από τη Συρία. Ο τρίτος ύποπτος είναι γνωστός ως Ματίας Φ.
Στόχος των τριών, σύμφωνα με την Εισαγγελία, ήταν προκαλέσουν την εντύπωση πως οι πράξεις τους οφείλονταν σε ακραίους ισλαμιστές τρομοκράτες.
Στο πλαίσιο του συναγερμού που έχει προκαλέσει η υπόθεση στο στράτευμα, ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών ένοπλων δυνάμεων έχει διατάξει ενδελεχή έλεγχο όλων των γερμανικών στρατώνων, για τον εντοπισμό αντικειμένων που συνδέονται με τη ναζιστική περίοδο και τα στρατεύματα του Αδόλφου Χίτλερ.
Έως τώρα έχουν βρεθεί ναζιστικά «ενθύμια» σε δύο στρατόπεδα του γερμανικού στρατού. Ένα από τα δύο στρατόπεδα ήταν.
Η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει διαμηνύσει πως οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να ξεριζώσουν τα στοιχεία ακροδεξιού εξτρεμισμού από τις τάξεις τους.
«Εκπαιδεύουμε ανθρώπους με όπλα. Είναι πρέπον να υπάρχουν πιο απαιτητικά κριτήρια για εμάς. Δεν υπάρξει περίπτωση να [υιοθετήσουμε] μία νοοτροπία που λέει ‘συνεχίζουμε σαν να μη συνέβη τίποτα’», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της στο κυριακάτικο φύλο της εφημερίδας Bild.

Δημοσίευση σχολίου