Πίεση για βελτίωση των συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί άσκησε στην Κούβα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κατά την ιστορική του επίσκεψη στη χώρα, με τον Ραούλ Κάστρο ωστόσο να δείχνει την οργή του και να αντεπιτίθεται στις ΗΠΑ με κατηγορίες για "υποκρισία".
Η κοινή συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με ανέκδοτα αλλά περιείχε και έντονες στιγμές αντιπαράθεσης. Ο κ. Ομπάμα συνεχάρη τον Κάστρο για τον ανοιχτό διάλογο των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών αλλά πρόσθεσε ότι μια "πλήρης άνθιση" της σχέσης τους θα συνέβαινε μόνο με πρόοδο στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Από τη μεριά του, ο Κουβανός πρόεδρος απάντησε ότι καμία χώρα δεν πληροί όλα τα διεθνή δικαιώματα αλλά δεν ένιωθε άνετα με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, καθώς σπάνια συμβαίνει να απευθύνονται οι δημοσιογράφοι σ' αυτό με ερωτήσεις σε μια χώρα όπου τα μέσα ελέγχονται από το κράτος.
Συμπλήρωσε ότι η Κούβα έχει ισχυρό παρελθόν δικαιωμάτων όπως υγεία, πρόσβαση στην παιδεία και ισότητα των γυναικών.
Ο Μπαράκ Ομπάμα φαινόταν να είναι άνετος με τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων ενώ ο Κάστρο αρνήθηκε να δώσει το λόγο σε κουβανούς δημοσιογράφους που ήθελαν να του απευθύνουν ερωτήσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο 84χρονος ηγέτης επέπληξε τους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε ξανά για τα ανθρώπινα δικαιώματα, λέγοντας ότι είχε συμφωνήσει να απαντήσει μόνο σε μια ερώτηση.
Παρά την παρότρυνση με χιούμορ του Ομπάμα να απαντήσει σε δεύτερη ερώτηση, ο Κάστρο απάντησε, "Πόσες χώρες εφαρμόζουν και τα 61 ανθρώπινα δικαιώματα; Ξέρετε; Εγώ ξέρω. Καμία. Καμία", απάντησε.

Δημοσίευση σχολίου