Μία νόσος άγνωστη στους περισσότερους είναι η γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα. Είναι μια φλεγμονή των των αρτηριών. Τις περισσότερες φορές, επηρεάζει τις αρτηρίες στο κεφάλι. Για το λόγο αυτό, η γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα ονομάζεται μερικές φορές χρονική αρτηρίτιδα.
Η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων προκαλεί συχνά πονοκεφάλους, ευαισθησία στο τριχωτό της κεφαλής, πόνο στη γνάθο και προβλήματα όρασης. Χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.
Η έγκαιρη θεραπεία με κορτικοστεροειδή φάρμακα συνήθως ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρτηρίτιδας των γιγαντιαίων κυττάρων και μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της όρασης. Κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε λίγες ημέρες από την έναρξη της θεραπείας. Αλλά ακόμη και με τη θεραπεία, οι υποτροπές είναι συχνές.
Θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας για εξετάσεις και θεραπεία τυχόν παρενεργειών από τη λήψη κορτικοστεροειδών.

Συμπτώματα

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της αρτηρίτιδας των γιγαντιαίων κυττάρων είναι ο πόνος στο κεφάλι και η ευαισθησία - συχνά σοβαρή - που επηρεάζει συνήθως και τους δύο ναούς. Ο πόνος στο κεφάλι μπορεί σταδιακά να επιδεινωθεί, να έρθει και να φύγει ή να υποχωρήσει προσωρινά.
Γενικά, τα σημεία και τα συμπτώματα της αρτηρίτιδας γιγαντιαίων κυττάρων περιλαμβάνουν:
·         Επίμονος, σοβαρός πόνος στο κεφάλι, συνήθως στην περιοχή του ναού σας
·         Τρυφερότητα στο τριχωτό της κεφαλής
·         Πόνος στο σαγόνι όταν μασάτε ή ανοίγετε το στόμα σας ευρέως
·         Πυρετός
·         Κούραση
·         Αθέλητη απώλεια βάρους
·         Απώλεια όρασης ή διπλή όραση, ιδιαίτερα σε άτομα που έχουν επίσης πόνο στη γνάθο
·         Ξαφνική, μόνιμη απώλεια όρασης σε ένα μάτι
Ο πόνος και η δυσκαμψία στον αυχένα, τους ώμους ή τους γοφούς είναι κοινά συμπτώματα μιας σχετικής διαταραχής, της ρευματικής πολυμυαλγίας. Περίπου το 50 τοις εκατό των ατόμων με γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα έχουν επίσης πολυμυαλγία ρευματικά.
Πότε να δείτε γιατρό
Εάν εμφανίσετε νέο, επίμονο πονοκέφαλο ή οποιοδήποτε από τα σημεία και συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω, επισκεφτείτε το γιατρό σας χωρίς καθυστέρηση. Εάν έχετε διαγνωστεί με γιγάντια κυτταρική αρτηρίτιδα, η έναρξη της θεραπείας το συντομότερο δυνατό μπορεί συνήθως να βοηθήσει στην πρόληψη της απώλειας όρασης.

Αιτίες

Με την γιγαντιαία κυτταρική αρτηρίτιδα, η επένδυση των αρτηριών γίνεται φλεγμονή, προκαλώντας την διόγκωση. Αυτό το πρήξιμο περιορίζει τα αιμοφόρα αγγεία σας, μειώνοντας την ποσότητα του αίματος - και, συνεπώς, το οξυγόνο και τα ζωτικά θρεπτικά συστατικά - που φτάνει στους ιστούς του σώματός σας.
Σχεδόν οποιαδήποτε μεγάλη ή μεσαίου μεγέθους αρτηρία μπορεί να επηρεαστεί, αλλά το πρήξιμο συμβαίνει συχνότερα στις αρτηρίες των ναών. Αυτά είναι ακριβώς μπροστά από τα αυτιά σας και συνεχίζουν μέχρι το τριχωτό της κεφαλής σας.
Αυτό που προκαλεί τη φλεγμονή αυτών των αρτηριών δεν είναι γνωστό, αλλά πιστεύεται ότι περιλαμβάνει μη φυσιολογικές επιθέσεις στα τοιχώματα της αρτηρίας από το ανοσοποιητικό σύστημα. Ορισμένα γονίδια και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία σας στην πάθηση.

Παράγοντες κινδύνου

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αρτηρίτιδας γιγαντιαίων κυττάρων, όπως:
·         Ηλικία. Η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων επηρεάζει μόνο ενήλικες και σπάνια σε άτομα κάτω των 50 ετών. Τα περισσότερα άτομα με αυτή την πάθηση αναπτύσσουν σημεία και συμπτώματα ηλικίας μεταξύ 70 και 80
·         Φύλο. Οι γυναίκες έχουν περίπου δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την κατάσταση από ό, τι οι άνδρες.
·         Φυλή και γεωγραφική περιοχή. Η αρτηρίτιδα των γιγάντιων κυττάρων είναι συχνότερη στους λευκούς πληθυσμούς της Βόρειας Ευρώπης ή της Σκανδιναβικής καταγωγής.
·         Ρευματική πολυμυαλγία. Έχοντας πολυμυαλγία ρευματικά σας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αρτηρίτιδας γιγαντιαίων κυττάρων.
·         Οικογενειακό ιστορικό. Μερικές φορές η κατάσταση τρέχει σε οικογένειες.

Επιπλοκές

Η αρτηρίτιδα των γιγαντιαίων κυττάρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως:
·         Τύφλωση. Η μειωμένη ροή αίματος στα μάτια σας μπορεί να προκαλέσει ξαφνική, ανώδυνη απώλεια όρασης σε ένα ή, σπάνια, και στα δύο μάτια. Η απώλεια όρασης είναι συνήθως μόνιμη.
·         Αορτικό ανευρυσμα. Ένα ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση που σχηματίζεται σε ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο, συνήθως στη μεγάλη αρτηρία που διατρέχει το κέντρο του στήθους και της κοιλιάς (αορτή). Ένα ανεύρυσμα αορτής μπορεί να εκραγεί, προκαλώντας απειλητική για τη ζωή εσωτερική αιμορραγία.
Επειδή αυτή η επιπλοκή μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και χρόνια μετά τη διάγνωση της γιγαντιαίας κυτταρικής αρτηρίτιδας, ο γιατρός σας μπορεί να παρακολουθεί την αορτή σας με ετήσιες ακτινογραφίες θώρακα ή άλλες εξετάσεις απεικόνισης, όπως υπερηχογράφημα και CT.
·         Εγκεφαλικό. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη επιπλοκή της αρτηρίτιδας γιγαντιαίων κυττάρων.

Δημοσίευση σχολίου