μια οργάνωση για τα «δικαιώματα» των φορολογουμένων, με επιχειρήματα εις βάρος αυτών που υποτίθεται πως προστατεύει, που ούτε ο πιο αυταρχικός κρατιστής δεν θα τολμούσε να τα ξεστομίσει. αν ο φορολογούμενος έχει τέτοιους προστάτες , οι εφοριακοί  δεν χρειάζονται πλέον.

Του Τηλέμαχου Χορμοβίτη
Η φορολογική λαίλαπα των τελευταίων χρόνων είχε και κάτι θετικό. Έκανε όλο και περισσότερους πολίτες να ευαισθητοποιηθούν και να αναρωτηθούν για το πού ,τέλος πάντων, πηγαίνουν όλα αυτά τα
χρήματα που δίνουν κάθε χρόνο σε φόρους. Έτσι, ήταν φυσικό να αρχίσουν σιγά σιγά να ξεπηδούν και οι πρώτοι σύλλογοι φορολογουμένων, σύλλογοι που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες στις άλλες Δυτικές χώρες. Ο μεγαλύτερος και πιο γνωστός από αυτούς, είναι οι «Έλληνες φορολογούμενοι».
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα τους , οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» είναι μέλη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συλλόγων Φορολογούμενων, που λειτουργούν σε 56 χώρες. Οι σκοποί αυτού του διεθνούς κινήματος δεν θα μπορούσαν παρά να βρουν σύμφωνο κάθε φιλελεύθερο πολίτη :
«Κοινοί σκοποί των Ομοσπονδιών αυτών είναι η συνεργασία για τη μείωση των φόρων σε κρατικό επίπεδο και την ανάπτυξη της ελευθερίας του ατόμου, η προαγωγή της αποτελεσματικότητας στους δημόσιους τομείς και στο σύνολο των οικονομιών.Οι Ομοσπονδίες υποστηρίζουν νομοθεσίες οι οποίες περιορίζουν τη φορολογία, αποτρέπουν την άδικη συμπεριφορά από τις φορολογικές υπηρεσίες και που παρέχουν διαφάνεια στην φορολογία και τις κυβερνητικές δαπάνες.»
Όμως το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης θεώρησε σκόπιμο να κάνει μια διευκρίνιση, με ιδιαίτερη σημασία, όπως θα δούμε παρακάτω :
Φορολόγησε με πασά μου να αγιάσω
«Ο Σύλλογος Έλληνες Φορολογούμενοι, ενώ αποδέχεται απερίφραστα τις παραπάνω γενικές αρχές, εν τούτοις διαφωνεί με ορισμένες θέσεις των διεθνών Ομοσπονδιών, κυρίως σ’ αυτές που αναφέρονται στα τρέχοντα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού η κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία, αλλά και η φάση που διανύει η ελληνική κοινωνία, απαιτούν ηπιότερη στάση απέναντι στην κυβερνητική φορολογία, αλλά και διαφορετικές ιεραρχήσεις σε διάφορα φορολογικά ζητήματα.»
Και πράγματι, αυτές οι …»διαφορετικές ιεραρχήσεις» των «Ελλήνων Φορολογουμένων» είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στις προτάσεις που κατέθεσαν αυτές τις ημέρες για την καταπολέμηση (ή ,για να χρησιμοποιήσουμε την γλώσσα τους , την «πάταξη») της φοροδιαφυγής. Ας αφήσουμε κατά μέρους και το ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Πρώτη φορά ένας σύλλογος που εκπροσωπεί τους φορολογούμενους αγωνιά περισσότερο για τα έσοδα του κράτους, παρά για τα δικαιώματα των μελών του.
Ας αφήσουμε κατά μέρους τις οικονομικές επιπλοκές και, κυρίως, το ηθικό ζήτημα που εγείρει η αυθαίρετη αρπαγή εισοδημάτων απο το κράτος (φορολογία). Ας τα αφήσουμε όλα αυτά και ας συνταχθούμε με την άποψη πως ναι, η φοροδιαφυγή πρέπει να παταχθεί. Και μάλιστα αμείλικτα! Πώς όμως ; Από ένα σύλλογο που προστατεύει τα συμφέροντα των φορολογουμένων, θα περίμενε κανείς πως θα μας έλεγαν ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα έρθει με τη μείωση της φορολογίας και την απλοποίηση του δαιδαλώδους φορολογικού συστήματος. Αμ δε! Οι προτάσεις του συλλόγου κάνουν τον Γ. Πιτσιλή να φαντάζει σχεδόν …αναρχοφιλελεύθερος.
Καταργήστε κάθε ελευθερία και δικαίωμα των ανθρώπων που…υπερασπιζόμαστε
Οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» επικροτούν την ουσιαστική κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου, με παρακολούθηση της κίνησης των λογαριασμών ΟΛΩΝ των φορολογουμένων.(μάλιστα θεωρούν ανεπαρκή τη θέση του Υπουργείου Οικονομικών να παρακολουθούνται οι κινήσεις των λογαριασμών “ορισμένων” φορολογούμενων και να επεμβαίνουν όταν διαπιστώνουν ότι υπάρχει φοροδιαφυγή. «Γιατί “ορισμένων” και όχι όλων; Γιατί “παρακολούθηση” και όχι “αυτόματος έλεγχος”;», κραυγάζουν οι, κατά τ’άλλα, προστάτες των φορολογουμένων). Επίσης, η οργάνωση προτείνει τη χρήση της φοροκάρτας και των αποδείξεων συναλλαγών και , τελευταίο αλλά σημαντικότερο γι’αυτούς, την απαγόρευση της χρήσης μετρητών σε συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ (όριο που έχει ήδη μειωθεί στα 500 ευρώ).
