Μίτσιο Κάκου

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 100 ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Μίτσιο Κάκου » Στο μέλλον θα ζούμε για πάντα» Θα διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής μέσα στα επόμενα 40 χρόνια; Εχουν επισκεφθεί τη Γη άνθρωποι από το μέλλον; Ποια είναι τα βαθύτερα μυστικά του «μυαλού του Θεού»; Ενας από τους πιο διάσημους σύγχρονους θεωρητικούς φυσικούς μιλάει στο «Βήμα» για επαναστατικές γενετικές θεραπείες του 21ου αιώνα, για τις μυστηριακές δεκαδιάστατες


Στο μέλλον θα ζούμε για πάντα» Θα διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής μέσα στα επόμενα 40 χρόνια; Εχουν επισκεφθεί τη Γη άνθρωποι από το μέλλον; Ποια είναι τα βαθύτερα μυστικά του «μυαλού του Θεού»; Ενας από τους πιο διάσημους σύγχρονους θεωρητικούς φυσικούς μιλάει στο «Βήμα» για επαναστατικές γενετικές θεραπείες του 21ου αιώνα, για τις μυστηριακές δεκαδιάστατες «χορδές ενέργειας» που συγκροτούν την πραγματικότητα και για τον «χώρο του συνειδητού» που μοιάζει με μικρό διαμέρισμα μέσα στο «Μανχάταν του εγκεφάλου»

 «Οταν υποστηρίζω ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια θα διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής», λέει ο Μίτσιο Κάκου (Michio Kakou), ένας από τους διάσημους αμερικανούς θεωρητικούς φυσικούς, «δεν εκφράζω μια προσωπική επιθυμία μου, αλλά αναφέρομαι σε μια πολύ σοβαρή πιθανότητα». Ο Μίτσιο Κάκου είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες μορφές της επιστήμης στην αμερικανική πλευρά του Ατλαντικού, ένας από τους «100 πιο έξυπνους Αμερικανούς», σύμφωνα με το ένθετο περιοδικό των κυριακάτικων «New York Times». Η δραστηριότητά του είναι κάτι περισσότερο από πληθωρική. Είναι ένας από τους θεμελιωτές της επαναστατικής θεωρίας των υπερχορδών και ως θεωρητικός φυσικός κατέχει την καθηγητική έδρα Henry Semat στο City College της Νέας Υόρκης!


Είναι επιστημονικός συνεργάτης της NASA και σύμβουλος των δημιουργών του «Star Trek». Είναι σταρ του ραδιοφώνου (η ωριαία εβδομαδιαία επιστημονική εκπομπή του μεταδίδεται σε όλη την Αμερική μέσω δορυφόρου) και πρωτοπόρος του κινήματος για τον πυρηνικό αφοπλισμό. Τα επιστημονικά του συγγράμματα αποτελούν απαραίτητη μελέτη για όσους κάνουν διδακτορικό στη θεωρητική φυσική. Ορισμένα όμως από τα βιβλία του έχουν γίνει μπεστ σέλερ γιατί παρουσιάζουν με τον πιο άμεσο τρόπο τη νέα φυσική και το μέλλον.


Συνάντησα τον Μίτσιο Κάκου στο Λονδίνο στο περιθώριο μιας διάλεξης. Μιλούσε για το πιο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Visions» ­ το οποίο είναι διεθνώς μπεστ σέλερ ­ και αναφερόταν γεμάτος


ενθουσιασμό στην πιθανότητα να κατορθώσει ο άνθρωπος να μην πεθαίνει! Οπως γνωρίζετε, ο ενθουσιασμός είναι κάτι έντονα μεταδοτικό. Ετσι μέσα σε κλίμα γενικευμένου ενθουσιασμού έκλεισε την ομιλία του λέγοντας: «Ο Γούντι Αλεν είπε κάποτε ότι «προτιμώ να κερδίσω την αθανασία όχι μέσα από το έργο μου, αλλά μέσα από το να μην πεθάνω». Αυτό ενδέχεται να γίνει πραγματικότητα στο μέλλον». Μέσα σε έναν καταιγισμό από χειροκροτήματα σκέφτηκα ότι το συγκεκριμένο τέλος της ομιλίας θα ήταν η καλύτερη αρχή της συνέντευξης!


