Με non paper το Μαξίμου παραδέχεται μειώσεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους, αλλά σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση «έχει στόχο» να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές τα επόμενα χρόνια! - Τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει ο υπουργός Εργασίας.


Την πλήρη αποποίηση των ευθυνών της για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ασφαλιστικά ταμεία επιχειρεί η κυβέρνηση, ρίχνοντας τις ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Με νέο non paper το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζει ότι με το ασφαλιστικό στόχος είναι να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στο άμεσο μέλλον. 

Την ίδια ώρα όμως επιβεβαιώνει το ψαλίδι στο ΕΚΑΣ ξεκαθαρίζοντας ότι η βάση θα είναι τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης. Αν ο ασφαλισμένος δεν έχει άλλα έτη ασφάλισης θα πρέπει να αρκεστεί στα 384 ευρώ, χωρίς ούτε ένα ευρώ ΕΚΑΣ. Επιπλέον η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το 1,8 δις που θα περικοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό θα καλυφθεί από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπό το βάρος των αντιδράσεων στον κυβερνητικό παραλογισμό, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων. 

Ολόκληρο το κυβερνητικό σημείωμα

Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό έχει εξηγηθεί πολλές φορές με αναλυτικά σημειώματα από την κυβέρνηση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ καταφεύγουν σε επικοινωνιακά τεχνάσματα για να καλύψουν τις εγκληματικές τους πολιτικές που οδήγησαν σε πάνω από 12 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία 5 χρόνια αλλά και σε αδιέξοδο το ασφαλιστικό σύστημα, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα.

Η κυβέρνηση προχωράει σε μια αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση που καταφέρνει και να μη θίγει καθόλου τις καταβαλλόμενες συντάξεις και να εξορθολογήσει το ασφαλιστικό σύστημα. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει στόχο να αποφευχθούν νέες οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις τα επόμενα χρόνια. Το κράτος εγγυάται το σύνολο των καταβαλλόμενων μελλοντικών συντάξεων δίνοντας, για πρώτη φορά προοπτική για βελτίωση των συντάξεων μετά το 2018 αλλά και βιωσιμότητα στο σύστημα.

Σχετικά με συγκεκριμένα ερωτήματα που τίθενται διαρκώς γύρω από το ασφαλιστικό, θα πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

1. Για το ΕΚΑΣ, και τις συντάξεις αναπηρίας και εργατικού ατυχήματος: 

Όσοι δεν δικαιούνται εθνικής σύνταξης λόγω μη συμπλήρωσης 15 ετών ασφάλισης θα παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Υπερηλίκων, ενώ κάθε ασφαλισμένος που συμπληρώνει τα 15 έτη ασφάλισης θα παίρνει πλέον την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ προσαυξημένη κατά τα έτη ασφάλισής του.

Επομένως, οι μηχανισμός προστασίας των χαμηλοσυνταξιούχων μέσω της εθνικής σύνταξης προσαυξημένης κατά τα χρόνια εργασίας είναι ένας πολύ αποδοτικότερος τρόπος προστασίας καθώς η εθνική σύνταξη συνδέεται με το διάμεσο εισόδημα και αυξάνεται με την άνοδο του ΑΕΠ.

Ως επιπλέον μηχανισμός αναπλήρωσης θα λειτουργήσει και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην κινδυνεύει κανένας συνταξιούχος από τον κίνδυνο της φτώχειας.

Αναφορικά δε με τις συντάξεις αναπηρίας και τις συντάξεις από εργατικό ατύχημα, το ποσόν της σύνταξης θα υπολογίζεται όπως και μέχρι σήμερα.

2. «Πώς μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1.8 δισ ευρώ χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις;» 

Η συνολική μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη  εξοικονόμηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο θα προκύψει από την αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά 1% για τους εργοδότες και κατά 0,5% για τους εργαζόμενους, ώστε τα ποσά αυτά να εξοικονομηθούν αντίστοιχα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι κοινωνικοί φορείς που είχαν συνάντηση σήμερα με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εργασίας στηρίζουν την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης.
 
3. Για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και το κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης συνδέει το ποσό των εισφορών με το τελικό ποσό της διαμορφούμενης σύνταξης. Δημιουργείται, λοιπόν, ένα σοβαρό κίνητρο για κάθε εργαζόμενο ώστε να διεκδικήσει ασφαλισμένη και πλήρη μισθωτή εργασία. Πλέον όλα τα ένσημα από την πρώτη μέρα εργασίας, είτε πρόκειται για μισθωτούς είτε πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, θα παίζουν κομβικό ρόλο στον τελικό υπολογισμό της σύνταξης και άρα προφανώς υπάρχει  κίνητρο παραμονής στην ασφάλιση.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι οι ρυθμίσεις του νόμου που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και τους αμοιβόμενους με μπλοκάκι, πρόκειται να επανεξεταστούν, με αξιοποίηση όλων των περιθωρίων βελτίωσης.  

«Μασάζ» Κατρούγκαλου σε 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό.

Πάντως, το απόγευμα της Πέμπτης ο υπουργός Εργασίας συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις με ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύσκεψη των βουλευτών με τον Κατρούγκαλο είχε ενημερωτικό χαρακτήρα και κατά τη διάρκειά της, ο υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των βουλευτών και μίλησε μαζί τους για τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Την Παρασκευή ο κ. Κατρούγκαλος αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για το ασφαλιστικό, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα ενημερώσει σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για τις διατάξεις του νομοσχεδίου.

Όμως, την ώρα που ο κ  Κατρούγκαλος έβλεπε τους βουλευτές, στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν σε εξέλιξη άλλη μια σύσκεψη για το ασφαλιστικό, στην οποία στην οποία συμμετείχαν οι Γιάννης Δραγασάκης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βανέσα Μοκ, ανέφερε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι  το περιεχόμενο της πρότασης για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος αξιολογείται λεπτομερώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές θα συνεχιστούν στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Πηγές της Κομισιόν, άλλωστε, δηλώνουν πως το προσχέδιο δεν έχει ακόμη εξεταστεί πλήρως, ενώ υπάρχουν κάποια σημεία του που απαιτούν διευκρινίσεις. Ως εκ τούτου, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οποιεσδήποτε διαρροές σχετικά με θέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το προσχέδιο είναι απολύτως ανακριβείς.  

 protothema.gr
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου