Η… καρδιά της Ελλάδας «χτυπά» πάλι στις Βρυξέλλες απόψε, καθώς στην Βελγική πρωτεύουσα διεξάγεται ακόμη μια κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. 



Αν και από το σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ, ωστόσο τα βήματα που εκτιμάται ότι μπορούν να γίνουν «θα αποδειχθούν καθοριστικά για την εξέλιξη των διαδικασιών της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών». Αυτό υποστήριξε παράγοντας της Κομισιόν, ενώ ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς επεσήμανε, ότι το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε πρόοδος σε όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μετέδωσε στο Star Channel ο ανταποκριτής του σταθμού στις Βρυξέλλες, Θ.Αθανασίου, οι υπουργοί Οικονομικών ζήτησαν από τον Έλληνα ομόλογο τους Ευκλείδη Τσακαλώτο νέα βελτιωμένη πρόταση για τους πλειστηριασμούς, που να προστατεύει ,όπως λένε,μόνο τους ανέργους, τους άπορους και τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. «Αυτό δεν θα συμβεί σήμερα, και οι εταίροι θα δώσουν προθεσμία μέχρι το τέλος της εβδομάδας στην ελληνική κυβέρνηση. Αν μέχρι την Παρασκευή βρεθεί νεότερη πρόταση, η οποία θα πάρει το "πράσινο φως" της τρόικας, τότε θα εκταμιευτεί η 2η δόση» πρόσθεσε ο κ.Αθανασίου.

«Βρισκόμαστε στη φάση, όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα», δήλωσε νωρίτερα,  η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, αναφερόμενη στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.



Ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Θέματα της Κομισιόν, Πιέρ Μοσκοβισί παρουσιάστηκεσυγκρατημένα αισιόδοξος, κατά την προσέλευση του στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα τις επόμενες μέρες, παρά τα θέματα «αγκάθια» που παραμένουν στις διαπραγματεύσεις.  «Προς το παρόν δεν έχουμε φτάσει σε συμφωνία σε όλα τα προαπαιτούμενα. Ελπίζουμε αυτό να γίνει τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο Μοσκοβισί.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, από την πλευρά του, τόνισε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ότι έχει γίνει αξιοσημείωτη πρόοδος, προειδοποιώντας πάντως ότι «ο χρόνος πιέζει  και υπάρχουν ακόμη εκκρεμή ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν». Ο κ.Ντάισελμπλουμ, αναγνώρισε ότι υπάρχει ένα θετικό κλίμα και υπογράμμισε πως «έχουν προχωρήσει πολύ τα πράγματα».


Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, είπε ότι το Eurogroup θα λάβει γνώση της προόδου που έχει σημειωθεί, αλλά υπογράμμισε ότι «υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τα λύσουμε τις επόμενες μέρες». Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναγνώρισε ότι η Ελλάδα «αντιμετωπίζει δύσκολη κατάσταση, εξαιτίας και του προσφυγικού».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θέλει -αν είναι δυνατόν- συμφωνία ακόμη και εντός της ημέρας, επαινώντας παράλληλα τις προσπάθειες της Ελλάδας.


Πετρ Καζιμίρ
Ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Πετρ Καζιμίρ, λίγο πριν ξεκινήσει το Eurogroup έγραψε στο twitter πως είχαμε κάποιες θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests. Ο ίδιος αναγνώρισε ωστόσο, ότι «είμαστε ξανά λίγο πίσω από το πρόγραμμα. Υπάρχουν ακόμη θέματα που καθυστερούν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και την ίδια την αξιολόγηση». «Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχτεί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Θέλουμε και πρέπει να δούμε μια ισχυρή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών», υπογράμμισε.

"Πηγή:star.tv"


Δημοσίευση σχολίου