­ Θα προτιμούσατε να κερδίσετε την αθανασία με την εργασία σας ή με το να μην πεθάνετε;


«Για να είμαι ειλικρινής, μάλλον θα προτιμούσα να μην πεθάνω. Και αυτό δεν είναι απολύτως ουτοπικό. Ενδέχεται να συμβεί».


­ Στο βιβλίο σας με τίτλο «Visions» αναφέρεστε σε διαπλανητικά ταξίδια, σε ανεξερεύνητες διαστάσεις του χωροχρόνου, σε μηχανές που σκέφτονται και σε ανθρώπους που δεν πεθαίνουν. Μήπως είστε περισσότερο αισιόδοξος από όσο η πραγματικότητα επιτρέπει;


«Καθόλου. Είμαι απολύτως ρεαλιστής. Συμφωνώ ότι έχουν γίνει αρκετές ανόητες προβλέψεις για το μέλλον. Το «Visions» όμως δεν στηρίχθηκε σε αυθαίρετες εικασίες. Οτιδήποτε αναφέρεται σε αυτό απορρέει από εκτενείς συνεντεύξεις με περίπου 150 διάσημους επιστήμονες της εποχής μας, εκ των οποίων πολλοί είναι νομπελίστες και διευθυντές κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί δημιουργούν το μέλλον. Διαχειρίζονται ερευνητικά κονδύλια ύψους 5 δισ. δολαρίων ετησίως! Ετσι, όταν υποστηρίζω ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια θα διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής, δεν εκφράζω μια προσωπική επιθυμία μου. Αναφέρομαι σε μια πολύ σοβαρή πιθανότητα».


­ Σε ποια στοιχεία στηρίζετε την πρόβλεψή σας ότι μέσα στα επόμενα 40 χρόνια θα έχει διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής;


«Σε τέσσερις καθοριστικές εξελίξεις που συνέβησαν πρόσφατα. Η πρώτη αφορά τα γονίδια που ελέγχουν τη γήρανση. Εχουν ανακαλυφθεί τρία τέτοια γονίδια στο ανθρώπινο γενετικό υλικό. Σήμερα μπορούμε να πάρουμε κύτταρα ανθρώπινου δέρματος και να τριπλασιάσουμε τον μέσο όρο ζωής τους στο εργαστήριο. Επίσης μπορούμε να διπλασιάσουμε τον μέσο όρο ζωής ορισμένων ζώων. Η δεύτερη εξέλιξη αφορά την απομόνωση ανθρώπινων «πρωταρχικών κυττάρων» («stem cells»), η οποία έγινε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1998 από τον Τζέιμς Τόμσον του Πανεπιστημίου του Γουισκόνσιν. Πρόκειται για μια επαναστατική ανακάλυψη».


­ Για ποιο λόγο τα κύτταρα αυτά έχουν χαρακτηριστεί το θαυματουργό «Αγιο Δισκοπότηρο» της γενετικής;


«Γιατί έχουν τη δυνατότητα να μεταμορφώνονται σε οποιοδήποτε είδος κυττάρων. Εχουν τη δυνατότητα να σχηματίζουν οποιοδήποτε όργανο. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα παίρνουμε, π.χ., κύτταρα δέρματος ενός ασθενούς, θα τα μετατρέπουμε σε «πρωταρχικά κύτταρα» κι έπειτα θα τα καθοδηγούμε να γίνουν, π.χ., καρδιακά κύτταρα! Ετσι θα μπορούμε να επιδιορθώνουμε τις φθορές στην καρδιά των καρδιοπαθών. Και μέσα στα επόμενα 40 χρόνια ο καθένας θα μπορεί να αλλάζει ένα οποιοδήποτε φθαρμένο όργανο ­ καρδιά, νεφρά κτλ. ­ με ένα άλλο πανομοιότυπο που θα έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο. Οπως ξέρετε, οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας της βλάβης κάποιου οργάνου. Αυτό θα λυθεί».


