Από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Τρίσταν Άσπρεϊ,  αντιπρόεδρος της ExxonMobil για τις περιοχές της Ευρώπης, της Ρωσίας και της Κασπίας, Τρίσταν Άσπρεϊ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προοπτική ανάδυσης της νοτιοανατολικής Ευρώπης ως μιας νέας βασικής πηγής προμήθειας φυσικού αερίου για την προώθηση της ενεργειακής ασφάλειας στη «Γηραιά Ήπειρο», μετά την ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ρουμανία και Αίγυπτο.
Η αναφορά αυτή έγινε παρά του ότι αρχή των εταιριών είναι να μην ανοίγουν τα χαρτιά τους έως ότου εγκριθούν οι σχετικές συμβάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. 
Ο Τρίσταν Άσπρεϊ επανέλαβε την ικανοποίησή του για τη νέα σημαντική ανακάλυψη κοιτάσματος (σ.σ. 5-8 τρισεκατομμυρίων κυβικών πόδων) στο «Οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ότι ανυπομονεί να συνεχιστεί η έρευνα, ενώ σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπενθύμισε ότι έχουν παραχωρηθεί για έρευνα δύο περιοχές, στα νότια και τα δυτικά της Κρήτης, αλλά προς το παρόν το όλο εγχείρημα βρίσκεται στη διαδικασία έγκρισης των συμβάσεων.
Αυτός ο ενεργειακός παροξυσμός φαίνεται ότι αφήνει εκτός την Τουρκία καθώς η Δύση βλέπει στο πρόσωπο του Ερντογάν έναν Αγιατολάχ Χομεϊνή και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εξαρτάται η παροχή ενέργειας προς την Ευρώπη από μία μουσουλμανική Τουρκία τύπου Περσίας. 
Οι φοβίες του Δυτικού κόσμου είναι απόλυτα δικαιολογημένες καθώς βλέπουν τις προθέσεις του Ερνογάν ο οποίος επιδιώκει και ως ένα βαθμό κατάφερε να "φορέσεις μαντίλα" στην Τουρκία. Ανάλογες είναι και οι φοβίες του Αραβικού κόσμου που βλέπουν τον Τούρκο Ερνογάν να προσπαθεί να αναδειχθεί σε ηγέτη του Αραβικού κόσμου χρησιμοποιώντας ως δούρειο ίππο την θρησκεία. 
Από την πλευρά του ο ψευτοσουλντάνος προσπαθεί αφ' ενός μεν να απειλήσει την δύση εναγκαλιζόμενος τον Πούτιν, αφ΄ εταίρου δε απειλεί τους πάντες ακόμα και με πόλεμο. 
Σε παραφροσύνη ο Ερντογάν ανάλογη του Σαντάμ Χουσεϊν ο οποίος εισέβαλε στο Κατάρ χωρίς να λάβει υπόψη του την αντίδραση που θα προέρχονταν από τις ΗΠΑ. Σήμερα το ΙΡΑΚ ακόμα μαζεύει τις πληγές του και με την πάροδο του χρόνου όλα τείνουν στο ότι "παραμυθάστηκε" ο Σαντάμ από αυτούς που τον κατέστρεψαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών.  
Φαίνεται ότι μία Τουρκία διαμελισμένη και ένα Κουρδικό κράτος "συμφέρει" περισσότερο. 
Ίδωμεν
   




Δημοσίευση σχολίου