Η ανικανότητα, η ιδεοληψία και οι σκοπιμότητες εξωθεσμικών κύκλων που εκπροσωπεί ο Τσίπρας, έφεραν την Ελλάδα στην πλέον δυσχερή θέση που βρέθηκε, ακόμα και μετά την εισβολή στην Κύπρο.



Ξεκάθαρα ο Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν μπορούμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας, πράγμα που κάνουν με μεγάλη άνεση οι Σκοπιανοί, και ανακήρυξε την Τουρκία ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή με αποτέλεσμα στην σημερινή σύνοδο κορυφής, ο Τσίπρας σε ρόλο κομπάρσου θα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις και τα ανταλλάγματα που θα ζητάει και θα πάρει η Τουρκία.

Ο άλλος μοιραίος της κλίκας, ο Πάνος Καμμένος θα το παίζει υπουργός άμυνας ενώ στην πραγματικότητα είναι μία αξιολύπητη φιγούρα που όταν μιλούσε για Κούκι μάλλον εννοούσε Κουκί.  

Σήμερα με μοιραίους στην κυβέρνηση η χώρα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να πει άλλο ένα ΝΑΙ σε όλες στις απαιτήσεις των Τούρκων.

Στο παζάρι Ευρωπαϊκής ένωσης-Τουρκίας η Ελλάδα είναι ζητιάνος και οι μεγάλοι παίκτες επιδιώκουν να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα.   

 Τι  επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση 
Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.
Οι Ευρωπαίοι πιέζονται ακόμη περισσότερο μετά την αποκάλυψη πως ορισμένοι από τους καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή. Η κατάρριψη ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία έκανε ωστόσο πιο λεπτές τις ισορροπίες που πρέπει να τηρηθούν.

Oι απαιτήσεις της Τουρκίας

Η τουρκική κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να αποσπάσει όσο περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί για το «σχέδιο δράσης» που διαπραγματεύθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις τελευταίες εβδομάδες.
Υπάρχει πάντως ακόμη μια αίσθηση νευρικότητας ως έναν βαθμό, για το ενδεχόμενο η τουρκική κυβέρνηση να μην υπογράψει τη συμφωνία αλλά να πιέσει κι άλλο—νευρικότητα που αυξήθηκε εξαιτίας της απόφασης του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας να μην ταξιδέψει ο ίδιος στις Βρυξέλλες, αλλά να στείλει τον πρωθυπουργό του.
«Οι Τούρκοι πάντοτε διαπραγματεύονται ως το τελευταίο δευτερόλεπτο», σχολίασε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Γιατί θα έπρεπε να είναι διαφορετική η κατάσταση αυτή τη φορά;»
Η Άγκυρα πίεζε ιδίως να της δοθεί μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια. Η αρχική προσφορά της ΕΕ για 3 δισεκατομμύρια τα επόμενα δύο χρόνια δεν αναμένεται να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αφού η τουρκική κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερο ποσό.
Ανάμεσα στα άλλα οφέλη που προσδοκά να αποσπάσει η Τουρκία είναι μια δέσμευση περί του ότι θα δοθεί ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν και αυτό προϋποθέτει να πειστούν οι χώρες που δεν θέλουν η Τουρκία να μπει στην ΕΕ, αλλά και η Κύπρος. Κατά ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί επίσης από την κυβέρνηση της Ελλάδας. Την Πέμπτη ο πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε με ικανοποίηση ότι το κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων (οικονομική πολιτική) θα ανοίξει «στα μέσα Δεκεμβρίου» και η Άγκυρα αναμένει να ανοίξουν κι άλλα πολύ σύντομα, πιθανόν μέσα στο 2016.
Τα ζητήματα που άπτονται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αναμένεται να συζητηθούν και πολύ στη Σύνοδο, επισήμαναν διπλωμάτες, παρά τις εκκλήσεις σε όλη την Ευρώπη αλλά και από την Τουρκία να ασκηθεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου.


Δημοσίευση σχολίου