­ Μιλήσατε για «τέσσερις καθοριστικές εξελίξεις». Ποια είναι η τρίτη και η τέταρτη;


«Η τρίτη εξέλιξη αφορά την άνοδο του μέσου όρου ζωής διά μέσου της μείωσης των θερμίδων και της παροχής αντιοξειδωτικών. Μπορούμε να διπλασιάσουμε τον μέσο όρο ζωής των περισσότερων ζώων μέσω ενός συνδυασμού κατάλληλης δίαιτας και αντιοξειδωτικών ουσιών οι οποίες απομονώνουν τις ελεύθερες ρίζες που οξειδώνουν, «σκουριάζουν» τον οργανισμό. Η τέταρτη εξέλιξη αφορά τις ορμονικές θεραπείες. Αναζωογονούν πρωτοφανώς τον οργανισμό».


­ Ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι το τίμημα της πρωτοφανούς αναζωογόνησης είναι δυστυχώς ο καρκίνος.


«Ακριβώς, και γι’ αυτό δεν θα συνιστούσα ορμονικές θεραπείες. Είναι πράγματι πολύ επικίνδυνες. Στο μέλλον όμως όχι μόνο οι ορμονικές θεραπείες θα έχουν εξελιχθεί, αλλά και σχεδόν όλα τα είδη καρκίνου θα είναι θεραπεύσιμα. Ηδη παρατηρούμε στο εργαστήριο ότι τα καρκινικά κύτταρα μετατρέπονται σε υγιή κύτταρα αν τα βομβαρδίσουμε με γονίδια Ρ53. Σήμερα ο καρκίνος θεραπεύεται, μόνο όμως όταν βρίσκεται στο εργαστήριο».


­ Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο στο σώμα των ασθενών;


«Γιατί αν έστω ένα καρκινικό κύτταρο ξεφύγει, τότε αναδημιουργεί τον όγκο. Ωστόσο σε 20 χρόνια πιστεύω ότι η γενετική θα έχει επιτελέσει θαύματα στη θεραπεία του καρκίνου. Ετσι, ο συνδυασμός γενετικής θεραπείας, δημιουργίας νέων οργάνων, αντιοξειδωτικών ουσιών και ορμονών θα μας επιτρέψει να διπλασιάσουμε τον μέσο όρο ζωής. Η πιθανότητα για να συμβεί αυτό είναι πολύ σοβαρή».


­ Θα ήταν επίσης πιθανό να εξαγάγουμε DNA από τους ιστούς μιας μούμιας και να δημιουργήσουμε τον άνθρωπο που πέθανε πριν από χιλιάδες χρόνια;


«Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Ακόμη και στα ζώα είναι πολύ δύσκολο. Κυρίως γιατί έχουμε μόνο αποσπασματικά τμήματα του DNA. Η αλυσίδα έχει ήδη σπάσει και πολλά τμήματα λείπουν. Ακόμη και στο «Τζουράσικ Παρκ» ο δρ Τζον Χάμοντ ­ ο χαρακτήρας που υποδύεται ο σερ Ρίτσαρντ Ατένμπορο ­ μας πληροφορεί ότι οι επιστήμονες του κέντρου δεν μπόρεσαν να βρουν DNA δεινοσαύρων άθικτο και γι’ αυτό ένωσαν τα κενά της αλυσίδας με DNA βατράχων και κροκοδείλων. Εξετάζοντας μούμιες μπορεί κανείς να βρει μόνο κάποιο τμήμα του DNA».


­ Δεν θα ήταν δυνατόν ένας υπερυπολογιστής που εφαρμόζει τα μαθηματικά της «θεωρίας του χάους» να ανακαλύψει την «εσωτερική συμμετρία» του τμήματος του DNA της μούμιας και με γνώμονα αυτήν να αναπαραγάγει το όλον;


«Δεν νομίζω. Εκείνο όμως που θα ήταν ίσως πιθανό είναι να πάρουμε το DNA ενός οποιουδήποτε ανθρώπου και με κατάλληλες αλλαγές να δημιουργήσουμε από την αρχή έναν άλλο άνθρωπο!».


­ Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί η αναδημιουργία ενός ήδη υπάρχοντος ανθρώπου μέσα από το κύτταρο ενός άλλου;


«Γνωρίζουμε ότι το DNA ενός οποιουδήποτε ανθρώπου είναι κατά 99,9% πανομοιότυπο με το DNA οποιουδήποτε άλλου! Οσο και αν φαίνεται απίστευτο είναι αυτό το 0,1% που μας διαφοροποιεί. Θεωρητικά θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο αν διαφοροποιούσαμε καταλλήλως το 0,1% του DNA οποιουδήποτε κυττάρου! Επίσης αυτό που προτείνετε ίσως είναι πιθανό στις περιπτώσεις που διαθέτουμε άθικτο το μόριο του DNA. Για παράδειγμα, ο εγκέφαλος του Αϊνστάιν διατηρείται. Αρα θα μπορούσαμε να εξαγάγουμε από αυτόν ένα πλήρες μόριο DNA. Ενας άνθρωπος όμως ίσως δεν μπορεί να «επαναληφθεί» ούτε με αυτό τον τρόπο. Αν αναδημιουργούσε κάποιος τον Χίτλερ, θα βρισκόταν ίσως μπροστά σε έναν δευτεροκλασάτο ζωγράφο, αλλά όχι μπροστά σε έναν δικτάτορα και μαζικό δολοφόνο».


­ Ενας «Αντολφ» για να γίνει «Χίτλερ» χρειάζεται πράγματι συγκεκριμένες πολιτικές, ιστορικές και κοινωνικές συγκυρίες. Δεν νομίζετε όμως ότι ο Αϊνστάιν θα γινόταν Αϊνστάιν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες;


«Συμφωνώ ότι ο Αϊνστάιν δεν δημιουργήθηκε από την ιστορία, αλλά δημιούργησε ιστορία. Θεωρητικά, αν δοκιμάζαμε να προκαλέσουμε τη γέννηση του Αϊνστάιν, μετά την πάροδο μερικών ετών θα καταλήγαμε ίσως να είχαμε και πάλι μπροστά μας τη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα του 20ού αιώνα! Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τέτοιες υποθέσεις. Πρώτον, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το αποτέλεσμα. Και, δεύτερον, γιατί τέτοια πειράματα είναι αδύνατον να γίνουν. Απαιτείται γνώση, την οποία προς το παρόν δεν έχουμε».


­ Πιστεύετε ότι εκείνο που θα αλλάξει το μέλλον θα είναι η ανακάλυψη των κρυμμένων δυνατοτήτων του εγκεφάλου;


«Ισως. Ο εγκέφαλος είναι ένα δίκτυο νευρώνων πολύ πιο εξελιγμένο από οτιδήποτε έχει δημιουργηθεί ποτέ στη Γη. Και βέβαια είναι γεγονός ότι χρησιμοποιούμε ένα πολύ μικρό μέρος των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου δικτύου».

Μίτσιο Κάκου

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 100 ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΥΣ ΤΩΝ ΗΠΑ Μίτσιο Κάκου » Στο μέλλον θα ζούμε για πάντα» Θα διπλασιαστεί ο μέσος όρος ζωής μέσα στα επόμενα 40 χρόνια; Εχουν επισκεφθεί τη Γη άνθρωποι από το μέλλον; Ποια είναι τα βαθύτερα μυστικά του «μυαλού του Θεού»; Ενας από τους πιο διάσημους σύγχρονους θεωρητικούς φυσικούς μιλάει στο «Βήμα» για επαναστατικές γενετικές θεραπείες του 21ου αιώνα, για τις μυστηριακές δεκαδιάστατες
­

 Υπάρχει τρόπος να αποκτήσουμε πρόσβαση στο υπόλοιπο τμήμα των δυνατοτήτων μας;


«Ισως υπάρχουν κάποιοι τρόποι. Εχω παρατηρήσει, για παράδειγμα, ότι εκείνο που διαφοροποιεί τους πρωτοπόρους επιστήμονες από τους απλούς επιστήμονες δεν είναι ο μεγαλύτερος εγκέφαλος ή η εξυπνάδα. Είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία και η εντονότερη περιέργεια. Η επιστήμη δημιουργείται από τη φιλοδοξία και την περιέργεια, γιατί οι πρωτοπόροι επιστήμονες είναι περίεργοι κι έχουν τη φιλοδοξία να μάθουν περισσότερα για την επιστήμη τους. Συνεπώς θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η προσωπικότητα είναι εκείνο που κυρίως μας διαφοροποιεί και μας ωθεί να χρησιμοποιήσουμε ένα μικρότερο ή ένα μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου μας».


