Ο διευθυντής του προγράμματος CIRSD ( Κέντρο Διεθνών Σχέσεων και Αειφόρου Ανάπτυξης (CIRSD) think-tank ) Nikola Jovanovic, έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Politika του Βελιγραδίου, σχετικά με τις τελευταίες παγκόσμιες εξελίξεις και την κατάσταση στην περιοχή μας.


Σύμφωνα με τον Γιοβάνοβιτς, «ένας μικρός παγκόσμιος πόλεμος», ήδη λαμβάνει χώρα στην Μέση Ανατολή, ο οποίος θα επηρεάσει την ισορροπία των δυνάμεων στην περιοχή, τις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αλλά και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων που διακινούνται προς την Δυτική Ευρώπη.
Θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από μια πιθανή άμεση σύγκρουση μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας, οι οποίες έχουν αντίθετες γεωπολιτικές προσδοκίες στην Μέση Ανατολή, αλλά και αντιδιαμετρικά αντίθετες απόψεις για τον πλανήτη.
Παρόλο που οι ΗΠΑ έχουν μειώσει αρκετά τον κατάλογο των προτεραιοτήτων τους για την καταπολέμηση του ισλαμικού κράτους, η αναμονή μιας ενδεχόμενης σύγκρουσης Ρωσίας και Τουρκίας μπλοκάρει το όλο αμερικανικό σχέδιο.
Η επέκταση της ρωσικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, καθώς και η παράλυση της Ευρώπης αποτελούν για τον λόγο αυτό τα κύρια ζητήματα, για την Ουάσιγκτον.

«Ως χώρα και περιοχή είμαστε στο μάτι του τυφώνα, πολιτικά και γεωγραφικά ανάμεσα σε δύο τεράστιες κρίσεις οι οποίες θα αλλάξουν ριζικά τον τρόπο της ύπαρξης».
Η προσφυγική κρίση έχει «διαλύσει» και «παραλύσει» την ΕΕ, καθώς είναι «πρωτίστως μια κρίση αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ίδια την διαδικασία λήψης αποφάσεων, αλλά και μια οριστική αποτυχία της ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
"Οι συνέπειες είναι καταστροφικές για τα Βαλκάνια.
Η Ελλάδα πρακτικά θυσιάζεται και de facto μετατρέπεται σε κέντρο υποδοχής, ενώ η Σερβία και τα Σκόπια έχουν γίνει ζώνες προστασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ουγγαρία, με την τελευταία να γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτή ως ένας πραγματικός συνοριοφύλακας της ΕΕ. Η Σερβία έχει βιώσει και πιο δύσκολες περιόδους στην ιστορία της, αλλά σπάνια είχαμε να δούμε μια τόσο μεγάλη έλλειψη ιδεών, αλλά και τόση παθητικότητα από την πολιτική ελίτ της χώρας», δηλώνει ο Σέρβος ειδικός.

«Κανείς δεν μένει για πολύ καιρό στο μάτι του τυφώνα. Εμείς όμως περιμένουμε παθητικά να περάσει η «κακοκαιρία» , απλά επικαλούμενοι ατυχία», κατέληξε ο Σέρβος ειδικός .

Αυτή η παθητικότητα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Απλά τα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών έχουν μετατραπεί σε κέντρα εφαρμογής των αποφάσεων της Παγκόσμιας Ελίτ που επιδιώκει την ταχύτατη αλλοίωση των πληθυσμών κι όχι να υπηρετήσει τα συμφέροντα των λαών.

Δημοσίευση σχολίου