Διoρία πέντε ημερών δίνουν οι αγρότες προκειμένου να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα συζητήσει, από μηδενικής βάσης, όλα τα αιτήματά τους. Το κείμενο που μοιράζουν οι αγρότες υπογράφουν 67 μπλόκα από όλη την Ελλάδα ενώ αίσθηση προκαλεί ότι υπογράφεται και από την Αγροτική Πρωτοβουλία, η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση είχε εκφράσει την πρόθεση να συναντήσει τον πρωθυπουργό.



Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες όρισαν το πλαίσιο των διεκδικήσεών τους, το οποίο απεστάλη σε όλα τα μπλόκα της χώρας, ενώ κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο της Βουλής και στους αρχηγούς όλων των κομμάτων.
Για το ασφαλιστικό, οι αγρότες ζητούν να παραμείνει ανεξάρτητος ο ΟΓΑ, να γίνει εξυγίανσή του και να απαλλαγεί από ξένες προς αυτόν υποχρεώσεις. Επιπλέον ζητείται να γίνει ξεκαθάρισμα των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ (ασφαλισμένοι να είναι μόνο αγρότες και συνταξιούχοι αγρότες) και να μην γίνει καμία αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.
Σε ότι αφορά το φορολογικό, ζητείται να παραμείνει ο συντελεστής φορολόγησης κάτω από το 13% και χωρίς προκαταβολή, να διατηρηθεί το ατομικό αφορολόγητο εισόδημα στις 12.000 ευρώ και να μείνουν αφορολόγητες όλες οι αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, όπως η βασική ενίσχυση, η συνδεδεμένη ενίσχυση, τα σχέδια βελτίωσης και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ.
Για το κόστος παραγωγής, το πλαίσιο διεκδικήσεων περιλαμβάνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 6%, «όπως ισχύει σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ», αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, δραστική μείωση του κόστους αγροτικού ρεύματος και ρύθμιση των συνολικών οφειλών των αγροτών προς τη ΔΕΗ.
Την Κυριακή θα ξανασυνεδριάσουν οι συντονιστικές επιτροπές των αγροτών για να αποφασίσουν για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Μέχρι τότε, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με κλεισίματα δρόμων και μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, σε 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών, από τις 10 το πρωί έως και τις 22.00 το βράδυ προχωρούν σήμερα οι αγρότες, σκληραίνοντας ακόμα περισσότερο τη στάση τους και στέλνοντας σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση για τη δυσφορία τους αναφορικά με το ασφαλιστικό.
Πρόθεση των αγροτών είναι να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει και της Πανελλαδικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, διαμηνύοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να προσέλθουν σε διάλογο με τον πρωθυπουργό αν δεν αποσυρθεί το σχέδιο για το ασφαλιστικό.
Χθες το βράδυ, όπως μετέδωσαν τοπικά Μέσα ενημέρωσης, στη Θεσσαλία συγκροτήθηκε επιτροπή τεχνοκρατών η οποία συνεδρίασε σε καφενείο στην Κοιλάδα για να καταρτίσει το πλαίσιο των διεκδικήσεων καταθέτοντας κοστολογημένες προτάσεις προς την κυβέρνηση.
Ποια σημεία κλείνουν με μπλόκα οι αγρότες και πότε
Τέμπη: Από τις 10 το πρωί αναμένεται να ξεκινήσει αποκλεισμός των Τεμπών και να κρατήσει έως τις 22.00, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες
Ισθμός: Κλειστή παραμένει για 6η ημέρα η νέα εθνική οδός στο ύψος των διοδίων - Κατά διαστήματα κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι.
Μπλόκο Παιανίας: Έκλεισαν τη Βάρης-Κορωπίου τη Δευτέρα για αεροδρόμιο από τις 17:00 μέχρι τις 20:00 και αναμένεται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.
Νίκαια: Μόνιμα κλειστός ο ΠΑΘΕ και αποκλεισμός και του κόμβου Πλατύκαμπου.
Κόμβος Κουλούρας στην Ημαθία: Καθημερινός αποκλεισμός 12:00-13:00
Κλειστά επ αόριστον τα τελωνεία των Κήπων και των Καστανέων στον Έβρο.
Επ’ αόριστον κλειστός ο Προμαχώνας
Μπλόκο Νεστάνης Αρκαδία: Αποκλεισμός 18:00-23:00
Αχαΐα: Κόμβος Κάτω Αχαΐας στην Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου, αποκλεισμός 18:00-21:00
Αιγιάλεια: Αποκλεισμός της Πατρών-Αθηνών στο ύψος του Αιγίου 18:00-22:00
Μάλγαρα: Αποκλεισμός 13:00-19:00
Χαλκηδόνα: Αποκλεισμός 12:00-14:00 και 18:00-21:00
Κερδύλλια: Αποκλεισμός του δρόμου από τις 20/1
Δράμα: Αποκλεισμοί στα μπλόκα στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης, στο τελωνείο Εξοχής και στα Μάρμαρα του Σκαρή 12:00-14:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ.
Κιλκίς: Μπλόκα στο τελωνείο Ευζώνων με αποκλεισμό 12:00-14.00 και 18.00-21.00 και στη Δοϊράνη με αποκλεισμό 10.00-15.00 και 19.00-21.00
Πέλλα: Μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά και στην Έδεσσα 11:00-12:00, στο Αμύνταιο θα κλείνει 10:00-12:00 και σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα Άρνισσας 17:30-20:00 το βράδυ.