­ Μπορείτε να δώσετε μια σαφή εικόνα του εύρους των δυνατοτήτων του ανθρώπινου εγκεφάλου;


«Φυσικά! Φανταστείτε το δίκτυο καλωδίων που υπάρχει στο Μανχάταν. Πρόκειται για δισεκατομμύρια καλώδια. Αν δεν έχουμε έναν λεπτομερή χάρτη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε επακριβώς τις δυνατότητες του δικτύου, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιο καλώδιο πηγαίνει σε ποια εταιρεία, σε ποιο συγκεκριμένο υπολογιστή. Φανταστείτε ότι ο εγκέφαλος είναι κάτι περισσότερο, κάτι πολύ πιο περίπλοκο από το Μανχάταν. Εμείς όμως κατοικούμε σε ένα μικρό διαμέρισμα κάποιου από τους ουρανοξύστες. Μόνο αυτό τον χώρο γνωρίζουμε. Οσο για το υπόλοιπο τοπίο, απλώς το κοιτάζουμε από το τζάμι με δέος».


­ Τι ακριβώς ξέρουμε για αυτό το «υπόλοιπο τοπίο»;


«Το «υπόλοιπο τοπίο» είναι το ασυνείδητο τμήμα του εγκεφάλου μας. Το μικρό διαμέρισμα στο οποίο κατοικούμε είναι το συνειδητό μας τμήμα. Εκείνο συνεπώς που ξέρουμε είναι ότι οι περισσότερες εγκεφαλικές λειτουργίες γίνονται στον χώρο του ασυνείδητου και ότι η περιοχή του συνειδητού αποτελεί μόνο ένα απειροελάχιστο τμήμα του εγκεφάλου. Οπως ακριβώς ένα μικρό διαμέρισμα αποτελεί ένα απειροελάχιστο τμήμα του Μανχάταν!».


­ Μπορούμε να βγούμε έξω από αυτό το «διαμέρισμα»;


«Λέγεται ότι μερικοί μπορούν. Μερικοί άνθρωποι, για παράδειγμα, έχουν τη δυνατότητα να κινούν αντικείμενα με τη δύναμη της σκέψης τους. Στις αρχές του 1999 έγινε ένα πείραμα στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ. Επιστήμονες συνέδεσαν έναν υπολογιστή με ορισμένα σημεία του εγκεφάλου ενός ανθρώπου. Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο άνθρωπος αυτός μπορούσε να κινεί με τη σκέψη του τον κέρσορα στην οθόνη του υπολογιστή. Συνεπώς αργά αλλά σταθερά ανοίγουμε την πόρτα αυτού του «διαμερίσματος» και κοιτάζουμε έξω».


­ Συμβουλεύετε τους ανθρώπους που γράφουν το «Star Trek» και είστε επιστημονικός συνεργάτης της NASA. Πιστεύετε ότι «η αλήθεια βρίσκεται εκεί έξω»;


«Η αλήθεια ίσως βρίσκεται πράγματι εκεί έξω! Πιστεύω ότι υπάρχουν εξωγήινοι! Είμαι επιστήμονας και ξέρω ότι υπάρχουν εκατομμύρια γαλαξίες και άπειρα αστέρια! Χρειάζεται να έχει κανείς μεγάλο θράσος για να υποστηρίξει σοβαρά ότι είμαστε τα μοναδικά νοήμονα όντα στο Σύμπαν. Ωστόσο το αν μας έχουν επισκεφθεί εξωγήινοι είναι κάτι που τίθεται υπό συζήτησιν. Το 95% των μαρτυριών για τα UFO έχει αποδειχθεί ότι είναι φανταστικές ιστορίες».


­ Τι έχετε να πείτε για το υπόλοιπο 5%;


«Οτι είναι υπό συζήτησιν».


