του Ανδρέα Κεσίδη.

Πληθώρα αναλύσεων κατακλύζει έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο για την στάση των ΗΠΑ σε σχέση με την επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν κατά της Συρίας και την γενοκτονία των Κούρδων που συντελείται στην περιοχή.
Οι περισσότεροι αναλυτές προκειμένου να  ερμηνεύσουν την στάση των ΗΠΑ απέναντι στους πρότινος συμμάχους τους Κούρδους, υποδεικνύουν ως ένοχο τον Trump ο οποίος λένε ότι λειτούργησε ως επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός .
Ένα τέτοιο «επιχειρηματικό» άλλοθι όμως προς τον πρόεδρο Trump θα ήταν δόκιμο να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση που υποθέσει κανείς ότι δεν γνώριζε όσα θα ακολουθήσουν με τις επιλογές του, μα κανένας  δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Trump δεν ήξερε η δεν μπορούσε να εκτιμήσει με τους συμβούλους του, ότι η επιλογή του να επιτρέψει στον Ερντογάν εισβολή στη Συρία θα οδηγήσει τους Κούρδους στην αγκαλιά του Άσαντ δηλαδή της Ρωσίας του Πούτιν, πράγμα που έγινε.
Σήμερα λοιπόν το καθεστώς που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι ότι την επόμενη μέρα Τούρκοι, Κούρδοι και Σύριοι θα σκοτώνονται μεταξύ τους αλλά θα είναι σύμμαχοι του Πούτιν ενώ ο Trump θα ψάχνει συμμάχους.
Παρά λοιπόν το ότι ήξερε ο Trump τις συνέπειες των επιλογών  για την χώρα του,  επέλεξε να κάνει την κίνηση που επιθυμούσε ο Πούτιν και το ερώτημα είναι γιατί;
Το γιατί μπορεί να αναζητηθεί μόνο στην σχέση μεταξύ των τριών πρωταγωνιστών του εγκλήματος που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στη Συρία.
Θυμίζουμε ότι ο Trump κατηγορήθηκε ότι συνεργάστηκε με την Ρωσία στις προεδρικές εκλογές και ότι ήταν ο εκλεκτός του Πούτιν. Ανεξάρτητα λοιπόν εάν στις ΗΠΑ ο Trump απαλλάχθηκε των κατηγοριών, η φιλορωσική πολιτική του στο θέμα της Συρίας αποδεικνύει ότι ο Πούτιν φρόντισε να κρατάει τον Trump υπό ομηρία.
Παράλληλα η σχέση Πούτιν – Ερντογάν η οποία είναι σχέση αμοιβαίων προσωπικών και όχι μόνο συμφερόντων δίνει το δικαίωμα στον Ερτογάν να απαιτεί και να παίρνει ότι θέλει από τον Trump.
Μεγάλος κερδισμένος λοιπόν όσων συμβαίνουν στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή ο Πούτιν ο οποίος κατάφερε να χρησιμοποιεί κατά το δοκούν  τον Ερντογάν και να χειρίζεται ως μαριονέτα τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου