Εκδηλώθηκε τελικά η πολυσυζητημένη επίθεση των Αμερικανών στη Συρία και τα αποτελέσματα μάλλον είναι απογοητευτικά, καθώς 71 από τους 103 πυραύλους αναχαιτίστηκαν.

Αμερικανοί και Ρώσοι πανηγυρίζουν γιατί κάθε πλευρά υποστηρίζει ότι τα δικά της φονικά όπλα, είναι καλύτερα.



«Αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα αυτών των (αντιαεροπορικών) συστημάτων και την εξαιρετική εκπαίδευση του συριακού στρατιωτικού προσωπικού από τους ειδικούς μας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι, που παρέθεσε και το σχετικό χάρτη σε ενημέρωση που έγινε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
 
Σύμφωνα με τον Ρουντσκόι, η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα S-300 τη Συρία και άλλες χώρες.

Στόχος, ανέφερε, της επίθεσης ήταν η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή. Σύμφωνα με το στρατηγό, η κατάσταση στη Δαμασκό και τις άλλες πόλεις της Συρίας είναι τώρα ήρεμη.

Δύο αντιτορπιλικά Arleigh Burke και στρατηγικά βομβαρδιστικά Β-1Β από την Μεσόγειο και μάλλον δύο υποβρύχια, ήταν οι βασικές αμερικανικές πλατφόρμες εκτόξευσης των πυραύλων cruise κατά της Συρίας.
Πρόκειται, ίσως για την πλέον αποτυχημένη επίθεση του τύπου, στην ιστορία των στρατιωτικών συγκρούσεων, από την άποψη των στρατιωτικών αποτελεσμάτων.
Κτυπήθηκαν άδεια κτίρια, οι Ρώσοι είχαν "απλωθεί" στις κρίσιμες συριακές μονάδες ως "ασπίδα" και δεν τόλμησαν οι δυτικοί να τους κτυπήσουν και ούτε κατά διάνοια να πληγεί η βάση Χμέιμιμ ή η Ταρσός..
Nα σημειώσουμε ότι τα γαλλικά Rafale εκτόξευσαν πυραύλους SCALP EG (12 βλήματα αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες), αλλά μόνο το 30% κατάφερε να φτάσει στους στόχους του, καθώς το 70% καταρρίφθηκε από τα ρωσικά και συριακά αντιαεροπορικά. Ειδικά τα α/α SHORAD Pantsir S.1, «έκαναν πάρτι» με τυς δυτικούς cruise.
Οι δυτικοί πύραυλοι πέρασαν μόνο από τις περιοχές που δεν φυλάγονταν.
Εχει την σημασία του αυτό, για να δούμε την αποτελεσματικότητα των ελληνικών SCALP σε περιβάλλον υψηλής απειλής.


Δημοσίευση σχολίου