Απειλές κατά της Ουάσιγκτον εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του την Κυριακή λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πληρώσουν κάθε σταγόνα τουρκικού αίματος από αμερικανικά όπλα που έχουν δοθεί σε κούρδους μαχητές.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αμφισβήτησε την ειλικρίνεια των διαβεβαιώσεων των ΗΠΑ ότι η αμερικανική υποστήριξη Σύρους Κούρδους μαχητές του YPG θα τερματιστεί όταν το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος θα ηττηθεί στο Ιράκ και στη Συρία.
«Όσοι πιστεύουν ότι εξαπατούν την Τουρκία λέγοντας ότι θα πάρουν πίσω τα όπλα που έχουν δώσει στην τρομοκρατική ομάδα YPG θα καταλάβουν ότι έκαναν ένα μεγάλο λάθος τελικά, αλλά αυτοί θα ζημιωθούν» δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος σε σχετικές διαβεβαιώσεις του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις σε επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του Φίκρι Ισίκ.
«Θα προσκομίσουμε το τιμολόγιο για κάθε σταγόνα αίματος που θα χυθεί από αυτά τα όπλα στους πραγματικούς ιδιοκτήτες αυτών των όπλων. Δεν θα επιτρέψουμε ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία να εγκατασταθεί στα σύνορά μας», δήλωσε ο πρόεδρος, σημειώνοντας ότι ο τουρκικός στρατός «θα συνεχίσει να κάνει ό, τι είναι απαραίτητο στη Συρία».
«Όπως τόνισα στην τελευταία σύνοδο στις Βρυξέλλες θα απαντούμε σε κάθε τρομοκρατική επίθεση από τη Συρία ή το Ιράκ στην Τουρκία στα δικά τους εδάφη» προειδοποίησε ο Ερντογάν.
Απευθυνόμενος στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ είπε ότι «από τη μια πλευρά θα είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, αλλά από την άλλη πλευρά θα ενεργείτε μαζί με τρομοκρατικές οργανώσεις. Τότε το ΝΑΤΟ θα πρέπει να επανεξετασθεί . Όλες αυτές οι κινήσεις είναι εναντίον του ΝΑΤΟ».

Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι «μέσα από την επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, είχαμε διακόψει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός τρομοκρατικού διαδρόμου παράλληλα με τα σύνορά μας με τη Συρία. Δυστυχώς, χώρες που αποκαλούμε ‘’συμμάχους’’, και γνωρίζαμε ως φίλες, δεν βλέπουν κανένα πρόβλημα στη συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες που εποφθαλμιούν την εδαφική μας ακεραιότητα».

Δημοσίευση σχολίου