Οι ΗΠΑ ενέκριναν τη χρήση της υδροξυλοχλωροκίνης κατά του κορονοϊού, μίας θεραπείας που χρησιμοποιείται συνήθως για την ελονοσία, η οποία "έδειξε πολύ, πολύ ενθαρρυντικά προκαταρκτικά αποτελέσματα", ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.
"Θα μπορέσουμε να έχουμε διαθέσιμο το φάρμακο τούτο σχεδόν αμέσως", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος,  εκτιμώντας πως η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να "αλλάξει τα δεδομένα" στην αντιμετώπιση της πανδημίας. 
Ωστόσο, μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου, ο ίδιος ουσιαστικά αναίρεσε τα περί έγκρισης, σημειώνοντας ότι έχει δώσει εντολή στην FDA να επιταχύνει την κυκλοφορία δυνητικών θεραπειών για τον κορονοϊό, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής του, υποστηρίζοντας πως θα αποτελέσουν μία σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τη στιγμή που οι έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προσπάθειες της Gilead Sciences να αναπτύξει το αντιικό φάρμακο Remdesivir και το σκεύασμα κατά της ελονοσίας hydroxychloroquine, τονίζοντας παράλληλα πως έχει δώσει εντολή στην FDA να επισπεύσει τις αδειοδοτήσεις.
"Θα πρέπει να μετακινήσουμε κάθε εμπόδιο. Αυτό μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, ή όχι", τόνισε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, ο επίτροπος της FDA Στέφεν Χαν δήλωσε πως η υπηρεσία του εργάζεται με γρήγορους ρυθμούς για να εξετάσει όλες τις δυνατότητες: "σε βραχυπρόθεσμο διάστημα, κοιτάζουμε για φάρμακα που ήδη έχουν εγκριθεί για άλλες ενδείξεις" και συμπτώματα, τόνισε ο Χαν.
Επίθεση Τραμπ στην Κίνα για την πανδημία
Εν τω μεταξύ, σε μια εμφανή αλλαγή στάσης απέναντι στην απειλή του κορονοϊού σε σχέση με πριν μερικές εβδομάδες, ο ένοικος του Λευκού Οίκου επιτέθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου και στην Κίνα, κατηγορώντας ουσιαστικά την ασιατική χώρα για την πανδημία και επαναλαμβάνοντας εμφατικά τον όρο που ο ίδιος χρησιμοποιεί περί "κινεζικού ιού”.
"Ο κόσμος πληρώνει ένα πολύ μεγάλο τίμημα για αυτό που έκαναν", τόνισε ο Τραμπ, αναφερόμενος στους Κινέζους κυβερνητικούς αξιωματούχους που όπως τόνισε δεν μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού νωρίτερα, όταν δηλαδή ξέσπασε στην Ουχάν.
"Θα μπορούσε να είχε σταματήσει ακριβώς εκεί απ’ όπου ξεκίνησε, στην Κίνα", τόνισε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να ενεργήσουν γρηγορότερα αν η κυβέρνηση της Κίνας είχε μοιραστεί πλήρως πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση της πανδημίας.
"Θα ήταν πολύ καλύτερα αν γνωρίζαμε για αυτό αρκετούς μήνες νωρίτερα", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσίευση σχολίου