Όπως μεταδίδει το CNN δεν υπάρχει ακόμα ευθεία ένδειξη τρομοκρατικής εμπλοκής στη συντριβή του ρωσικού αεροσκάφους της Metrojet ανέφερε ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, την ώρα που εντείνεται η σεναριολογία γύρω από τα αίτια της τραγωδίας.


Ειδικότερα, ο Τζέιμς Κλάπερ, επικεφαλής της διεύθυνσης, χαρακτήρισε "απίθανο" να διαθέτουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους τα μέσα για να καταρρίψουν ένα εμπορικό αεροσκάφος την ώρα που αυτό βρίσκεται στον αέρα προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση ακόμα και ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.

Αντιθέτως, την εκδοχή της τρομοκρατικής επίθεσης δεν αποκλείει το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος του οποίου ζήτησε να επικρατήσει ψυχραιμία και υπομονή έως ότου δημοσιευτούν τα επίσημα συμπεράσματα της Επιτροπής Δειρεύνησης του δυστυχήματος.



Το σενάριο της μη προβλέψιμης εξωτερικής παρέμβασης -δηλαδή έκρηξης ή χτυπήματος από πύραυλο- προκρίνει και η ηγεσία της αεροπορικής εταιρείας η οποία -σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα- απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι το αεροσκάφος ήταν σε κακή κατάσταση και διαβεβαίωσε ότι πρόσφατα προβλήματα είχαν επισκευαστεί.


Πηγή της επιτροπής -πάντως- που εξετάζει τα μαύρα κουτία του αεροσκάφους δήλωσε στο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν χτυπήθηκε από πύραυλο, επιβεβαιώνοντας ότι ο πιλότος δεν είχε ενημερώσει για κάποια βλάβη πριν από τη μοιραία πτώση.

Την ίδια ώρα, οι πρώτες 144 από τις 224 σορούς των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος στην Αίγυπτο μεταφέρθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί στην Αγία Πετρούπολη με αεροσκάφος της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ -σύμφωμα με το ΑΠΕ- ένα δεύτερο αεροσκάφος που θα μεταφέρει τις υπόλοιπες πρόκειται να απογειωθεί από το Κάιρο απόψε στις 20:00 ώρα Ελλάδος.


Συγκίνηση έχουν προκαλέσει φωτογραφίες που τράβηξαν λίγα λεπτά πριν από την απογείωση του μοιραίου αεροσκάφους οι επιβάτες του ενώ ιδιαίτερης προσοχής είναι εκείνη ενός μωρού δέκα μηνών, της Νταρίνα Γκρόμοβα, που αναδεικνύεται σε σύμβολο ως το νεότερο θύμα της αεροπορικής τραγωδίας.


Σοκαριστικές ήταν και οι πρώτες εικόνες από το σημείο συντριβής μεταξύ των οποίων διακρίνεται ένα καμένο κατεστραμμένο φτερό σε μια ερημική περιοχή, ενώ σε μια άλλη φαίνεται να βγαίνει καπνός από το τμήμα του αεροπλάνου.





"Πηγή: CNN/Reuters/Peter Kovalev"


Δημοσίευση σχολίου