Σε τροχιά υποτίμησης βρίσκεται και σήμερα το ευρώ, αποχαιρετώντας ακόμη μία εβδομάδα- την έκτη διαδοχικά- με απώλειες. Από την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, που αναγκάζει την ΕΚΤ, να αποφύγει προς το παρόν τη στροφή σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική έως τις ανησυχίες για νέα κρίση στην Ευρωζώνη- αυτή τη φορά εξαιτίας των εξελίξεων στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της- και τη διαρκή ένταση στη διεθνή σκηνή, όλοι οι παράγοντες διατηρούν το ενιαίο νόμισμα υπό πίεση.
Σήμερα η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και τα 1,1691 δολάρια ανά ευρώ, πολύ κοντά δηλαδή στα χαμηλά 6,5 μηνών του 1,1676δολ. Η αποστροφή από το ρίσκο είναι εμφανής στην αγορά ξένου συναλλάγματος, με τους επενδυτές να στρέφονται όχι μόνο στο αμερικανικό δολάριο, εν μέσω προσδοκιών για νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve- αλλά και στα παραδοσιακά καταφύγια του ελβετικού φράγκου και του γιεν.
Το διεθνές περιβάλλον
Όπου και να στρέψουν το βλέμμα οι επενδυτές, εντοπίζουν κινδύνους. Στο μέτωπο του εμπορίου, λίγα 24 ωρα μετά την ανακοίνωση ότι «παγώνει» ο πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και την απόφαση του Πεκίνου να μειώσει τους δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων, η κυβέρνηση Τραμπ απάντησε... απειλώντας να αυξήσει τους δικούς της δασμούς στις εισαγωγές οχημάτων. Η κίνηση έρχεται να εντείνει την κόντρα της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τη Γερμανία. Ο απρόβλεπτος Αμερικανός πρόεδρος φρόντισε δε να φέρει νέα αναστάτωση στην κορεατική χερσόνησο και τις αγορές, με την απόφασή του να ακυρώσει την ιστορική Σύνοδο Κορυφής με τον ηγέτη της Πιονγιανγκ. Και τούτο παρά το γεγονός ότι το βορειοκορεατικό καθεστώς, σε μία κίνηση καλής θέλησης ανατίναξε πυρηνικές εγκαταστάσεις της.
Τα ευρωπαϊκά σύννεφα
Το γεωπολιτικό ρίσκο ωστόσο ήταν στα ύψη και τις δύο προηγούμενες χρονιές, χωρίς αυτό να σταθεί ικανό να μπει φρένο στην ανατίμηση του ευρώ. Οι επιπτώσεις από την περσινή άνοδο του νομίσματος (κατά περίπου 8%) αποτυπώθηκαν στα δεδομένα για την πορεία της γερμανικής οικονομίας το εφετινό πρώτο τρίμηνο,που έδειξαν απροσδόκητη πτώση των εξαγωγών της. Το σκηνικό έχει αλλάξει πλέον άρδην και το φθηνότερο ευρώ θα μπορούσε να προσφέρει στήριγμα στην ανάκαμψη, που έχει χάσει την ορμή της.
Όσο όμως η οικονομία δεν ανεβάζει ταχύτητα και ο πληθωρισμός παραμένει υπό πίεση, η πολιτική της ΕΚΤ θα αποκλίνει από εκείνη της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας και οι πιέσεις στο ευρώ θα διατηρούνται.Τα τελευταία στοιχεία της IHS Μarkit ήταν άκρως απογοητευτικά, καθώς έδειξαν ότι η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης αναπτύσσεται με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών.
Στα οικονομικά σύννεφα έρχονται να προστεθούν και τα πολιτικά και αυτά ίσως να είναι πιο επικίνδυνα. Οι εξελίξεις στην Ιταλία έχουν επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα της νομισματικής ένωσης- τουλάχιστον στη σημερινή μορφή της. Και εάν το δράμα μίας μικρής οικονομίας, όπως η ελληνική, ταρακούνησε την Ευρωζώνη, οι περιπέτειες ενός ιδρυτικού μέλους, θα μπορούσε να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερα ρήγματα. Προς το παρόν βέβαια όλοι τηρούν στάση αναμονής, αποφεύγοντας τις κινήσεις πανικού, καθώς οι προεκλογικές δεσμεύσεις πολιτικών δυνάμεων και οι υποσχέσεις να ανατρέψουν τα πάντα- όπως μας έχει διδάξει το πρόσφατο παρελθόν- πολλές φορές μένουν μόνο στα λόγια.
Η Goldman Sachs προειδοποίησε χθες για έντονες πιέσεις στο ευρώ σε περίπτωση «διάχυσης» της ιταλικής κρίσης στην υπόλοιπη περιφέρεια. Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν το επόμενο σημείο στήριξης στο 1,15 δολ.. Εάν αυτό «σπάσει» τότε δεν αποκλείεται να επιστρέψουν τα σενάρια για απόλυτη ισοτιμία ευρώ- δολαρίου.
naftemporiki.gr
Δημοσίευση σχολίου