Νέες καταγγελίες κατά του Κατάρ που αφορούν παράνομες μεθοδεύσεις για την ανάθεση του Μουντιάλ του 2022 από την FIFA φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Times του Λονδίνου.


Οι κυριακάτικοι Times του Λονδίνου φέρονται να έχουν στην διάθεση τους αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ του 2022 του Κατάρ υπονόμευσε τις τρείς άλλες χώρες που ήταν διεκδικήτριες στην τελική επιλογή της FIFA το 2010. Πρόκειται για σειρά ντοκουμέντων που έδωσε στη βρετανική εφημερίδα πηγή που συμμετείχε στην ομάδα διεκδίκησης του Κατάρ. Ντοκουμέντα που ποτέ δεν δόθηκαν στην επιτροπή διερεύνησης καταγγελιών κατά της εν λόγω χώρας την οποία διεξήγαγε η FIFA από το 2010 έως το 2012.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν πως το Κατάρ ανέθεσε σε αμερικανική εταιρία δημοσίων σχέσεων και σε πρώην πράκτορες της CIA την εκστρατεία δυσφήμισης των αντιπάλων του, ΗΠΑ, Αυστραλίας και Νότιας Κορέας. Η εκστρατεία είχε μια και μοναδική αποστολή: να πείσει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου πως η κοινή γνώμη των κατοίκων των τριών χωρών ήταν εναντίον της διοργάνωσης, λόγω του υψηλού κόστους κατασκευής γηπέδων και άλλων έργων υποδομής.

Στοχευμένο σαμποτάζ

Συγκεκριμένα: φέρονται να πλήρωσαν χιλιάδες δολάρια σε αμερικανό πανεπιστημιακό καθηγητή για να συντάξει μελέτη για το υπέρογκο κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η οποία δόθηκε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Παράλληλα, επιστράτευσαν, επί πληρωμή, δημοσιογράφους, μπλόγκερς και προσωπικότητες και στις τρείς χώρες με στόχο την καλλιέργεια αρνητικού κλίματος κατά της διοργάνωσης ενώ δημιούργησαν και «ομάδες πίεσης» προς το αμερικανικό Κογκρέσο ώστε να εναντιωθεί σε τυχόν ανάθεση των αγώνων, με το επιχείρημα ότι τα κονδύλια θα έπρεπε να διατεθούν για κοινωνικούς σκοπούς.
Η σημερινή προστίθεται σε σειρά άλλων καταγγελιών κατά του Κατάρ και θεωρείται βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα στη νέα διοίκηση της FIFA. Το ερώτημα είναι αν αυτή φθάσει έως του σημείου να αφαιρέσει από το Κατάρ τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2022.


Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

Δημοσίευση σχολίου