Εντονη σεναριολογία για επικείμενες εξελίξεις στη ΝΔ, αλλά και υπόγειες διεργασίας μέσα στο κόμμα  προκαλούν οι πληροφορίες ότι  ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να «αποστρατεύσει» ηγετικά στελέχη της παράταξης, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών πολλούς πρώην υπουργούς και βουλευτές – ακόμη και τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά – ή τοποθετώντας τους σε μη εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Το φως της δημοσιότητας έχουν δει πληροφορίες ότι υπάρχει ήδη μια πρώτη λίστα προσώπων προς «αποστρατεία», ενώ κομματικά στελέχη τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει πράγματι να προχωρήσει σε βαθιά τομή ανανέωσης του κόμματος.
Θα είναι μιά κίνηση αλλαγής των εσωκομματικών ισορροπιών και του συσχετισμού δυνάμεων, με στόχο να εξασφαλίσει τον απόλυτο έλεγχο τους κόμματος, εξουδετερώνοντας εσωτερικές αντιστάσεις.
Οπως τονίζουν στελέχη του κομματικού μηχανισμού, για να μπορέσει να ελέγξει πραγματικά το κόμμα ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να διαλύσει τις διάφορες ομάδες-πτέρυγες, να περιορίσει το ρόλο των «βαρόνων» και να ενισχύσει τη συνοχή, διαμορφώνοντας ενιαίο κομματικό προφίλ. Θα χρειασθεί επίσης να απαλλαγεί από «ελάσσονες» βουλευτές που κινούνται με τοπικιστικά κριτήρια  και εκφράζουν συνήθως «παλαιομοδίτικες δεξιές»-ακροδεξιές απόψεις.
Ο κίνδυνος διασπάσεων
Η προσπάθεια αυτή θα είναι βέβαια «δίκοπο μαχαίρι», καθώς στη φάση υλοποίησης των σχεδιασμών θα υπάρξουν  έντονες εσωτερικές αντιδράσεις  και αντιπαραθέσεις, η «ηγεμονία» του θα αμφισβητηθεί, ενώ αναπόφευκτα στο κόμμα θα προκληθούν έντονοι κλυδωνισμοί.
Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές  επισημαίνουν επίσης τον κίνδυνο ενίσχυσης των κεντρόφυγων τάσεων και πολυδιάσπασης της ΝΔ, αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προχωρήσει σε  ανοιχτή αντιπαράθεση με το "παλιό" της ΝΔ.
Ο κίνδυνος είναι ήδη υπαρκτός εκ δεξιών, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τησυγκρότηση  «καθαρόαιμου δεξιού» κόμματος.
Εν δυνάμει απειλή υπάρχει και από την πλευρά της κεντροδεξιάς,  όπου αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί  νέος πολιτικός φορέας από ηγετικά πρόσωπα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ κεντρώου χώρου, που δεν εντάχθηκαν στο Κίνημα Αλλαγής, ή θα αποχωρήσουν  μελλοντικά, διαφωνώντας με τις επιλογές και τη στρατηγικής της υπό την Φώφη Γεννηματά ηγεσίας του.
Οι αποκαλύψεις Αντώναρου
Λάδι στη φωτιά της σεναριολογίας για τις εξελίξεις στη ΝΔ ρίχνει ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος σε ανάρτηση του στο Facebook αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να αφήσει εκτός ψηφοδελτίων ή να τοποθετήσει σε μη εκλόγιμες θέσεις τουλάχιστον 12-15 εν ενεργεία βουλευτές  - μεταξύ αυτών και πρώην υπουργούς.
Ο στενός συνεργάτης του Κώστα  Καραμανλή είναι μάλιστα κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πληροφορίες που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση».

Δηλώνοντας ότι επί του παρόντος δεν θα αποκαλύψει ονόματα, ο κ. Αντώναρος αναφέρει ότι στον κατάλογο των "ανεπιθύμητων" περιλαμβάνονται κορυφαία ονόματα, αλλά και βουλευτές λιγότερο γνωστοί.

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ σχεδιάζει να αποσύρει τους βουλευτές αυτούς από ενεργές εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια, ο κ. Αντώναρος αναφέρει πως αυτό θα γίνει «είτε με καρατόμηση, είτε με μετάθεση στο Επικρατείας, είτε με υποσχέσεις για άλλες θέσεις».

Στο τέλος της ανάρτησης του ο κ. Αντώναρος αναφέρει ότι «για να εξασφαλισθεί δε η μυστικότητα της σύνταξης των καταλόγων υποψηφίων η ευθύνη έχει ανατεθεί σε στενό συγγενή του κ. Μητσοτάκη».

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου