Λεφτά αλλάζουν χέρια μετά το χτύπημα στο Παρίσι, καθώς αυτοί που γνώριζαν για το χτύπημα, φρόντισαν έγκαιρα να «προμηθευτούν» χρυσό και ...κρατικά ομόλογα.

Τέτοιες ενέργειες όταν γίνονται, πάντα από πίσω υπάρχουν και οι ανάλογοι «επενδυτές» που κερδίζουν εκατομμύρια. Αν για παράδειγμα ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας και οι φίλοι του Ισραηλινοί και Αμερικανοί επενδυτές …«κάτι ήξεραν» τότε δεν πρέπει να απορεί κανείς για την νευρικότητα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, ενώ το ευρώ υποχωρεί, καθώς οι «επενδυτές» αντιδρούν στο τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Βloomberg.

Σήμερα αυξάνεται η ζήτηση για τα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται πιο ασφαλή, όπως ο χρυσός και τα κρατικά ομόλογα και κατά πως λέει η ρήση …”όταν οι άλλοι πουλάν εσύ αγοράζεις και όταν οι άλλοι αγοράζουν εσύ πουλάς”.

Φανταστείτε λοιπόν τι πατσαβούρα κρατικών ομολόγων θα ξεφορτώσουν οι βασιλιάδες κάθε είδους. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 άνοιξε με πτώση 0,8%, αλλά πριν από λίγο είχε περιορίσει στο 0,2% τις ζημιές, αφού είχε περάσει για λίγο και σε θετικό έδαφος. Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,2%, λόγω ανησυχιών ότι η βία στο Παρίσι θα πλήξει το εμπόριο και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σημείωναν απώλειες, στις οποίες συνέβαλαν κυρίως οι κινεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ενώ και οι προθεσμιακές τιμές των μετοχών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης σημειώνουν πτώση, με τον δείκτη S&P 500 να σημειώνει απώλειες 0,2%.


Ο Stoxx 600 άνοιξε με πτώση, κυρίως λόγω των απωλειών που είχαν τουριστικές εταιρείες και εταιρείες λιανικών πωλήσεων. Ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor άνοιξε με απώλειες 7%, η Aeroports de Paris και η Air France υποχωρούσαν σχεδόν 5% και το Eurotunnel κατά 4,5%. Οι εταιρείες πολυτελών ειδών Hermes, LVMH και Kering σημείωναν πτώση περίπου 3%. Ο δείκτης MSCI για τα χρηματιστήρια της Ασίας και του Ειρηνικού σημείωνε πτώση 1,1% και ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei μειώθηκε 0,9% μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του ΑΕΠ της χώρας κατά 0,8% στο τρίτο τρίμηνο, που ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου.



Το ευρώ υποχώρησε προς χαμηλό επίπεδο εξαμήνου έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται στα 1,0737 δολάρια. Το κινεζικό νόμισμα, γιουάν, ενισχύθηκε κατά 0,2% στη αγορά συναλλάγματος του Χονγκ Κονγκ. Οι υπηρεσίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρότειναν την ένταξη του γιουάν σε ένα καλάθι αποθεματικών νομισμάτων, μία κίνηση που θα απέφερε επενδύσεις 1 τρις. δολαρίων σε κινεζικά στοιχεία ενεργητικού την επόμενη πενταετία, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα Standard Chartered.


Η απόδοση των 10ετών γερμανικών ομολόγων μειώθηκε κατά 1 μονάδα βάσης στο 0,55% και των αντίστοιχων αμερικανικών τίτλων κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,25%. Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 1,1% στα 1,095,53 δολάρια ανά ουγκιά.


Δημοσίευση σχολίου