Επιστήμονες από το Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, στα οποία αναφέρεται η θεωρία του Άινσταϊν,  αναφέρουν το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών της Ουάσινγκτον και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας!
Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό εύρημα της επιστήμης της Φυσικής στον αιώνα που διανύουμε!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εντοπίστηκαν "πολύ αδύναμοι χωροχρονικοί κυματισμοί που διαδίδονται με την ταχύτητα του φωτός".
Αυτοί οι κυματισμοί στον ιστό του χωροχρόνου αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές μεταβλητές στη Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενώ οι αστρονόμοι προσπαθούσαν να τους εντοπίσουν εδώ και δεκαετίες.
"Ας πούμε το εξής: Η πρώτη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων είναι ένα τόλμημα για βραβείο Νόμπελ", δήλωσε ο φυσικός Bruce Allen, του Ινστιτούτου Max Planck.
"Ανοίγουμε ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν. Αυτά τα κύματα αποκαλύπτουν τις κινήσεις για τη δημιουργία μιας μαύρης τρύπας", συμπληρώνει. "Είναι η πρώτη φορά που ακούμε το σύμπαν να μας 'μιλά'", καθώς αυτά τα κύματα δημιουργούν εκτός από κίνηση, την οποία το ανθρώπινο μάτι αδυνατεί να αντιληφθεί και ήχο, ανέφερε ο David Reitze, διευθυντής του Εργαστηρίου LIGO του Caltech
Σύμφωνα με το Russia Today, η ιδέα να ψάξουν για τα συγκεκριμένα κύματα προτάθηκε και δημοσιεύθηκε σε επιστημονικά περιοδικά από τους σοβιετικούς φυσικούς Mikhail Gertsenshtein και Vladislav Pustovoit το 1962 , ενώ στη συνέχεια αναπτύχθηκαν περαιτέρω από τον ακαδημαϊκό Zeldovich και τους οπαδούς του, οι οποίοι ερεύνησαν διεξοδικά τη θεωρία των κυμάτων βαρύτητας.
Σύμφωνα με τη θεωρία του Αϊνστάιν, που πρωτοδημοσιεύθηκε το 1916 , το σύμπαν αποτελείται από ένα "ύφασμα χωροχρόνου": Τα μαζικής επιτάχυνσης αντικείμενα στο σύμπαν πιστεύεται ότι κάμπτουν αυτό το ύφασμα , προκαλώντας κύματα, γνωστά ως κύματα βαρύτητας. Η σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών ή η συγχώνευση δύο πάλσαρ βρίσκονται μεταξύ των πιθανών αιτιών της δημιουργίας αυτών των κυμάτων. Όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο τότε θα πρέπει να έχουμε κατά νού ότι τα συμπαντικά σώματα στα οποία αναφερόμαστε διαθέτουν μάζα περίπου 30 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου και εκατομμύρια φορές πάνω από αυτή της Γης.


"Η θεωρία περιγράφει τη γεωμετρία του χώρου και του χρόνου . Όταν το βαρυτικό κύμα διαδίδεται, αλλάζει [αυτή] τη γεωμετρία", δήλωσε ο Ιβάνοφ στο RT , προσθέτοντας ότι "στη γενική σχετικότητα και σε όλες τις σύγχρονες μελέτες της βαρύτητας το βαρυτικό πεδίο θεωρείται ως κάτι που είναι παρόμοια με το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο".
"Η ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων θα μπορούσε να ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο σύμπαν μας , γιατί πριν το μελετούσαμε μόνο με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών [γνώσεων], και τώρα μπορούμε να το κάνουμε με όλα σχεδόν τα είδη κυμάτων, από τα ραδιοκύματα ως τις ακτίνες γάμμα", δήλωσε ο Ιβάνοφ.

Εκπρόσωπος του LIGO: Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης και είναι αληθινό!

Η ανίχνευση του σήματος των βαρυτικών κυμάτων έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 σχεδόν ταυτόχρονα και από τους δύο μεγάλους ανιχνευτές του πειράματος LIGΟ στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέχουν 3.000 χιλιόμετρα μεταξύ τους.
Όπως είπαν οι επιστήμονες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, ακολούθησαν μέχρι σήμερα μήνες ενδελεχών μελετών και ελέγχων. «Ελέγξαμε πολύ προσεκτικά ξανά και ξανά. Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης και είναι αληθινό!», δήλωσε περιχαρής η εκπρόσωπος του LIGO Γκαμπριέλα Γκονζάλες, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.
Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Κιπ Θορν του Ιντιστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), εκ των ιδρυτών του πειράματος, δήλωσε ότι στο μέλλον το LIGO θα «πιάσει» περισσότερα βαρυτικά σήματα, καθώς η ευαισθησία των ανιχνευτών του θα αυξηθεί περαιτέρω.
Ο διευθυντής του LIGO David Reitze παραδέχθηκε ότι, όταν έγινε η ανίχνευση του πρώτου σήματος, σκέφθηκε: «Ουάου! Είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό». Αλλά, στη συνέχεια, πείσθηκε ότι επρόκειτο για ιστορική ανακάλυψη.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από ποιό ακριβώς σημείο του σύμπαντος προέρχεται το σήμα που εντόπισαν (θα χρειαζόταν εντοπισμός από τρείς ανιχνευτές για κάτι τέτοιο), αλλά πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου. Όμως εκτιμούν ότι το συμβάν, σε απόσταση 1,3 δισ. ετών φωτός από τη Γη, αφορούσε δύο μαύρες τρύπες με μάζες 29 και 36 φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο.


Εκτιμάται ότι, κατά τη συγχώνευση αυτών των δύο «τεράτων», υπήρξε απώλεια μιας ποσότητας μάζας περίπου τριπλάσιας από τον Ήλιο, η οποία μετατράπηκε σε ενέργεια και στη συνέχεια σε βαρυτικά κύματα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτά τα κύματα ανίχνευσε τελικά το LIGO.
Το LIGO προτάθηκε θεωρητικά, ως μέσο ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων, στη δεκαετία του ΄80 από τους καθηγητές φυσικής Ράινερ Γουάις (ΜΙΤ), Κιπ Θορν (Caltech) και Ρόναλντ Ντρέβερ (Caltech), οι οποίοι δεν αποκλείεται να πάρουν το επόμενο Νόμπελ Φυσικής, καθώς η ανακάλυψη θεωρείται ανάλογης σημασίας - αν όχι μεγαλύτερης- με την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς στο CERN, που είχε επίσης οδηγήσει στο σχετικό Νόμπελ.
Η ελληνίδα αστροφυσικός Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο, συμμετέχει ως βασικός συγγραφέας στη δεύτερη επιστημονική δημοσίευση που θα ακολουθήσει σύντομα στο περιοδικό αστροφυσικής"The Astrophysical Journal Letters", μετά την πρώτη δημοσίευση στο «Physical Review Letters», που ήδη έγινε.
Η Καλογερά ήταν η πρώτη αστροφυσικός που έγινε μέλος της ερευνητικής κοινοπραξίας LIGO το 2000. Έκτοτε έχει συμβάλει σημαντικά στην αναζήτηση και ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από το LIGO, μέσα από θεωρητικές προβλέψεις και ανάλυση των στοιχείων.


Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου