Ασφαλιστικό και φορολογικό βάζουν οριστικά «ταφόπλακα» στις ψευδαισθήσεις που καλλιέργησε επί ένα χρόνο η κυβέρνηση.


Η κυβέρνηση απέτυχε να εφαρμόσει τα ελάχιστα απ’ όσα είχε υποσχεθεί και έτσι σήμερα, λίγες ώρες πριν κλείσει τα πρώτα της γενέθλια στην εξουσία, βρίσκεται αντιμέτωπη με τον χειρότερο εφιάλτης της. Την εξέγερση των πολιτών. Η κοινωνία αντιδρά στη βίαιη ανατροπή της ζωής όλων.
Το κίνημα των αγανακτισμένων μεταλλάχθηκε σε κίνημα της γραβάτας.
Το κίνημα ΔΕΝ πληρώνω μεταλλάσσεται, αργά αλλά σταθερά, σε κίνημα Δεν ΈΧΩ να πληρώσω από τους μέχρι σήμερα συνεπείς.
Και πώς αλλιώς, αφού οι επιβαρύνσεις από τις ανατροπές του Ασφαλιστικού και του φορολογικού οδηγούν σε αφανισμό τον αγροτικό κόσμο της χώρας και στην εξαθλίωση το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών και  επιτηδευματιών, δίνοντας τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη, τη ραχοκοκαλιά μέχρι πρότινος της οικονομίας.
Τα μπλόκα των αγροτών πυκνώνουν μέρα με τη μέρα, η αγανάκτηση των γιατρών, δικηγόρων, φαρμακοποιών, ναυτεργατών, εργαζομένων στους ΟΤΑ, δασκάλων και καθηγητών, ξεχειλίζει καθημερινά.
Και η αγανάκτηση φουντώνει όσο η κυβέρνηση επιχειρεί, με χίλια δυο τρικ, να κοροϊδέψει για μια φορά ακόμη.
Τα τρικ του υπουργού Εργασίας περί δήθεν φορολογικής ελάφρυνσης που θα φέρουν οι αυξημένες εισφορές για το Ασφαλιστικό, μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν στον αγροτικό κόσμο της χώρας.
Και αυτό διότι η αλήθεια είναι μια και τη λένε οι αριθμοί, όπως αποτυπώνονται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Οι κινήσεις όμως του οικονομικού επιτελείου φανερώνουν την αμηχανία, αλλά και τον πανικό που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο όχι μόνο γιατί οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κόσμου «πληγώνουν» ανεπανόρθωτα το κοινωνικό προφίλ των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, αλλά  κυρίως διότι λαμβάνουν τη μορφή χιονοστιβάδας που ετοιμάζεται να συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα της.
Έρχεται το κουαρτέτο με νέα «δώρα»
Και τα βάσανα της κυβέρνησης φυσικά δεν τελειώνουν με τους αγρότες και τις αντιδράσεις όλων των κοινωνικών φορέων. Αντίθετα, πολλαπλασιάζονται με την άφιξη έως το τέλος της εβδομάδος του κουαρτέτου που προσγειώνεται στην Αθήνα, με τις βαλίτσες του γεμάτες νέες απαιτήσεις.
Εκτός από μεγαλύτερες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, οι δανειστές αναμένεται να ανοίξουν το φάκελο των εργασιακών, ενώ θα ζητήσουν και νέα μέτρα για να κλείσει το δημοσιονομικό κενό έως το 2018 το οποίο με βάση τους υπολογισμούς τους ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Μια πρόγευση άλλωστε των προθέσεων του κουαρτέτου έδωσε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία άνοιξε ήδη με δηλώσεις της το θέμα των ομαδικών απολύσεων.
Οι δανειστές, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, εντείνουν τις πιέσεις και στο σκέλος των εργασιακών, ζητώντας παρεμβάσεις έως τον Σεπτέμβριο στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και στο συνδικαλιστικό νόμο, ακολουθώντας τις «βέλτιστες πρακτικές» που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Τα φετινά βάρη στους αγρότες και έπεται συνέχεια…
Όσο πάντως κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ξεγελάσει τους αγρότες, τα νέα βάρη που θα επωμιστούν είναι πολλά και προϋπολογισμένα.
Συγκεκριμένα, ο φετινός προϋπολογισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει για τους αγρότες νέα βάρη 226,1 εκατομ. ευρώ που είναι τα εξής:
- από τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να πληρώσουν 102 εκατομ. ευρώ, ενώ από το επόμενο έτος το ποσό αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, αφού και οι εισφορές σταδιακά αυξάνονται από 7% στο 20%
- από τις αυξημένες προκαταβολές θα πρέπει να καταβάλλουν 79 εκατομ. ευρώ
- στην Εφορία θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 32,1 εκατομ. ευρώ
- για να αγοράσουν αγροτικό πετρέλαιο θα πρέπει να συνεισφέρουν επιπλέον 13 εκατομ. ευρώ.
Δυστυχώς, για τον αγροτικό κόσμο της χώρας, τα ανωτέρω νούμερα θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο μετά και την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο.
Μέτρα, που προβλέπουν ότι τα φετινά εισοδήματα των αγροτών (που θα δηλωθούν το 2017) θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 26%.
Τα βάρη γίνονται ακόμη μεγαλύτερα εάν ληφθεί υπόψη ότι για τα εισοδήματα του έτους 2015 η προκαταβολή φόρου που καλούνται να πληρώσουν αυξάνεται στο 75%, από 55%, ενώ θα ανέλθει στο 100% για τα εισοδήματα που θα αποκτούν οι αγρότες από το 2017 και μετά.
Επιβαρύνσεις 355% στους ελεύθερους επαγγελματίες
Κόκκινο πανί και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όλους τους αυτοαπασχολούμενους είναι το νέο Ασφαλιστικό, καθώς οδηγεί στον πλήρη αφανισμό τους, λόγος για τον οποίο σχεδιάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους, καθώς και συμμετοχή στη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, με βάση το σχέδιο της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, όπως έχει ήδη αποκαλύψει το Liberal.gr, από 1η Ιανουαρίου 2017 προβλέπεται μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για τον κλάδο σύνταξης, ύψους 20% επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα, από την ασκούμενη δραστηριότητά τους κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίως ή σε άλλη τακτική χρονική βάση, υπηρεσιών του τρέχοντος έτους για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.
Σε καμία περίπτωση μάλιστα η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά τους δεν μπορεί είναι χαμηλότερη από το 20% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών, δηλαδή 117 ευρώ.
Αυτά πολύ απλά σημαίνουν ότι εάν υιοθετηθούν και εφαρμοστούν οδηγούν στο «ολοκαύτωμα» των εισοδημάτων τους, αφού πλέον ένας ελεύθερος επαγγελματίας που κάνει χρήση της διάταξης που δίνει τη δυνατότητα να πληρώνει μειωμένες εισφορές κατά τρεις ασφαλιστικές κλάσεις και πληρώνει 659,98 ευρώ το δίμηνο ή 3.959,88 ευρώ ανά έτος, με τα νέα δεδομένα θα επιβαρυνθεί το 2017 με 14.065,92 ευρώ, δηλαδή επιπλέον 10.106,04 ευρώ ανά έτος που σημαίνει αύξηση 355,21% ή 3,5 φορές περισσότερες ασφαλιστικές εισφορές από ότι σήμερα.
Το πρωθυπουργικό χαρτί
Και μπορεί βέβαια ο Πρωθυπουργός να ετοιμάζεται την Τρίτη, στη συζήτηση των αρχηγών με αντικείμενο τις ανατροπές του Ασφαλιστικού, να βγάλει κάποιο «λαγό» από το καπέλο για να πείσει το «κίνημα» της γραβάτας και τους αγρότες να υποστείλουν την σημαία των κινητοποιήσεων, όμως λογαριάζει χωρίς τον … ξενοδόχο.
Όσες μειώσεις στις εισφορές να εξαγγείλει, όσες αλλαγές στη φορολογία να υποσχεθεί, είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η τρόικα δεν θα δώσει το «πράσινο» φως.
Ήδη τα πρωτοκλασάτα στελέχη των δανειστών έχουν διαμηνύσει ότι τα μέτρα είναι προς της σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι … πολύ σκληρά.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός θα έχει να επιλέξει ή ρήξη με τους δανειστές ή ρήξη με την ελληνική κοινωνία, γιατί ο τρίτος δρόμος του … ψέματος έκλεισε από τα τρακτέρ.

Δημοσίευση σχολίου