Πολλές φορές αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να φορτώνεται τόσος μεγάλος αριθμός μεταναστών, από τα παράλια της Τουρκίας, στις λέμβους του θανάτου και να κάνει αυτό το …μετέωρο βήμα του πελαργού.


Φανταζόμαστε επίσης ότι όλο αυτό το εγχείρημα, είναι δύσκολο να γίνει, γιατί από την άλλη πλευρά υπάρχει κράτος που ελέγχει τα σύνορά του και ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, αλλά και οι λαθρέμποροι, ρισκάρουν προκειμένου να γίνει η φόρτωση και μεταφορά όλων αυτών των ψυχών στα Ελληνικά νησιά.
Τίποτε από τα παραπάνω δεν συμβαίνει γιατί όλα γίνονται, όχι απλά με την ανοχή, αλλά με την βοήθεια και τις ευλογίες του Τουρκικού κράτους.
Μόνο διαβατήριο δεν τους δίνουν και δεν κόβουν εισιτήριο. Όλα τα άλλα γίνονται κανονικότατα.
Δηλαδή υπό το βλέμμα της Τουρκικής ακτοφυλακής και φυσικά όλοι παίρνουν το ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα.
Κύκλωμα των τουρκικών αρχών είναι ο διακινητής και όλοι τα αρπάζουν χοντρά.

Στη Σμύρνη, το ιστορικό Μπασμανέ έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης μεταναστών και προσφύγων το οποίο έχει πάρει και το προσωνύμιο "Δαμασκός", με το οποίο οι Τούρκοι αποκαλούν τη γειτονιά αυτή.
Ανάλογα, λοιπόν, με τα χρήματα που διαθέτουν μετανάστες και πρόσφυγες οδηγούνται στις περιοχές απόπλου. Αλλά όχι στα σημεία απόπλου. Η περιοχή του Αϊβατζίκ, στην ακτή του Αδραμυτινού κόλπου βόρεια της Λέσβου είναι, σύμφωνα με μαρτυρίες, η ασφαλέστερη. Ακολουθεί η περιοχή νότια του Δικελί, ανατολικά της Λέσβου.   Αόρατος "ιδιοκτήτης" της αποβάθρας, στην περιοχή του Αίβατζίκ είναι ο "Κενάν", ο οποίος και εγγυάται πως η αναχώρηση όσων θα μεταφερθούν είναι σίγουρη, όπως και η άφιξή τους στο νησί.
Σημεία απόβασης η βόρεια Λέσβος, από το Μόλυβο και την Εφταλού, μέχρι τη Συκαμνιά. Η αμοιβή του, για όσους θα ταξιδέψουν με αυτόν, είναι κάπως "τσιμπημένη".
Κόβουν "εισιτήριο" που τιμάται 1.800 με 2.000 δολάρια ο κάθε ενήλικος (ενήλικοι λογίζονται όσοι έχουν ηλικία άνω των 12 ετών) και τα μισά (900 με 1000 δολάρια) για κάθε παιδί, κάτω των 12 ετών.
Η αποβάθρα, στην περιοχή του Δικελί, ελέγχεται από τον "Ιμάμ". Αυτός αποβιβάζει κόσμο στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης και στη Χαραμίδα και κοστολογεί περί τα 1500 ευρώ το κεφάλι το πέρασμα στη Λέσβο. Μισή είναι η τιμή για παιδιά, κάτω των 12 ετών.


Πρόσφυγες που πέρασαν από τη συγκεκριμένη περιοχή μιλάνε για σκληρούς συνεργάτες που λεηλατούν κυρίως τους Σύρους πρόσφυγες και ιδιαίτερα τις γυναίκες από τα χρυσά κοσμήματα που φορούν, ενώ ακινητοποιούν τους άνδρες για να μην αντιδράσουν απειλώντας με βιασμό των γυναικών τους.
 Μετά, υπό την απειλή όπλων, τους επιβιβάζουν στις βάρκες.   Πληροφορίες από κατοίκους των τουρκικών παραλίων αναφέρουν πως οι αποβάθρες, απ' όπου ξεκινούν οι πλαστικές βάρκες με προορισμό τα νησιά "ανήκουν" σε συγκεκριμένους Τούρκους που τις έχουν νοικιάσει από άλλους κατόχους μεγαλύτερων εκτάσεων και οι οποίοι με τη σειρά τους λογοδοτούν σε άλλους.
Όλοι τους φαίνεται πως είναι μέλη μιας μεγάλης μαφιόζικης πυραμίδας, που διακινεί δεκάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και μετανάστες κάθε λογής, προς την Ελλάδα.


Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως ο "Κενάν" πληρώνει στον πάνω από αυτόν το ποσό των 100.000 αμερικάνικων δολαρίων ημερησίως.
Τρία εκατομμύρια δολάρια το μήνα. Ποσό που αντιστοιχεί με τα όσα πληρώνουν οι επιβαίνοντες σε μια και μόνο βάρκα για να περάσουν στη Λέσβο. Και καθημερινά προς το νησί περνάν πλέον 30 με 100 βάρκες!  
Παράγοντες της κοινωνίας των παραπάνω τουρκικών περιοχών υποστηρίζουν πως η επιδεικνυόμενη ανοχή στο φαινόμενο είναι αποτέλεσμα του ότι πολλά από αυτά τα χρήματα καταλήγουν και στην τσέπη ντόπιων αλλά και κεντρικών εκπροσώπων του τουρκικού κράτος.
Μεγάλα τμήματα της Στρατοχωροφυλακής, της Ακτοφυλακής αλλά και πολιτικοί παράγοντες στην περιοχή θεωρείται πως συμμετέχουν στο κύκλωμα και φυσικά στα κέρδη, ανεχόμενοι την όλη κατάσταση.  
Η αναχώρηση, λένε οι ντόπιοι, γίνεται πολλές φορές κάτω από το βλέμμα της Ακτοφυλακής. Ιδιαίτερα οι λέμβοι, που ξεκινούν από το αρχαίο λιμάνι της Άσσου, λένε καλαμπουρίζοντας οι Τούρκοι, πως τα στελέχη της Ακτοφυλακής "ελέγχουν τον αριθμό των επιβαινόντων μη βουλιάξει η βάρκα και αναγκαστούν να τους σώσουν".
Όμως το παιχνίδι δεν τελειώνει εκεί.


Και από την πλευρά της Ελλάδας το παζάρι δεν πάει πίσω. (εδώ)
Στο Πολύκαστρο του Ν. Κιλκίς το έργο επαναλαμβάνεται.

Η απάτη με τους πρόσφυγες σε Ελλάδα και Τουρκία καλά κρατεί και οι αρχές είναι μέσα στο κόλπο. 

Δημοσίευση σχολίου