Η Ελλάδα συμφώνησε «ομόφωνα» στις Βρυξέλλες



Η Ελλάδα συμφώνησε «ομόφωνα» στις Βρυξέλλες, αλλά όχι στην Αθήνα. Σκληρή μεταρρυθμίσεις μέχρι την Τετάρτη.

Μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για την Ελλάδα. Η τρίτη δημοσιονομική παρέμβαση υπέρ της Αθήνας θα είναι 82 έως 86.000.000.000, συμπεριλαμβανομένων των 24 δισεκατομμυρίων για το τραπεζικό σύστημα.

Η Ευρωζώνη ζήτησε από την Αθήνα να εγκρίνουν σκληρές μεταρρυθμίσεις μέχρι την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, των φόρων, η υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, της οδηγίας για την τραπεζική διάσωση.
Την Τετάρτη θα έχουμε ένα νέο Eurogroup για να εξεταστούν οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο τότε οι υπόλοιπες χώρες θα υποβάλλουν τη συμφωνία προς τα κοινοβούλιά τους.

Την νύχτα ο Τσίπρας έκανε δεκτές όλες τις προϋποθέσεις που επιβάλλονται από τους πιστωτές,  συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των ομαδικών απολύσεων και την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Αποδέχτηκε επίσης την συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο σχέδιο αλλά αντιστάθηκε στην ιδέα της Γερμανίας για την δημιουργία ενός ταμείου με έδρα το Λουξεμβούργο, όπου θα έπρεπε να μεταφερθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία για την διασφάλιση του χρέους.

Το ταμείο θα γίνει, αλλά με έδρα την Ελλάδα, θα έχει προϋπολογισμό έως και 50 δισεκατομμύρια, και θα διοικείται από Έλληνες σε συνεργασία με τους Τροικανούς. 





Δημοσίευση σχολίου