Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση στην περιοχή της Συρίας μετά την κατάρριψη Ρώσικου μαχητικού από δύο F16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.


Η Τουρκική πλευρά ισχυρίζεται ότι  το αεροσκάφος κατερρίφθη γιατί παραβίασε τον Τουρκικό εναέριο χώρο, πράγμα που αποκλείουν οι Ρώσοι που ισχυρίζονται ότι το μαχητικό βρισκόταν εντός Συριακού εδάφους.

Οι δύο πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν αλλά ο ένας είναι νεκρός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πιλότος εκτελέστηκε από τζιχαντιστές μετά την σύλληψη του.


Οι εικόνες του νεκρού πιλότου κάνουν το γύρω του διαδικτύου και ήδη ο Ρώσικος τύπος καλεί τους χιλιάδες Ρώσους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία, να επιστρέψουν στη χώρα καθώς ο κίνδυνος να ξεσπάσουν επεισόδια είναι μεγάλος.

 Οι συστοιχίες patriot του ΝΑΤΟ, στην περιοχή των συνόρων Τουρκίας-Συρίας έχουν στραφεί προς την πλευρά των συνόρων, ενώ σε κατάσταση συναγερμού είναι το Νατοϊκό στρατηγείο στη Νάπολη.
Η Ρωσία αντέδρασε στο περιστατικό με μεγάλη αυτοσυγκράτηση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Παράλληλα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Λαβρόφ ακυρώνει την αυριανή επίσκεψή του στη Τουρκία, ενώ η Ρωσία έδωσε εικόνα από δορυφόρο που δείχνει ότι το μαχητικό βρισκόταν σε Συριακό εναέριο χώρο. 



Πληροφορίες που διαρρέουν στο διαδίκτυο, αναφέρουν ότι ο λόγος που κατερρίφθη του Ρώσικο μαχητικό είναι γιατί έπαιρνε μέρος σε επιχειρήσεις  που διεξάγονται στο Τούρκικο χωριό Kizilagat κοντά στα σύνορα με Συρία, το οποίο είναι καταφύγιο Τουρκμένων ισλαμιστών.
Οι Τούρκοι κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι μέχρι πριν λίγη ώρα  με ελικόπτερα, πυροβολικό και άρματα μάχης Τ-90 κτυπούσαν στόχους σε τούρκικο έδαφος.


Οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν μεγάλη ένταση στην περιοχή και το ενδεχόμενο γενικευμένης σύγκρουσης δεν είναι καθόλου ουτοπία.








Δημοσίευση σχολίου