Αναρωτιέται κανείς πώς προάγεται η ελευθερία του ατόμου, που υποτίθεται πως προασπίζουν οι «Ελληνες Φορολογούμενοι» , με τέτοια αυταρχικά μέτρα. Η οργάνωση ουσιαστικά προτείνει στο κράτος να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως εν δυνάμει εγκληματίες και να τους στερεί βασικές οικονομικές ελευθερίες καθώς και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα .
Η φοροκάρτα και η άρση του τραπεζικού απορρήτου, δημιουργούν ένα «κεντρικό μηχανισμό παρακολουθήσεως των πολιτών, που θυμίζει τον «Μεγάλο Αδελφό» του Όργουελ.»Στις ελεύθερες κοινωνίες είναι αδιανόητο να παρακολουθεί το κράτος ηλεκτρονικώς κάθε συναλλαγή που κάνουν οι πολίτες. Μέχρι και τι αγοράζει ο καθένας από το μπακάλικο ή το περίπτερο!», διαμαρτύρονταν πριν λίγους μήνες η «Εστία». Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η κρατική απαγόρευση των μετρητών . Μάλιστα, δύο Έλληνες πολίτες έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ εναντίον μιας πιο ήπιας μορφής αυτού του μέτρου επειδή το θεωρούν αντίθετο στο συνταγματικό δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και της οικονομικής ζωής (άρθρο 5) καθώς και στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)
Με τέτοιο σύλλογο φορολογουμένων, οι εφοριακοί θα μείνουν άνεργοι.
Θα περίμενε κανείς από ένα σύλλογο σαν τους «Ελληνες Φορολογούμενους» που ιδρύθηκε για να προστατεύει τα δικαιώματα των φορολογουμένων, αν δεν υιοθετήσει, τουλάχιστον να λάβει σοβαρά υπόψη αυτές τις ενστάσεις . Όμως η οργάνωση τις απορρίπτει ασυζητητί με επιχειρήματα που ούτε ο πιο αυταρχικός κρατιστής δεν θα τολμούσε να τα ξεστομίσει :
«…όταν κάποιος κερδίζει έντιμα τα χρήματά του και θα δηλώνει κανονικά, δεν ανησυχεί από τη δυνατότητα εξουσιοδοτημένων στελεχών της Εφορίας να τα ελέγχει. Φωνάζουν αυτοί που έχουν τη φωλιά τους λερωμένη…Οι άλλες διαμαρτυρίες για τη φοροκάρτα και τη δυνατότητα κάποιων να βλέπουν το τί αγοράζουμε, δε θα μας απασχολήσουν. Το ζήτημα έχει συζητηθεί και δεν είναι του παρόντος (αφήστε δε που τα περισσότερα από τα προβαλλόμενα επιχειρήματα δεν είναι καν σοβαρά).Τέλος πάντων, θα πρέπει να αντιληφθούμε κάτι: Η χώρα μας ήδη βρίσκεται στο γκρεμό και διαρκώς πέφτει χαμηλότερα. Σήμερα που μας συμβαίνουν όσα μας συμβαίνουν, σήμερα που η χώρα μας έχει χάσει την εθνική της αξιοπρέπεια και ανεξαρτησία, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αναγκαστικά, θα χάσουμε κάτι από τις ελευθερίες που είχαμε (απόρρητο καταθέσεων, ελευθερία χρήσης και κίνησης μετρητών κλπ), στο όνομα μίας προσπάθειας για να θεραπεύσουμε και την κοινωνία, αλλά και την οικονομία μας.»
Βέβαια, σε αυτό το σημείο αξίζει να τονίσουμε πως οι «Έλληνες Φορολογούμενοι» ήταν η οργάνωση εκείνη, που μέσα στην , άνευ προηγουμένου, φοροκαταιγίδα, έθεσε προτεραιότητά της να συναντηθεί με την Υπουργό Παιδείας για να της προτείνει την εισαγωγή ειδικών μαθημάτων «φορολογικής συνείδησης» στα σχολεία .
Μάλιστα, μιας και βλέπω πως τα μέλη του Συλλόγου είναι γεμάτα ιδέες , θα τους προτείνω να πάνε την πρόταση τους ένα βήμα παραπέρα.
Οι μαθητές εκείνοι που θα έχουν υποστεί την πιο πετυχημένη αναμόρφωση της φορολογικής τους συνείδησης και θα έχουν καταδώσει τους φοροφυγάδες γονείς τους , θα βραβεύονται με ειδικό μετάλλιο από τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο των «Ελλήνων Φορολογουμένων» και θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας σε Εφορία της αρεσκείας τους . «Μπορεί να χάσουμε κάποιες από τις ελευθερίες που είχαμε, αλλά θα θεραπεύσουμε την κοινωνία.» Σωστά, σύντροφοι των «Ελλήνων Φορολογουμένων»;
Αν ο φορολογούμενος έχει τέτοιους προστάτες , ποιός τους χρειάζεται τους εφοριακούς!

Δημοσίευση σχολίου