«Εάν έρθετε στην Ουγγαρία, δεν μπορείτε να πάρετε τις δουλειές των Ούγγρων». Αυτό είναι το μήνυμα προς τους μετανάστες που στέλνει η κυβέρνησης της Ουγγαρίας με μια πινακίδα στα σύνορα της Ουγγαρίας.
Η συγκεκριμένη στάση, αλλά και εν γενεί η στάση της Ουγγρικής κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και συζητήσεις, ενώ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ξεκινά καμπάνια προβάλλοντας πετυχημένους πρόσφυγες μέσα στη χώρα.
«Αυτό που είναι ασυνήθιστο στην Ουγγαρία είναι ότι σε πολλές χώρες όταν υπάρχει ξενοφοβία, αυτή προέρχεται από ακραία κόμματα, ακροδεξιά κόμματα και περιθωριακές ομάδες. Αυτό που είναι ασυνήθιστο στην Ουγγαρία είναι να βλέπεις την κυβέρνηση να προσπαθεί ενισχύσει την ξενοφοβία. Όμως, αυτό που είναι πραγματικά ενθαρρυντικό είναι να βλέπεις τον κόσμο να αντιδρά εναντίον αυτής της στάσης και να θέλει να στηρίζει τους πρόσφυγες», τονίζει η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το Euronews.
Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουγγαρίας σχεδιάζει το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με τη Σερβία με έναν φράκτη ύψους τεσσάρων μέτρων. «Πάνω από 50.000 άνθρωποι εισήλθαν στην Ουγγαρία, κυρίως από τα ευρωπαϊκά σύνορα, παρανόμως. Κατανοούμε την προσέγγιση του ΟΗΕ στη μετανάστευση και κατανοούμε ότι είναι πιθανό να παρουσιαστούν δυο τρεις ιστορίες επιτυχίας. Με αυτά τα νούμερα όμως, μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πρόκειται για κάτι τελείως διαφορετικό», δηλώνει ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.
Μετανάστες και πρόσφυγες, ξεκινώντας από τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης, και κυρίως από την Ελλάδα, διασχίζουν το έδαφος της ΠΓΔΜ και της Σερβίας για να βρεθούν σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κεντρική Ευρώπη και μια από τις χώρες που συναντούν είναι η Ουγγαρία.

πηγή: http://tvxs.gr




Δημοσίευση σχολίου