“Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”




Τα στρατεύματα του Ιμπραήμ από όπου περνούσαν έσφαζαν και έκαιαν τα πάντα, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να καθυποτάξει τους επαναστατημένους Έλληνες.
Τότε χρησιμοποίησε άλλες μεθόδους και να υποτάξει και να καταστείλει την Επανάσταση. Έστειλε σε όλα τα ανυπότακτα χωριά τα “ραι – μπουγουρντιά” δηλαδή δηλώσεις προσκυνήματος. Όσα χωριά ή πρόσωπα υπέγραφαν αμέσως απολάμβαναν προστασίας, ασφάλειας και διάφορων προνομίων.
Eνας από τους σημαντικότερους οπλαρχηγούς από αυτούς που προσκύνησαν, ήταν ο περιβόητος Νενέκος από την Ζουμπάτα της Αχαΐας.
Ο Νενέκος μετεβλήθη σε ένα στυγερό προδότη, προκειμένου να αποκτήσει άλογα, κτήματα, φορολογική ασυδοσία. Άλλαξε στρατόπεδο προκειμένου να πάρει από τους Οθωμανούς τον τίτλο του Μπέη.
Γρήγορα τα φαινόμενα προδοσίας από Έλληνες με μειωμένη εθνική συνείδηση, πολλαπλασιάστηκαν επικίνδυνα.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γράφει στα απομνημονεύματα του τα εξής:« τον Τούρκο δεν τον φοβάμαι διότι αν θέλει να υποτάξει με βία τον τόπο και να βαστάξει και να τον κατέχει θέλει τουλάχιστον 50.000 διαρκώς Τούρκους δια φρουράν, αλλά τώρα φοβούμαι το μίασμα του προσκυνήματος ότι πρέπει να καταβάλουμε κόπους διπλούς».
Τότε ο γέρος του Μοριά δίνει μια τρομερή εντολή “Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους”» και ορκίζεται ότι όταν θα συναντήσει τον Νενέκο θα τον σκοτώσει με τα ίδια του τα χέρια.

Στη συνέχεια δίνει εντολή στον Θανάση Σαγιά να εκτελέσει τον προδότη με όποιον τρόπο μπορέσει.


Ανάρτηση της Ραχήλ Μακρή. 

Δημοσίευση σχολίου