Οι περισσότεροι είναι αυτοδημιούργητοι και στηρίχτηκαν στις δικές τους δυνάμεις. Εσείς, έχετε αυτό που χρειάζεται για να γίνετε ο επόμενος;

Σε αντίθεση με αυτά που πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, η πλειονότητα των εκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι και πέτυχαν το στόχο τους κυρίως μέσω της αποταμίευσης. Εκείνοι που κληρονόμησαν πολλά χρήματα ή τα κέρδισαν ως υψηλόβαθμα στελέχη ή ιδρύοντας επιτυχημένες εταιρείες είναι πολύ λιγότεροι, σχεδόν η εξαίρεση.

Ως εκατομμυριούχος ορίζεται όχι αυτός που έχει 1.000.000 € στην τράπεζα, αλλά εκείνος που οι καταθέσεις του, η αξία των ακινήτων και των επενδύσεών του, μαζί με το συνταξιοδοτικό του πρόγραμμα, ξεπερνά αυτό το ποσό. Ωστόσο, ο αριθμός των Ελλήνων εκατομμυριούχων είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί, ειδικά μετά την κρίση που άλλαξε άρδην τις αξίες τόσο των επενδύσεων όσο και των ακινήτων. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ανέρχεται σε μερικές δεκάδες χιλιάδες.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, το εκατομμύριο δεν είναι και τόσο δύσκολος στόχος. Αν μέχρι πρόσφατα ένα απλό διαμέρισμα στην Αθήνα άξιζε 300.000 € και οι περισσότεροι Έλληνες έχουν κάποιου είδους ακίνητη περιουσία, ο δρόμος μέχρι το ορόσημο αυτό του πλούτου δεν είναι ιδιαίτερα μακρύς.

1. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ

Κανείς από τους γνωστότερους εκατομμυριούχους του πλανήτη -Bill Gates, Carlos Slim, Amancio Ortega, Warren Buffet κ.λπ- δεν γεννήθηκε πλούσιος. Το χρήμα ναι μεν κληρονομείται, αλλά όποιος το κατέχει δεν έχει και πολύ ισχυρό κίνητρο να το αυξήσει. Για αυτό και το 86% των εκατομμυριούχων είναι αυτοδημιούργητοι, σύμφωνα με τον επενδυτικό οργανισμό Fidelity.

2. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΟ

Κάποιες φορές δεν χρειάζεστε καν πτυχίο, όπως απέδειξαν οι περιπτώσεις του Στιβ Τζομπς και του Μαρκ Ζούκερμπεργκ. Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών μελετών Kiplinger, μόνο το 18% των εκατομμυριούχων έχουν μάστερ, μόνο το 5% σπούδασε νομικά και μόλις το 3% ιατρική. Ωστόσο, το 90% των εκατομμυριούχων έχει πανεπιστημιακό πτυχίο και οι καλές σπουδές βελτιώνουν αρκετά τις πιθανότητες για καλό εισόδημα μακροπρόθεσμα και, κάποια στιγμή, την κατάκτηση του εκατομμυρίου.

3. ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ

Ένας 20χρονος που αρχίζει να αποταμιεύει 200 ευρώ το μήνα σε επενδυτικό πρόγραμμα -και αναπροσαρμοζόμενο- είναι πολύ πιθανό μέχρι την ηλικία των 65 να έχει φτάσει το εκατομμύριο, αφού η συνεχής επανεπένδυση του κεφαλαίου και των τόκων αποδίδει σημαντικά σε βάθος χρόνου. Φυσικά, υποθέτουμε ότι στην πορεία των 45 αυτών ετών η οικονομία θα έχει συνολικά θετικό πρόσημο παρά τα -ενίοτε μεγάλα- σκαμπανεβάσματα.
Επειδή, όμως, ελάχιστοι νέοι έχουν τη δυνατότητα -ή την πρόνοια- να ξεκινήσουν από τα 20, ακόμα και η έναρξη περίπου στα 30 με τα ίδια χρήματα θα σας φέρει περίπου στα μισά του δρόμου.

4. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ

Οι επιτυχημένοι επενδυτές δεν είναι αριθμομνήμονες, ούτε μεγαλοφυΐες. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές χρησιμοποιούν την κοινή λογική, όσο κι αν δηλώνουν πως ακολουθούν περισσότερο το ένστικτο. Σε αυτό που συμφωνούν, πάντως, είναι πως συνεχώς μαθαίνουν. Το 60% των εκατομμυριούχων δηλώνει πως «έχει πολλά ακόμη να μάθει για τις επενδύσεις», σύμφωνα με την εταιρεία επενδυτικών συμβούλων Spectrem.

5. Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

τουλάχιστον στον κόσμο. Ειδικά στις ΗΠΑ, περίπου 6 εκατ. νοικοκυριά (σε σύνολο περίπου 117 εκατ.) έχουν περιουσία άνω του εκατομμυρίου και ο αριθμός τουςαρά την κρίση στο real estate- συνεχώς ανεβαίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότεροι έχουν επενδύσει σε μετοχές του S&P 500, οι τιμές των οποίων ανεβαίνουν και, συνεπώς, βελτιώνουν και το portfolio των επενδυτών.
Όσο για την Ελλάδα, κάθε κρίση ακολουθείται από μια περίοδο αλματώδους ανάπτυξης. Θα έρθει και η σειρά μας.

6. ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Μπορεί το 17% των εκατομμυριούχων να είναι μάνατζερ, αλλά ένα άλλο 20% εργάζεται σε θέσεις όπως εκπαιδευτικοί, λογιστές και πωλητές. Οι μισοί εκατομμυριούχοι είναι ιδιοκτήτες μικρών ή ατομικών επιχειρήσεων. Κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι πως ξεκίνησαν την επένδυση και την αποταμίευση νωρίς και συνέχισαν για πολλά χρόνια.

7. ΤΟ (ΠΟΛΥ) ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ

Όλοι ξέρουμε το γνωστό ρητό, αλλά οι περισσότεροι διαφωνούμε και είμαστε έτοιμοι να το διαψεύσουμε την πράξη. Αρκεί να μας δώσει κάποιος την ευκαιρία.
Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Πρίνστον, οι άνθρωποι νιώθουν γενικά πιο χαρούμενοι όσο κερδίζουν περισσότερα χρήματα, αλλά αυτό σταματά περίπου στα $75.000 (55.000 €) το χρόνο, όπου η χαρά μένει η ίδια όσο και αν ανεβαίνει το ποσό. Φυσικά, κάποιος με εισόδημα 300.000 το χρόνο νιώθει πιο επιτυχημένος και ασφαλής από κάποιον που παίρνει το βασικό.
Αλλά επειδή τα πάντα είναι στο μυαλό μας και ειδικά το πώς αντιλαμβανόμαστε τη ζωή μας μέρα με τη μέρα, ένας υπάλληλος με αξιοπρεπή μισθό μπορεί να νιώθει το ίδιο ευτυχισμένος με έναν ακριβοπληρωμένο μάνατζερ.
 Του Κώστα Φαρμάκη 


Δημοσίευση σχολίου