Πιερία: Μπλόκα στο Αιγίνιο και την Κατερίνη με αποκλεισμό 13:00-14:00.
Κόμβος Νησελίου (επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας) επ΄αόριστον αποκλεισμός του ρεύματος προς Βέροια
Δερβένι Θεσσαλονίκης και αερογέφυρα Θέρμης αποκλεισμός 12:00-18:00.
Χαλκιδική: μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια.
Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής: αποκλεισμός 10:00-12:00 και 18:30-20:30
Τελωνείο Νίκης: Αποκλεισμός 12:00-14:00 και 19:00-21:00
Μπλόκα Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και Νεάπολης Τσοτυλίου αποκλεισμοί 12:00-14:00 το μεσημέρι και 17:30-20:30
Άργος Ορεστικού: αποκλεισμός κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:30-18:30
Διόδια Πολυμύλου Κοζάνης: αποκλεισμός 12:00-13:00.
Λιμάνι Ηγουμενίτσας: Αποκλεισμός από τις 19:00 σήμερα
Αγρίνιο: Εθνική οδός Αντίρριου-Ιωαννίνων: Αποκλεισμός 17:00-23:00
Γέφυρα Ευήνου: Αποκλεισμός 19:00-21:00
Πρέβεζα μπλόκο του Λούρου: Αποκλεισμός 12:00-14:00 και 19:00-21:00
Κομπότι Άρτας: αποκλεισμός 19:00-23:00
Είσοδος Άρτας: Αποκλεισμός 15:00-19:00
Εθνική οδός Ιωαννίνων-Κακκαβιάς: αποκλεισμός 19:00-22:00
Κρήτη: Άγιοι Δέκα, Στόλοι, οροπέδιο Λασιθίου αποκλεισμός καθημερινά κατά διαστήματα
Νίκαια: Μόνιμα κλειστός ο ΠΑΘΕ, αποκλεισμός και του κόμβου Πλατύκαμπου από τις 17:00 για τουλάχιστον 2 ώρες
Το μπλόκο της Νίκαιας, όπου ο ΠΑΘΕ είναι μόνιμα κλειστός από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του αριθμού των τρακτέρ, μετακινήθηκαν προς τον κόμβο Πλατύκαμπου προκειμένου να αποκλείουν τουλάχιστον επί δίωρο και τη διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κυκλοφορία.
Κλειστά επ αόριστον τα τελωνεία των Κήπων, των Καστανέων στον Έβρο και της Εξοχής στη Δράμα
Κλειστό επ' αόριστον από τις 11:00 είναι το τελωνείο των Κήπων στον Έβρο, καθώς οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους. Έκλεισαν επίσης, τα τελωνεία των Καστανέων και της Εξοχής στον βόρειο Έβρο και τη Δράμα αντίστοιχα.
Καταλήψεις από αγρότες σε ΔΟΥ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες
Στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες σε Άρτα, Χανιά και Λαμία έβαλαν στο στόχαστρό τους τις κατά τόπους ΔΟΥ.
Στην Άρτα η ΔΟΥ είναι υπό κατάληψη από τις 7:30 το πρωί από αγρότες και κτηνοτρόφους που έχουν παρατάξει τα τρακτέρ στην παλιά γέφυρα, στην είσοδο της πόλης. Η κατάληψη θα λήξει στις 3 μετά το μεσημέρι όπως αναφέρει η συντονιστική επιτροπή.
Τη Δευτέρα το βράδυ, αντιπροσωπεία πήγε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ζήτησε την υποστήριξη του σώματος στον αγώνα ενάντια στο σχεδιαζόμενο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα συμπαράστασης και στήριξης στον αγώνα των αγροτών, των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σε κατάληψη των γραφείων της ΔΟΥ στη Λαμία προχώρησαν οι αγρότες από το μπλόκο της Ανθήλης, από νωρίς σήμερα το πρωί. Οι αγρότες πολιόρκησαν την εφορία της Λαμίας που είναι και η μοναδική εφορία στο νομό Φθιώτιδας, δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους να μπουν στο κτίριο και στα γραφεία τους και έτσι έχει παραλύσει κάθε συναλλαγή σήμερα.
Οι αγρότες θα παραμείνουν έως αργά το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επαναλάβουν το ίδιο και τις επόμενες μέρες.
Νωρίτερα έγινε συμβολική κατάληψη της εισόδου όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας και των Διοικητικών Δικαστηρίων στα Χανιά στην οποία είχαν προχωρήσει από νωρίς μέλη της ΠΑΣΕΒΕ της ΠΑΣΥ του ΠΑΜΕ και άλλων φορέων που πρόσκεινται στο ΚΚΕ.
Αίτημα της κινητοποίησης που έληξε μετά από λίγες ώρες, ήταν η απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης για το ασφαλιστικό και για το φορολογικό. Στην πρόσοψη αλλά και στην είσοδο του κτιρίου οι συγκεντρωμένοι είχαν αναρτήσει πανό τα οποία απέσυραν μετά το τέλος της κινητοποίησης.
Οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν φυλλάδια στους περαστικούς, ενώ το μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Ρηγανάκος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, απηύθυνε κάλεσμα προς όλους να συμμετάσχουν στην απεργία της Πέμπτης, ώστε, όπως είπε, «όλοι μαζί να στείλουμε το μήνυμα και να απαιτήσουμε την απόσυρση των σχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό».


Δημοσίευση σχολίου