τουρκικά F-16 έκαναν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Τζιχαντιστών 


Μετά από χρόνιο δισταγμό, η Τουρκία έχει άλλαξε στάση και ένωσε τις στρατιωτικές δυνάμεις της υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Στις 24 Ιουλίου τουρκικά F-16 έκαναν αεροπορικές επιδρομές για πρώτη φορά εναντίον των Τζιχαντιστών στο εσωτερικό της Συρίας.
Ο στρατός ανακοίνωσε ότι χτύπησε τρεις στόχους σε περιοχές νοτίως των συνόρων της επαρχίας Κιλίς, όπου ένας Τούρκος αξιωματικός σκοτώθηκε στις 23 Ιουλίου.

Χρησιμοποιήθηκε η αεροπορική βάση του NATO στο Ιντσιρλίκ, την οποία η Τουρκία είχε αρνηθεί να παραχωρήσει στις ΗΠΑ και αυτός ήταν ένας λόγος που υπήρχε ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Παράλληλα η τουρκική αστυνομία έκανε έφοδο σε περισσότερα από 100 ακίνητα στην Κωνσταντινούπολη και συνέλαβε 252 άτομα που πιστεύεται ότι συνδέονται με τους Τζιχαντιστές.

Η καταστολή ήταν κατά πάσα πιθανότητα απάντηση σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας που έγινε στη συνοριακή πόλη της Suruc και σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν φοιτητές. Ο βομβιστής αναγνωρίστηκε ως Τούρκος υπήκοος, ο οποίος είχε ενταχθεί IS πριν από έξι μήνες.

Δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι η Τουρκία είχε ήδη συμφωνήσει να αφήσει την τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την βάση του Ιντσιρλίκ για επιθετικές επιχειρήσεις και μάλιστα αυτό έγινε πριν από την βομβιστική επίθεση.

nein news 

Δημοσίευση σχολίου