­ Θα μπορούσε αυτό το 5% να μην αφορά εξωγήινους, αλλά γήινους που έρχονται από το μέλλον;


«Η πιθανότητα να δέχεται η Γη επισκέπτες από το μέλλον της συζητείται συχνά. Δεν έχει αποκλειστεί ακριβώς γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί η δυνατότητα του ταξιδιού στον χρόνο. Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε πει ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι αδύνατο, γιατί δεν είναι λογικό τα νεαρά τρισέγγονα να βρεθούν ποτέ μπροστά στον νεαρό παππού τους! Πριν από δύο χρόνια όμως άλλαξε γνώμη. Είπε ότι το ταξίδι στον χρόνο είναι πιθανό, δεν είναι όμως πρακτικό γιατί θα απαιτούσε την ενέργεια ενός άστρου».


­ Εσείς προσωπικά τι πιστεύετε; Είναι ή δεν είναι πιθανό το ταξίδι στον χρόνο;


«Εγώ έχω μια απλή ερώτηση: Αν υπάρχει ταξίδι στον χρόνο, πού είναι οι τουρίστες; Η απάντησή μου είναι ότι είμαστε πολύ βαρετοί για να μας επισκεφθούν. Για τους ταξιδιώτες του χρόνου είμαστε μια «τοποθεσία» χωρίς κανένα ενδιαφέρον».


­ Αποκλείετε την πιθανότητα να μας επισκέπτονται, αλλά να επιδιώκουν να περνούν απαρατήρητοι προκειμένου να μη διαστρεβλώσουν το μέλλον, δηλαδή το παρόν από όπου ξεκινούν;


«Μπορεί να ισχύει αυτό που λέτε, αλλά θεωρώ πιο πιθανό το γεγονός να μας βρίσκουν βαρετούς. Μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε ενδιαφέροντες, αλλά κατά βάθος ξέρουμε ότι δεν είναι αυτή η αλήθεια».


­ Είστε ένας από τους θεμελιωτές της επαναστατικής «θεωρίας των υπερχορδών». [Σ.σ.: Η θεωρία των υπερχορδών υποστηρίζει ότι η ύλη και η ενέργεια αποτελούνται από μικροσκοπικές «χορδές ενέργειας» οι οποίες δονούνται σε ένα σύμπαν 10 διαστάσεων!] Στο βιογραφικό σας σημειώνετε ότι ο στόχος σας είναι να συμβάλετε στην εκπλήρωση του ονείρου του Αϊνστάιν για μια «θεωρία των πάντων», η οποία θα εξηγεί πλήρως το μυαλό του Θεού! Σε ποιο βαθμό έχετε πλησιάσει αυτό το όνειρο;


«Προς το παρόν έχουμε τη θεωρία των υπερχορδών, η οποία πιστεύω ότι τελικά θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε το μυαλό του Θεού. Προς το παρόν ξέρουμε ότι τα πάντα είναι «χορδές ενέργειας». Διαφορετικές δονήσεις αυτών των χορδών παράγουν διαφορετικά είδη ύλης και διαφορετικά είδη ενέργειας! Ακριβώς όπως οι διαφορετικές δονήσεις των χορδών ενός βιολιού παράγουν διαφορετικά είδη ήχου. Ωστόσο δεν μπορούμε να λύσουμε τις εξισώσεις της θεωρίας των υπερχορδών! Εχω γράψει μερικές από αυτές τις εξισώσεις. Κανένας μας όμως δεν μπορεί να τις λύσει».


­ Γιατί συμβαίνει αυτό το «παράδοξο»;


«Γιατί πρόκειται για φυσική του 21ου αιώνα που εμφανίστηκε τυχαία στον 20ό αιώνα! Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί τα μαθηματικά του 21ου αιώνα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτές τις εξισώσεις! Πιστεύω ότι θα χρειαστούν ακόμη 30 χρόνια για να κατανοήσουμε τι ακριβώς σημαίνει, τι περιέχει και τι αποκαλύπτει αυτή η θεωρία!».


­ Ποια θα ήταν η πιο συγκλονιστική αποκάλυψη;


«Το γεγονός ότι, για παράδειγμα, η συνομιλία που κάνουμε τώρα συμβαίνει ταυτόχρονα σε ένα άλλο παράλληλο Σύμπαν πολύ μακριά από εδώ!».


­ Αν πράγματι συμβαίνει, τότε ο δημοσιογράφος θα πρέπει να είναι πολύ ενθουσιασμένος από αυτά που άκουσε!


(γέλια) «Σας ευχαριστώ πολύ».

Δημοσίευση σχολίου